Etä-Äiti

Milloin ja miten esitellä uusi tuttavuus lapsille?

Teksti:
Helka Belt

Meillä on juhannuksena koko poppoon yhteinen päivä. Se jännittää sekä minua että lasta.

Jossain vaiheessa tulee hetki, kun uusi tuttavuus tai seurustelukumppani esitellään lapsille. Ellei halua lopunelämäänsä tapailla vain lapsettomina päivinä.

Tämä kysymys on minulle äärimmäisen ajankohtainen, koska minulla on uusi ihastus elämässäni. Ja tuli hetki, kun esittelin hänet kuopukselleni.

Olimme tunteneet tuolloin vähän yli 2 kuukautta, tosin livetapaamisia oli ollut vasta muutama koronan vuoksi. Me menimme kuopukseni kanssa hänen luokseen kyläilemään. Muistan, miten meitä kumpaakin taisi hieman jännittää.

Melko yleinen keskustelunaihe eronneiden kesken on, milloin tämän saa tai se kannattaa tehdä. Yleisesti harmitusta myös aiheuttaa, jos ex-kumppani esittelee uuden ihastuksensa lapsille heti tai nopeasti eron jälkeen. Tätä toinen vanhempi ei ymmärrä tai hyväksy. Onko sitä pakko heti sekoittaa lasten päät uusilla tuttavuuksilla, jotka välttämättä eivät pysy lasten elämässä kovinkaan kauaa, saattaa lapsen toinen vanhempi mietiskellä itsekseen tai ääneen.

Useissa vastauksissa tuli esille, että sitten kun tietää, että suhde on pysyvä. Mutta mikä on pysyvyyden mittari?

On totta, ettei lapsille kannata heti kaikkia uusia ihmisiä esitellä. Jos uudet rakkaudet vaihtuvat usein tai lähtevät yllättäen lasten elämästä, voi se hämmetää lapsia.

Päätin, että nyt oli hyvä aika uusi ihastukseni pojalleni esitellä. Kysyin Instagramissani seuraajiltani, milloin heidän mielestään olisi hyvä aika esitellä uusi ihminen lapsille. Useissa vastauksissa tuli esille, että sitten kun tietää, että suhde on pysyvä. Tämä on toki varmasti toimiva sääntö, mutta mistä tietää, onko suhde pysyvä? Mikä on sen mittari? Minä päivänä siitä tulee sellainen suhde? Entä jos eroaa vuoden päästä, oliko silloin väärin esitellä lapselle uusi ihminen?

Monet kertoivat esittelyn tapahtuneen noin muutaman kuukauden tapailun jälkeen. Jonkinlainen vakiintuminen tapailussa siis on jo tapahtunut.

Eräs seuraaja sanoi, että esitteli lähestulkoon heti. Jos on yh, on vaikea jatkaa lyhyttäkään tapailua, jos lapset eivät astu nopeastikin kuvioihin. Ei ole muuta vaihtoehtoa. Joidenkin mielestä taas uusi suhde ei kuulu lapsille ollenkaan.

Esikoiseni kiintyi pariin kumppaniini melko paljon ja kun erosimme, oli suru lapselle suuri.

Lienee tämäkin ok. Jokainen tuntee lapsensa ja suhteensa parhaiten ja voi puntaroida, kuinka nopeasti tapaaminen tapahtuu. Jos lapsi on tavannut useita seurustelukumppaneita, olisin itse varovainen uuden esittelyssä. Minulle nimittäin on käynyt niin, että esikoiseni kiintyi pariin kumppaniini melko paljon ja kun erosin heistä, oli suru lapselle suuri.

Muistetaan, että lapsenkin elämään tulee uusi ihminen. Se on iso asia lapselle. Meidän on oltava valmistautuneita siihen, että lapseenkin sattuu, jos ero tulee. Hänkin menettää tärkeän ihmisen, jota ei voi enää tavata (useimmissa tapauksissa ainkaan).

On hyvä ottaa huomioon, että lapsenkin elämä muuttuu ja siihen saapuu uusi ihminen, kun hän tutustuu vanhempansa uuteen tuttavuuteen.

Oma huomioni on, että ennen kuin tapaaminen tapahtuu, kannattaa valmistella lasta tulevaan. Kertoa, mitä tulee tapahtumaan. Kannattaa myös miettiä, miten uusi ihminen esitellään? Osoittaako läheisyyttä toisen kanssa, kun lapsi on paikalla? Nimittäin kun minä ja Mr. Ääni suutelimme, kasvoivat lapseni silmät lautasiksi ja hän työnsi naamansa ihan meidän viereen. MITÄ TE TEETTE, luin selvän kysymyksen hänen silmistään. Oli hänelle outoa nähdä äiti jonkun kanssa halailemassa ja suutelemassa, eihän hän ole sellaiseen ollenkaan tottunut.

Kun minä ja Mr. Ääni suutelimme, kasvoivat lapseni silmät lautasiksi ja hän työnsi naamansa ihan meidän viereen.

Muutos on lapsellekin iso, joten kaikki kannattaa tehdä rauhallisesti ja ilman kiirettä. Myös ns. jälkipuinti ja -hoito kannattaa tehdä lapsen kanssa huolellisesti. Heräsikö kysymyksiä, miltä tämä kaikki sinusta tuntuu?

Lasta ei tarvitse piilotella suhteen alussakaan ja on luonnollista, että vanhemman uusi suhde tulee osaksi lapsenkin arkea. Tärkeää on vain muistaa, että tehdään tapaaminen lapselle mukavaksi ja otetaan hänen tunteensa huomioon.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Helka Belt /Etä-äiti -blogi (@belthelka) jakama julkaisu

Terveisin, Helka

X