
Miksi kiltit tytöt päätyvät narsistiseen tai alistavaan suhteeseen?
Eroseminaarissa kohdistetaan ajatukset omaan historiaan ja parisuhdekäyttäytymiseen.
Miksi naiset aina rakastuvat renttuihin?
Tämä laulukin jo kertoo sen, jonka kaikki tiedämme, mutta syytä ehkä emme: kiltit, herkät ja avuliaat päätyvät usein alistajan kanssa parisuhteeseen. Otsikosta huolimatta tämä ei ole sukupuolittunutta. Kiltit sukupuolesta riippumatta päätyvät usein vahingollisiin parisuhteisiin.
Lue myös: Lapsuuteni kokemukset ajoivat minut alistavaan suhteeseen
On epämiellyttävä, mutta hyväksyttävä tosiasia, että alistajilla ja narsistisilla luonteilla on viiltävän hyvä vainu. He jostain syystä tuntuvat löytävän aina ne kiltit. Koska muunlaisten kanssa narsistin temput uppoisivat huonommin. Ja sellaista ei narsisti jaksa. Hän haluaa helpon uhrin, jonka hurmata ja sen jälkeen alistaa.
Kiltti, alistuva ja miellyttäjä tarvitsee vastaparikseen henkilön, jolle voi olla kiltti, alistuva ja miellyttäjä.
Miksi kiltti haksahtaa tällaiseen? Kiltti, alistuva ja miellyttäjä tarvitsee vastaparikseen henkilön, jolle voi olla kiltti, alistuva ja miellyttäjä. Usein on kyse myös läheisriippuvuudesta, jonka yksi piirre on halu parantaa: hän näkee toisessa sen rikkinäisyyden, jonka vuoksi narsistinen persoona toimii kuten toimii, ja ajattelee tässäpä henkilö, jonka voin parantaa. Rakkauteni korjaa hänet.
Lue myös: Olen miellyttäjä parisuhteessa ja se lopulta rikkoo koko suhteen
Kun näin ei käykään, kiltti yrittää miellyttää entistä enemmän. Hän antaa kaikkensa, jotta toinen muuttuisi ja parantuisi.
Tämä nurinkurinen käyttäytymismalli odottaa alkamistaan kiltin ja alistajan kohdatessa.
Kiltillä ja miellyttäjällä on usein taustalla myös traumaattisia kokemuksia. Hänet on voitu hylätä lapsena tai häntä on alistettu henkisesti tai fyysisesti. On outoa, mutta juuri siksi hän kokee myös jonkinlaista tuttuutta, kun tapaa alistajan: hänen kanssaan osaan olla, koska tämä on tuttua. Alistun ja hän alistaa. Kun ei osaa muutakaan, ei ole lapsuudessaan saanut muuta parisuhde- tai käyttäytymismallia, on turvallista päätyä alistajan kanssa suhteeseen.
Puhutaan tunnelukoista ja sopeutumiskäyttäytymisestä. Kun tapaamme jonkun mahdollisen uuden kumppanin, ne aktivoituvat heti. Sopeutumiskäyttäytymismallin mukaan me sopeutamme käyttäytymistämme niin kuin olemme lapsuudessa oppineet. Miten saimme lapsuudessa rakkautta ja hyväksyntää? Olemalla kiltti, ahkera, suorittaja, helppo? Samalla tavalla alamme käyttäytymään parisuhteessa, vaikka se ei olekaan järkevää. Mutta emme muuta osaa, näin ajattelemme saavamme kaivattua rakkautta.
Miten saimme lapsuudessa rakkautta ja hyväksyntää? Olemalla kiltti, ahkera, suorittaja, helppo? Samalla tavalla alamme käyttäytymään parisuhteessa,
Siksi kiltti ajautuu alistajan luokse. Siellä on tuttua olla. On tragikoomista, että ne tunnelukot, joita meillä on, ajavat meidät ihmisen luokse, joka aktivoi lukot parhaiten. Lukko haluaa elää, joten siksi valitsemme ns. vääränlaisen ihmisen.
Tässä vastaus otsikon kysymykseen.
Jos sinusta tuntuu, että aina ajaudut alistajan tai hyväksikäyttäjän luokse, pysähdy miettimään näitä. Toistatko samaa, tuhoisaa kaavaa parisuhdevalinnoissasi? Olisiko aika pysäyttää se?
Lue myös: Alistavassa suhteessani jopa hengittämistäni kontrolloitiin
Miten se tapahtuu? Jos sinusta tuntuu, että tunnelukot ovat pakottavia tai sopeutumiskäyttäytyminen aktivoituu aina, kun löydät jonkun kiinnostavan ihmisen, työskentele näiden teemojen parissa. Se auttaa. Eroseminaari on hyvä väylä saada apua. Myös verkossa tapahtuva tunnelukkokurssi voi auttaa sinua.
Älkäämme toteuttako haitallista kaavaa enää pidempää.
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.
Henkilön Helka Belt /Etä-äiti -blogi (@belthelka) jakama julkaisu
Terveisin, Helka
Kommentit