etä-äiti

Mitä on vertaistuki?

Teksti: Helka Belt

Kirjoitettu 8.5.2017

Blogini esittelyssä sanon, että tärkeintä on vertaistuki. Mitä se vertaistuki sitten oikein on?

Se ei ole mitään monimutkaista ja mutkallista, vaan yksinkertaisuudessaan todella hieno asia. Vertaistuki tarkoittaa sitä, että voimme keskustella samassa tilanteessa olevien ihan tavallisten ihmisten kanssa asioista ja elämästä. Vertaistuki on tavallista erilaisissa mielenterveysongelmissa, sairauksien kanssa elämisessä, eri elämäntilanteissa olevien kesken, alkoholistien keskuudessa ja melkein ihan missä vain. On mukava keskustella jonkun kanssa, joka ymmärtää sinua ja tilannettasi ja ei ole ammattilainen tai työntekijä, joka saa palkkaa kuunnellakseen ongelmiasi. Ja ei ulkopuoliset ymmärrä samalla tavalla. Vain toinen etä-äiti ymmärtää. Me emme arvostele. On mielekästä jutella ihmisen kanssa, jolla on samanlaisia kokemuksia. Usein vertaistuki voi auttaakin niin paljon, ettei joudu käyttämään julkisen terveydenhuollon palveluja ollenkaan. Vertaistuki voimaannuttaa.

”Vertaistuki on kokemusten vaihtoa. Se on tukemista. Se on ymmärtämistä.”

Tämä blogi on yksi vertaistuen muoto. Voitte lukea kokemuksiani etä-äitiydestä, samaistua erilaisiin tilanteisiin ja kokea, ettette ole yksin. Facebookissa on myös etä-äitien ryhmä, jossa voi jakaa kokemuksia muiden etä-äitien kanssa. Myös minun facebook-sivuja tykkäämällä pääset seuraamaan päivittäin minun etä-äitielämää ja juttelemaan muiden etä-äitien kanssa. Myös erilaiset näkökulmat asioihin voivat olla hyvinkin avartavia. Minun sivuillani on ehdottoman tärkeää toisten kunnioitus ja toisten mollaamista en hyväksy missään tilanteessa.

”Vertaistuki voimaannuttaa.”
 

Vertaistuki on kokemusten vaihtoa. Se on tukemista. Se on ymmärtämistä. Vertaistuki on kaunis muoto auttaa toista samassa tilanteessa olevaa kanssaeläjää. Pieni sananen voi olla iso asia toiselle. Etä-äidit ovat usein aika yksin tilanteessaan. Eivät uskalla puhua. Pelkäävät tuomitsemista. Häpeävätkin itseään ja tilannettaan. Kun huomaa, että on muitakin ihan tavallisia äitejä samassa tilanteessa, omakin elämä saa mielekkyyttä ja iloa. Ahdistus vähenee ja tuntee, ettei ole yksin. Myös monet yhdistykset tarjoavat vertaistukea etävanhemmille. Käy tutustumassa niihinkin.

Toivon, että blogini auttaa yhä vielä useampia etävanhempia. Haluan puhua näistä asioista ihan oikeilla termeillä ja oikean elämän kautta. Ei tämä ole mitään kummempaa elämää kuin kenenkään muunkaan. Toki on tässä haasteita ja tunteet heittelevät usein syyllisyydestä ikävään. Mutta sekin on ihan okei.

Me kaikki voimme antaa toinen toisillemme vertaistukea. Siinä on elämän rikkaus.

Vertaistukien, Etä-äiti

Lue myös

X