Etä-Äiti

Minä en ole niin fiksu, että päättäisin terveydenhuollon puolesta, mikä on minulle hyväksi ja mikä ei – meillä otetaan ihan kaikki rokotukset

Teksti:
Helka Belt

Rokotusasia on sellainen, joka aina silloin tällöin nousee otsikohin. Yleensä silloin, kun jotain lasta tai aikuista ei ole rokotettu, ja he saavat taudin, jonka rokotus olisi voinut estää.

Seuraan sitä joukkohysteriaakin, mitä siitä yleensä seuraa, ja ainakin sitä kiihkeääkin debattia, mikä näistä aina syntyy, vähän hämmentyneenä. Kannattaako ottaa rokotuksia, miksi jotkut eivät ota, otatko sinä, entä lapsesi, onko vaarallista, jos lapsen päiväkodissa on joku lapsi, jota ei ole rokotettu ja niin edelleen. Mielipiteitä tuntuu olevan niin monia.

Miksi kukaan haluaisi riskeerata lapsensa henkeä tai omaakaan sillä, ettei ota rokotetta? 

Nyt puheenaiheeksi nousi suomalainen perhe, jonka lapsi sairastui tuhkarokkoon ulkomailla. Lasta ei oltu rokotettu tätä vastaan. Tuhkarokko on hyvin vaarallinenkin tauti ja voi aiheuttaa vaarallisia jälkitauteja, kertoo THL. Tietenkin rokotteilla voi myös olla haittavaikutuksia, kuten kaikilla lääkkeillä.

En ole niin fiksu, että ymmärtäisin ihan kaikkea näistä keskusteluista: Onko rokotteilla vaara saada meissä jotain vaarallista aikaan, kannattaako niitä ottaa, mikä prosenttiluku kertoo, sairastuuko johonkin tautiin, jos ei ota rokotetta?

Sen verran tiedän Suomen terveydenhuollosta, että jos he jotain kehottavat tekemään, on se varmasti hyvä neuvo.

Minä en välitä. Minä otan rokotteen, jos minua käsketään ottamaan. Ja niin ottavat lapsenikin. Sen verran tiedän Suomen terveydenhuollosta, että jos he jotain kehottavat tekemään, on se varmasti hyvä neuvo. Mikä minä olen puutteellisilla tiedoillani väittämään vastaan. Ja olisin taipuvainen sanomaan, ettei kukaan muukaan ole.

Varmahan en voi olla mistään, kuten ei kai kukaan. Mutta jos esimerkiksi tuhkarokkoon Suomessa sairastuu THL:n mukaan siihen noin 5 henkilöä vuodessa, kertoo se, että rokotteet toimivat. Miksi kukaan haluaisi riskeerata lapsensa henkeä tai omaakaan sillä, ettei ota rokotetta? Tätä en minä vain ymmärrä.

Kuulun vielä riskiryhmään. Meillä otetaan ihan kaikki rokotteet, aivan varmasti.

Entistä varvovaisemmaksi minut tietenkin tekee, että kuulun reumani takia riskiryhmään, joten saan mm. influenssarokotuksenkin ilmaiseksi, kuten myös lapseni. Meillä otetaan ihan kaikki rokotteet, aivan varmasti.

Jokainen tietenkin päättää itse, miten perheessä toimitaan. Meillä toimitaan näin. 

Otatteko te rokotteet?

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

X