Etä-Äiti

Mitä kummaa, suosikkisarjassa on upea etä-äiti!

Teksti:
Helka Belt

Emmerdale on yksi suossikkisarjoistani. Se hiipi vähitellen elämääni, kyselemättä, saako tulla, ja yhtäkkiä  huomasin seuraavani sitä melko aktiivisestikin. Tämä brittisarja on oivaa aivot narikkaan- viihdettä työpäivän päätteeksi.

Aloin katsomaan sitä viime vuonna aktiivisesti, kun jouduin makaamaan paljon sairauteni takia sängyssä. Nykyäänkin vielä katson sitä lähes joka päivä, jos vain pystyn.

Hän on yksi hahmo muiden joukossa, eikä mitenkään huonoksi äidiksi leimattu tai epäonnistuneeksi elämässään.

Mutta on sarja muutakin kuin vain kepeää viihdettä. Vaikka tätä sarjaa olenkin seurannut jo pidemmän aikaa, vasta vähän aikaa sitten tajusin, että yksi hahmoistahan on etä-äiti. Mitä kummaa! Sarjassa kaikki suhtautuvat tähän äitiin niin luonnollisesti, etten itsekään huomannut tämän etä-äitiyttä heti. Hän on yksi hahmo muiden joukossa, eikä mitenkään huonoksi äidiksi leimattu tai muutoinkaan epäonnistuneeksi elämässään.

Etä-äitiys on nostettu tässä sarjassa yhdeksi käsiteltäväksi teemaksi. Muita teemoja ovat muun muassa homoseksuaalisuus, uskonnollisuus, erilaiset sairaudet, lapsen vakava sairaus, kuolema, yrityksen perustaminen ja pyörittäminen ja niin edelleen. Elämää laajalti monelta näkökannalta. Sarjassa on myös toinen perhe, jossa isä on lähi-isä. Sarjan tekijät ovat halunneet ottaa elämän monenlaisia ongelmia ja erilaisuuksia esille, mikä on ilahduttavaa.

Viihdesarjoilla on paikkansa ennakkoluulojen rikkojina. Suuri yleisö tottuu erilaisuuteen ja näkee, että se on tavallista. Homoseksuaalisuuden suhteen tätä on jo näkynyt monessakin sarjassa, muttei tule ihan heti mieleen, onko muissa sarjoissa käsitelty etä-äitiyttä.

 

Bernice, upea etä-äiti

Bernicen hahmo Emmerdalessa on mielenkiintoinen. Hänellä on lapsi Ashley-nimisen miehen kanssa. Tyttö asuu Ashleyn ja tämän vaimon Laurelin kanssa. Viime viikon jaksossa Ashleyn hahmo kuoli, mutta tyttö asuu silti isänsä vaimon luona. Bernice itse seikkailee omalla tahollaan, mutta aina kuitenkin identifioituu tytön äidiksi. Laurel ei yritäkään viedä äidin roolia Berniceltä. Nähtäväksi jää, muuttaako tyttö nyt äitinsä luokse asumaan, kun lähi-isä kuoli.

En ole seurannut sarjaa niin pitkään, että tietäisin, miten Bernicestä tuli etä-äiti. Otin siitä siis hieman selvää. Bernice saa lapsen Ashleyn kanssa vahingossa ja hänen suhteensa miesystäväänsä kariutuu ja toisaalla lähenee Ashleyn kanssa. Bernice kärsii synnytyksen jälkeisestä masennuksesta ja Ashleynkin kanssa alkaa mennä huonommin. He eroavat ja Bernice kokee elämisen Emmerdalessa eron jälkeen liian vaikeaksi. Hän löytää työtä muualta ja lähtee sen perään jättäen tyttärensä isälleen.

Hän kuitenkin huomaa, miten läheisiä tytär ja isä ovat ja ymmärtää, että olisi tytölle väärin riistää häneltä koti, jossa on tottunut asumaan ja jossa on huolehtiva ja rakastava isä.

Bernice palaa myöhemmin takaisin ja pyytää Ashleyltä tytärtänsä luokseen asumaan. Hän kuitenkin huomaa, miten läheisiä tytär ja isä ovat ja ymmärtää, että olisi tytölle väärin riistää häneltä koti, jossa on tottunut asumaan ja jossa on huolehtiva ja rakastava isä.

Bernice halusi viettää aikaa tyttärensä kanssa ja heidän suhteensa läheni uudelleen. Tytär kuitenkin asui isänsä luona. Nyt tilanne on se, että Bernice ja Laurel yhdessä keskustelevat tytön asioista ja kasvatuksesta. He eivät ole riidoissa ja Bernice ei ole mustasukkainen tai kateellinen Laurelille siitä, että tämä asuu Bernicen tytön kanssa.

 

Etä-äitiys on luonnollista

Sarja käsittelee ansiokkaasti etä-äitiyden teemaa ja myöskin muun muassa sitä, että synnytyksen jälkeinen masennus on haastava sairaus ja voi aiheuttaa paljon vaikeuksia parisuhteelle ja vanhemmuudelle. Joskus isän on parempi hoitaa lastaan kuin äidin. Se ei tee äidistä huonoa äitiä.

Joskus isän on parempi hoitaa lastaan kuin äidin. Se ei tee äidistä huonoa äitiä.

Emmerdalen Bernice ja myös tytön isän puoliso Laurel ovat hyvä esimerkki siitä, miten asiat hoituvat silloin, kun kaikilla on halu tehdä lapsen edun mukaisia päätöksiä. Bernice myöskin antaa Laurelin hoitaa arjen asiat ja päätökset myös tyttärensä suhteen, koska tietää Laurelin tuntevan tytön arkielämän paremmin kuin hän itse. Laurel taas antaa tilaa Bernicen äitiydelle eikä ole missään vaiheessa sitä ottamassa pois Berniceltä.

Eihän tosielämä toki mene niinkuin Strömsössä -tai Emmerdalessa-, mutta voihan näistä sarjoista poimia paljon ajatuksia ja ideoita omaankin elämään. 

 

Lisää tietoa Bernicestä:

Wikipedia (englanninkielinen)

Emmerdale Wiki

 

Emmerdale on ihana sarja. Kannattaa tutustua, voit vaikka ihastua. Ihanaa viikonloppua!

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

 

Kuvan olen ottanut itse
X