Etä-Äiti

Minulta kiellettiin teininä seksi ja halun ilmaiseminen – Teinien seksuaalisuutta ei saa tukahduttaa

Teksti:
Helka Belt

Katson Netflixin uutuussarjaa Sex Education, joka kertoo teinien seksielämästä ja seksuaalisuuden heräämisestä. Monenlaiset tunteet pyörivät mielessäni – ei vain sen takia, että oma lapseni on teini-ikäinen, mutta myös oman lapsuuteni takia.

Nuoruudessani minulta kiellettiin kaikenlainen seksuaalisuuden osoittaminen, koskettelu ja rakastelu ennen avioliittoa.

Minulta kiellettiin seksin harrastaminen. Muutama viikko sitten minulta kysyttiin, miten uskonnollinen taustani on vaikuttanut minuun. Tässä on yksi konkreettinen esimerkki. Nuoruudessani minulta kiellettiin kaikenlainen seksuaalisuuden osoittaminen, koskettelu ja rakastelu ennen avioliittoa.

Tukahdutin kaikki haluni, ajatukseni ja mietteeni seksistä. Myös masturbointi oli kiellettyä ja itseni koskettelu sai aikaan valtavan syyllisyyden ja ahdistuksen.

On sanomattakin selvää, että tällainen vaikuttaa lapsen kehitykseen ja myös aikuiseksi kasvamiseen.

On sanomattakin selvää, että tällainen vaikuttaa lapsen kehitykseen ja myös aikuiseksi kasvamiseen. Sex Education -sarja tuo uudenlaisella tavalla esiin, miten normaalia ja luonnollista seksin kaipaaminen on teini-ikäisille, eikä se ole väärin. Vaikka seksiin ei kannata laukata suin päin, ei omien tuntemuksien, halujen ja seksuaalisuuden tukahduttaminen ole millään tavalla oikein tai terveellistä.

Minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa siitä, jos joku haluaa harrastaa seksiä ja rakastella vain avioliitossa. Mutta jos siihen pakotetaan, on se väärin. Seksuaalisuus, halu, seksi, orgasmi, masturbointi ja kaikki muu asiaan liittyvä on normaalia. Jos tällaisten asioiden kokeminen ja ilmaisu kiellettään seksuaalisuuteensa heräävältä teiniltä, voivat seuraukset olla vahingollisia.

Menetin teini-iässä ja nuorena aikuisena paljon: mitä on rakastua, ihastua, hullaantua, kosketella, suudella, pitää kädestä, nauttia toisen läheisyydestä.

Ainakin minulle ne olivat. Menetin teini-iässä ja nuorena aikuisena paljon: mitä on rakastua, ihastua, hullaantua, kosketella, suudella, pitää kädestä, nauttia toisen läheisyydestä. Koska kuitenkin halusin tehdä noita asioita, tunsin syyllisyyttä ja huonommuutta. Koin pitkään, että seksi on väärin ja kun harrastin sitä, tunsin itseni likaiseksi ja huonoksi.


Minä 17-vuotiaana. Tästä ei mennyt enää kuin vuosi, että olin naimisissa.

Ei ole mikään yllätys, että seksiin suhtautuminen on elämässäni edelleen yksi vaikeimmista asioista. Nautin siitä ja orgasmeista valtavasti ja rakastan läheisyyttä ja rakastelua, mutta kaiken tämän osoittaminen on minulle vaikeaa ja vain hyvin läheisen ihmisen kanssa nämä lukot ovat joskus hetkeksi poistuneet.

Seksi on hyväksyttävää ja kuuluu teinien elämään.

Sex Education on tärkeä sarja. Se kertoo, että seksi on hyväksyttävää ja kuuluu teinien elämään. Vaikka kaikki eivät sitä haluakaan harrastaa, on se niin kauan ok, kun tämä on nuoren oma päätös. 

Väestöliitto listaa jokaisen ihmisen seksuaalioikeudet, joihin kuuluvat muun muassa oikeus omaan seksuaalisuuteen ja oikeus näkyä. Tästä Väestöliitto sanoo: Kaikilla ihmisillä – myös nuorilla ja erilaisilla vähemmistöillä – on oikeus tulla nähdyksi ja kuulluksi sekä oikeus ilmaista omia mielipiteitään. Jos tätä oikeutta ei voi toteuttaa, vaurioittaa se herkässä iässä olevaa nuorta. Väestöliitto jatkaa, että nuoren kehonkuvaa ja itsetuntoa pitää seksuaaliasioissakin tukea eikä jättää puhumatta niistä tai kieltää niitä kokonaan.

Kaiken tämän avoimuuden ja oikeuden olla oma itsensä myös seksuaalisesti haluan opettaa pojalleni.

Onnekseni olen huomannut, että myös kouluissa on yhä avoimempaa suhtautumista seksuaalisuuteen. Siellä opetellaan kondomin laittoa, kerrotaan sukupuolitaudeista ja monimuotoisesta seksuaalisuudesta ja erilaisista seksuaalisista suuntautumisista. Kuten bloggari Sateenkaarifaijakin sanoi, onneksi koulukirjat ovat muuttuneet yhteiskunnan muutoksen mukana avoimempaan ja suvaitsevampaan suuntaan.

Kaiken tämän avoimuuden ja oikeuden olla oma itsensä myös seksuaalisesti haluan opettaa pojalleni. Tunteiden tukahduttaminen missä elämän osa-alueessa tahansa ei ole järkevää. Siksi avoin suhtautuminen seksiin ja seksuaalisuuteen kuuluu meidän lapsemme kasvatukseen. Tähän tietenkin liittyy, että osaisin itsekin suhtautua seksiin luonnollisesti. Tämä aiheuttaa minulle ongelmia ja haasteita, mutta haluan poikieni vuoksi kuitenkin yrittää.

On mukava huomata, että teinit suhtautuvat seksiin luonnollisena asiana.

On mukava huomata, että teinit suhtautuvat seksiin luonnollisena asiana, jota se onkin. He eivät noloile tai häpeile sitä, kuten eivät Sex Educationissakaan. Kun he saavat puhua, hihitellä, kummastella, tutustua ja innostua seksistä, voivat he kasvaa aikuisiksi, jotka nauttivat seksistä, antavat toisten toteuttaa seksuaalisuuttaan omalla tavallaan ja kokevat, että seksi on yksi luonnollinen osa ihmisen elämää.

Lue myös:
Huonon tytön syndrooma kestää aikuisikään asti
Apua, lapsestani kasvoi teini

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

X