Etä-Äiti

Miksi puolet saamistani lapsilisistä menee etävanhemmalle ja miten etäpoikani lapsilisät käytetään?

Teksti:
Helka Belt

Eroperheet ja raha. Siinäpä aihe, joka aina kirvoittaa keskustelua ja monenlaisia mielipiteitä. Yksi raha-asia, joka pitää eroperheissä ratkaista, ovat lapsilisät.

Minä lähivanhempana: lapsilisät menevät puoliksi

Kiitos Suomen melko kummallisen lainsäädännön, jossa vuoroviikkovanhempienkin kesken jomman kumman pitää olla etävanhempi, minä saan kuopukseni lähivanhempana korotettua lapsilisää ja siis koko lapsilisän itselleni. 

Miten jakaa eroperheessä lapsilisät oikeudenmukaisesti?

Minusta tämä on äärimmäisen epäoikeudenmukaista tilanteessa, jossa molemmat vanhemmat hoitavat lasta yhtä paljon ja isot hankinnatkin menevät puoliksi. 

Isä myös kuljettaa omalla viikollaan lapsemme kotipaikkakunnalleni hoitoon, jolloin bensamaksut nousevat korkeammiksi kuin ne muuten olisivat. Kun muutin Helsinkiin, sanoin, että voin osallistua kuljetuskustannuksiin, jos muuttoni muuten vain käy hänelle. Näin pystyimme jatkamaan vuoroviikkojärjestelyä kahdesta asuinkunnasta huolimatta, mikä oli lapsellemme ehdottomasti paras vaihtoehto.

Näistä syistä maksan korotetusta lapsilisästäni puolet isän tilille. 

Näistä syistä maksan korotetusta lapsilisästäni puolet isän tilille. Minun puolikas menee lapsen juokseviin, jokapäiväisiin menoihin. Säästöön en tällä hetkellä vielä niitä valitettavasti saa, johtuen tiukasta rahatilanteestani, joka kuitenkin onneksi on alkanut jo helpottamaan. Toivon, että jonkin ajan kuluttua saan avattua lapselleni oman tilin, johon voisin siirtää saamani lapsilisät. Näitä tulevia säästöjä lapseni saa käyttää myöhemmin haluamaansa tarkoitukseen.

Minä etävanhempana: lapsilisät menevät kokonaan isälle

Kun olin lapseni lähihuoltaja, sain korotetun lapsilisän itselleni. Se meni täysin arjen kuluihin; tuolloinhan rahatilanteeni oli äärimmäisen tiukka. Kun siirryimme myöhemmin vuoroviikkoasumiseen, sain lapsilisät edelleen itselleni.

Kun minusta tuli etä-äiti, lapsilisät siirrettiin minulle, koska olin matalampituloinen kuin lapsen isä. Hän sanoi, että tarvitsen niitä enemmän. Olin tuosta ihan äärimmäisen kiitollinen, koska toimeentuloni oli muuten hyvin alhainen. Asuntoni piti kuitenkin olla tarpeeksi iso, jotta lapseni mahtui asumaan siellä, joten vuokramenot olivat korkeammat kuin ne olisivat muuten olleet. En silti etävanhempana saanut asumistukea.

Kun aloin tienaamaan paremmin, siirryimme järjestelyyn, jossa lapsen isä saa lapsilisät. Tämä on edelleen voimassa, ja varmasti tulee olemaankin sinne asti, kunnes lapsi täyttää 17-vuotta, jolloin lapsilisät loppuvat.

Lapsen isä saa käyttää lapsilisän parhaaksi katsomallaan tavalla; olen ymmärtänyt, että lapselle on muodostettu säästötili, johon ne menevät. 

Tärkeintä meidän perheissä on ollut voida sopia kaikesta yhdessä ja riitelemättä, myös raha-asioista.

Nämä järjestelyt ovat toimineet meillä. Tärkeintä meidän perheissä on ollut voida sopia kaikesta yhdessä ja riitelemättä, myös raha-asioista. Näin onneksi on myös käytännössä ollutkin.

Lue myös:
Kannattaako lapsilisät säästää? 
Miten vuoroviikkovanhemmuuden lain ongelmakohdat näkyvät arjessamme? 
Suurta roolia eron jälkeisissä riidoissa näyttelee raha
Meillä ei maksella elatusmaksuja

Terveisin, Helka

Facebook II Instagram

X