Etä-Äiti

”Milloin erotuska oikeasti loppuu?” – Vastaus ei valitettavasti ole aina se, mitä toivot

Teksti:
Helka Belt

Eronnut voi kokea valtavan isoa ja riipivää tuskaa.

Eronnut kokee valtavaa tuskaa eronsa jälkeen. Joskus tuska repii sydämen irti rinnasta.

Katso vinkit ja kurssit eronneille nettisivuiltani: helkabelt.fi

Silloin haluaa tietää, milloin se tuska oikeasti loppuu.

Tätä kysymystä kuulee lähes jokaiselta eroryhmäläiseltä tai -kurssilaiselta. Kun suru ja kipu on suurin, voi tuntua, ettei selviä enää yhtäkään hetkeä. Jos hengitys salpaantuu, jokainen ajatuskin sattuu eikä jaksaisi enää kokea surua ja murhetta, on ymmärrettävää, että helpottaisi, jos tietäisi, milloin tämä kaikki loppuu.

Valitettavasti en voi antaa siihen mitään vastausta. Jollekin eronneelle oli sanottu, että kyllä se puolen vuoden päästä loppuu. Tällaiset hyväksi tarkoitetut lohdutukset voivat aiheuttaa vain lisää tuskaa. Entä jos se ei ole loppunut silloin? Eronnut voi miettiä, mikä minussa on oikein vikana? ENKÖ IKINÄ PÄÄSE ETEENPÄIN!

Kun kipu on pahimmillaan, hengitä ja ota se vastaan. Sinä tiedät, ettei se asu luonasi ikuisesti.

Eron käsittely on prosessi. Eroseminaarin kehittäjä Bruce Fisher kuvailee sitä jälleenrakennuksen portaina. Niitä on hurjat 18. Jottei tämä vielä niin yksinkertaista olisi, voi välillä tipahtaa portaita alaspäinkin. Uudet tilanteet tai tapahtumat elämässä voivat aiheuttaa surun tulemisen uudelleen. Tällaisia ovat esimerkiksi eksän poismuutto kaupungista tai eksän uusi kumppani.

Erosuru vie eri ajan eri ihmisillä. Se on varmaa, että jonkin aikaa se vie. Suru kuuluu pettymykseen ja luopumiseen. On oikeutettua surra menetettyjä unelmia ja yhteistä tulevaisuutta.

Lue myös: Erossa menettää muutakin kuin puolisonsa

Eronnut, ole armollinen itsellesi. Ero on elämän yksi isoimmista kriiseistä, jota verrataan kumppanin kuolemaan. Kyse on siis todella isosta asiasta. Anna itsellesi lupa surra. Se vie aikaa. En voi sanoa mitään aikarajaa, jolloin helpottaa.

Yksi asia on kuitenkin varmaa: suru ei tapa. Ja se loppuu aikanaan. Oikeasti, se loppuu aikanaan. Kun kipu on pahimmillaan, hengitä ja ota se vastaan. Sinä tiedät, ettei se asu luonasi ikuisesti.

Yksi asia on varmaa ja se lohduttaa: suruun ei kuole. Se menee aikanaan ohitse.

Suru muuttuu haikeudeksi. Silloin suru on jo kaunista.

Lue täältä konkreettisia vinkkejäni, miten erosta voi selvitä. Ne oikeasti auttavat. Eroseminaari auttaa käsittelemään eron tuomia tunteita ja ymmärtämään oman eronsa.

Lue myös: Me ei olla enää me – Helvetti kun sattuu

Lämpimin terveisin, Helka

X