etä-äiti

Mistä tunnistaa narsistin? – Katso lista yhteisistä piirteistä

Teksti: Helka Belt
Kokemukseni narsisteista perustuvat omaan menneisyyteeni, erotyöhöni ja haastatteluihini. Kuva: Terhi Koivisto

Onko narsisteilla tai narsistisia piirteitä omaavilla jotain yhteisiä toimintatapoja, joista voi tunnistaa narsismin?

Huom. Diagnoosin voi tehdä vain lääkäri. Narsismi on persoonallisuushäiriö.

Olen itse ollut narsistisessa suhteessa, haastatellut useita narsistin uhreja kirjaani ja blogiani varten ja erotyössäni kohdannut useita, jotka ovat eronneet tai ovat edelleen naristin kanssa yhdessä. Olen huomannut, että narsisteilla on useita yhteneväisiä piirteitä tai toimintatapoja. Olen koonnut ne tähän.

1. Narsismi ei katso sukupuolta. Joidenkin mielestä miehissä on enemmän narsisteja kuin naisissa, mutta näin ei kuitenkaan ole. Narsistisia piirteitä on yhtä paljon kaikissa sukupuolissa.

2. Narsismiin näyttää aina liittyvän tunne-elämän lukkoja, kaltoin kohtelua lapsuudessa tai vakavia hylkäämiskokemuksia.  Joskus siihen liittyy kaikkivoipuuden tunne, mutta yleisemmin narsisti on hyvin epävarma itsestään ja joutuu käytöksellään pönkittämään itsevarmuuttaan.

3. Narsisti on aina ensin hurmaava. Hän on liian hyvää ollakseen totta. Hän osaa puhua tunteistaan ja on usein myös porukan keskipiste. Hän on hauska ja huomaavainen.  Todelliset piirteet tulevat esiin vasta myöhemmin.

4. Erotilanteessa narsisti kiristää. Hän voi kiristää lapsiin liittyvissä asioissa, kuten vieraannuttamisella tai huoltajuudella, itsemurhalla tai kostolla. Hän voi sanoa tekevänsä uhrinsa elämästä helvetin, jos tämä lähtee.

5. Narsistin luota on hyvin vaikea lähteä. Hän osaa hurmata uhrinsa aina uudelleen, jolloin tämä palaa takaisin, hän kiristää talousasioilla, voi uhata tappaa toisen tai kuten edellinen kohta kertoo, pilata toisen elämän.

6. Narsistilla on huono itsetunto. Tämä johtuu menneisyyden tapahtumista, joissa hänen arvonsa ihmisenä on sivuutettu. Narsismi on usein tapa koettaa peittää itsetunto-ongelmansa. Narsisti voi vaikuttaa itsevarmalle ja vahvalle, mutta hänen sisällään asuu oikeasti satutettu, loukattu ja huonon itsetunnon omaava lapsi. Narsisti käyttäytyykin usein kuin lapsi.

Narsistilla on usein pinnan alle kätkeytyvä huono itsetunto.

7. Narsisti tunnistaa uhrinsa. Narsisteilla tuntuu olevan piinallisen taitava tutka: he tunnistavat alistujat, miellyttäjät, hylkäämisen pelkoiset, tunnelukkoiset ja läheisriippuvaiset. Nämä ovat hänelle oivia kohteita: heidät on helppo puhua pyörryksiin ja suhteeseen. Uhri ei silti koskaan ole syyllinen tapahtumiin.

Lue myös:
Tämän vuoksi narsistin luota on vaikea lähteä
Elämä alistavassa suhteessa ja kuinka päästä pois?
Olen etä-äiti narsistisen suhteeni vuoksi

Terveisin, Helka

Lue myös

X