etä-äiti

”Minut vieraannutettiin täysin toisesta vanhemmastani – ja nyt olen katkera molemmille vanhemmilleni”

Teksti: Helka Belt

Katja (nimi on muutettu) luki Kasper ry:n Välikädessä-kirjan, joka kosketti häntä syvästi, koska hänet on lapsuusaikana vieraannutettu täysin isästään. Nyt hän haluaa kertoa tarinansa.

Vanhempien liitto ja ero olivat hyvin riitaisia

Katja kertoo, kuinka ei muista aikaa, jolloin hänen vanhempansa eivät olisi riidelleet. Siksi hän oli äärimmäisen onnellinen, kun he kertoivat eroavansa. Mutta kävikin niin, että vanhempien erosta alkoi Katjan ”maanpäällinen helvetti”. Hän jäi asumaan omasta tahdostaan äitinsä luokse ja hänelle luvattiin, että näkisi varmasti usein isäänsä. Katjan äiti jäisi asumaan heidän nykyiseen kotiinsa, joten äidin mielestä olikin parempi, että Katja jäisi tuttuun kotiinsa.

Hän jäi asumaan omasta tahdostaan äitinsä luokse ja hänelle luvattiin, että näkisi varmasti isäänsä usein.

Vanhemmat riitelivät erossa lähestulkoon kaikesta. Isä syytti äitiä pettämisestä, itsekkyydestä ja saituudesta. Äidin mielestä Katjan isä ei tehnyt mitään oikein eikä ansaitisi nähdä lastansa. Katja oli tuolloin 7-vuotias. Hän muistaa hyvin ne sanat, joita hänen vanhempansa sanoivat toisilleen. Ne kuulostivat hänestä rumilta. Usein Katja laittoi tyynyn korviensa päälle, ettei kuulisi vanhempiensa riitelyä.

Kesti 11 vuotta, että hän näkisi isänsä uudelleen.

Vieraannuttaminen isästä

Katjalla oli valtava ikävä isäänsä ja hän kysyi monta kertaa äidiltään, milloin näkisi taas tätä. Äiti suuttui joka kerta näistä kysymyksistä. Miten Katja ei arvostanut kaikkea sitä työtä, mitä hän teki tämän puolesta? Äiti kävi vähäpalkkaisessa työssä, mutta hoiti kaikki raha-asiat itse. Katjan isästä ei ollut apua missään. Miksi Katja halusi nähdä luuseri-isäänsä?

Miksi Katja halusi nähdä luuseri-isäänsä?

Katjan äiti vaihtoi monta kertaa lukot oviin ja he vaihtoivat sukunimensäkin. Katja ihmetteli tätä. Katjan äiti sanoi, että isä voisi koska vain tulla ja hakea Katjan. Sitäkö Katja halusi? Katjaa alkoi pelottamaan. Tulisiko isä yöllä? Mihin hän veisi Katjan? Pitäisikö Katjan vaihtaa koulua? Entä kaverit? Miksi isä haluaisi tehdä sellaista?

Katja alkoi suuttua isälleen. Miksi hän halusi hakea Katjan keskellä yötä? Joka ilta Katjaa pelotti mennä nukkumaan. Tulisikohan isä tänä yönä?

Äiti kertoi hankkineensa isälle lähestymiskiellon, koska tämä oli hyökännyt heidän kotiinsa. Katja ei muistanut hyökkäystä tapahtuneen, mutta miksi äiti valehtelisi? Isän toiminta kuulosti pelottavalta ja typerältä. Eikö hän välittänyt Katjasta enää? 

Miksei isä enää välittänyt? Kuvituskuva: Pixabay.

Pian Katja ei enää halunnutkaan nähdä kidnappaajaisäänsä. Hän ei halunnut edes puhua kenellekään isästään ja sanoi, että tämä oli kuollut. 

Katja ei halunnut puhua kenellekään isästään ja sanoi, että tämä oli kuollut. 

Asiat selviävät, mutta liian myöhään

Kun Katja täytti 18-vuotta, hänen isänsä soitti. Katja oli lyödä luurin kiinni, mutta suostui tapaamiseen. He tapasivat kahvilassa.

Katjaa pelotti, mutta toisaalta hän tiesi, ettei julkisella paikalla voisi tapahtua mitään. Jos isä alkaisi riehumaan, olisi paikalla paljon muita ihmisiä.

Ensimmästä kertaa Katja kuuli toisen puolen tarinasta.

Isä näytti väsyneeltä ja laihalta. Ensimmästä kertaa Katja kuuli toisen puolen tarinasta. Isä näytti dokumentteja, jossa oikeus oli kumonnut kaikki lähestymiskiellot, joita oli kahdeksan. Oikeus oli kehottanut Katjan äitiä vuoroasumiseen, koska isällä oli täysin yhtä hyvät resurssit hoitaa lastaan kuin äidilläkin. Tämä olisi myös lapsen etu. Isä näytti myös kaikki tositteet siitä, miten hän oli maksanut jokaikinen kuukausi elatusmaksut Katjasta.

Tästä kaikesta Katja ei ollut kuullut mitään. Katjan isä kertoi, ettei ollut halunnut alkaa tappelemaan Katjasta, koska hänestä tuntui, että se olisi ollut tälle haitallista. Katjan äiti oli sanonut, ettei ikinä suostuisi vuoroasumiseen. Isä oli luovuttanut. Nyt kun Katja oli täysi-ikäinen, saisi Katja itse päättää, näkisikö isäänsä. 

Viha lapsuutta ja katkeruus vanhempia kohtaan säilyvät yhä

Katja oli raivoissaan! Miksi isä oli luovuttanut oman lapsensa suhteen noin helposti? Miksei hän ollut taistellut Katjasta? Miksei hän ollut soittanut? Tavannut salaa? 

Katjasta tuntui, että koko hänen elämänsä perustui valheelle ja häneltä olisi repäisty perhe pois. Hänellä on sitoutumisvaikeuksia sekä paniikkikohtauksia, ja hän tietää näiden johtuvan siitä, että hänen luottamuksensa toiseen vanhempaansa ja perherauhaan oli petetty näin pahasti.

Hän kokee olevansa vieraannuttamisen uhri ja perheväkivallan kohde.

Mutta nyt hän ei enää luottanu äitiinsäkään. Nykyään hän kokee, ettei hänellä enää ole perhettä. Hän sanoo olevansa vieraannuttamisen uhri ja perheväkivallan kohde. Henkinen väkivalta on yhtä paha asia kuin fyysinenkin. 

Hän ei voi ymmärtää, miksi äiti teki niin kuin teki ja miksi isä ei taistellut hänestä. Hän ei aio kysyä äidiltään, koska hän ei luottaisi mihinkään, mitä tämä sanoisi. Hän ymmärtää tämän olevan haitallista itselleen, mutta anteeksiantoon on vielä pitkä matka. 

Mä en tajua, miksi äiti tuputti mulle koko elämäni ajan sellaisia valheita ja miksi isä ei koskaan taistellut musta enempää. Enkö mä merkkaa kummallekaan helvetin vertaa? Katja

Katja ei halua omaa perhettä. Hän ei uskalla luottaa perheinstituutioon tai miehiin. Kuka tietää, lähteekö tämäkin mies ja jättää Katjan yksin. Katja haluaa kertoa tarinansa, jotta vanhemmat tajuaisivat, miten vaarallista ja tuhoisaa vieraannuttaminen on. Ehkä yksi lapsi pelastuu tämän tarinan kautta.

Katja haluaa kertoa tarinansa, jotta vanhemmat tajuaisivat, miten vaarallista ja tuhoisaa vieraannuttaminen on.

————

Anja Hannuniemen väitöskirjan ja Ensi- ja turvakotien liiton Varjosta valoon -julkaisun mukaan vieraannuttajavanhempia on molemmissa sukupuolissa yhtä paljon.

Lue myös:
En ole enää edes etä-äiti
En ole nähnyt lastani 7 vuoteen
Poikani kirjoitti, miltä vanhempien ero hänestä tuntuu

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram 

Lue myös

X