Etä-Äiti

Miten kertoa pienelle lapselle masennuksesta? – Lukuvinkki, josta apua

Teksti:
Helka Belt
Kaupallinen yhteistyö Mini Kustannuksen kanssa.
 

Itse kamppailin esikoiseni ollessa 3-vuotias ensimmäisen masennukseni kanssa. Olen aiemmin jo pohtinut, miten kertoa pienelle lapselle masennuksesta ja siitä, miten se vaikuttaa ja näyttää ulospäin. Siksi olin enemmän kuin iloinen, kun sain yhteydenoton Mini Kustannuksesta. Heillä on valmistunut kirja, joka paneutuu nimenomaan siihen, miten pienelle lapselle voi kertoa tarinan muodossa masennuksesta ja siitä, mitä se käytännössä tarkoittaa.

Veli Rusakko on masentunut ja kaipaa apua

Kirjassa Veli Rusakko on samanniminen pupu, joka käyttäytyy metsän lapsien mielestä vähän omituisesti. Hän vetäytyy pois muiden joukosta, ei halua lähteä mihinkään ja on vähän töykeäkin. Lapset miettivät, mikähän ihme pupulla on ja miksi hän käyttäytyy niin huonosti eikä halua leikkiä heidän kanssaan.

Toiset pitävät häntä synkkänä ja ikävystyttävänä ja siksi hän ei saakaan yhtään ystävää.

Tilanne muuttuu äkisti, kun viisas pöllö ymmärtää, että Veli Rusakko on masentunut.

Muut eivät ole koskaan kuulleetkaan masennuksesta. Pöllö selittää, mitä se tarkoittaa ja miksi Veli Rusakko käyttäytyy muiden mielestä vähän omituisesti.

Tästä alkaakin muutos, koska he nyt tietävät, miten toimia masentuneen kanssa.

Meidän lukukokemus: kirjasta on oikeasti apua

Luimme 3,5-vuotiaamme kanssa Veli Rusakon. Tämän ikäistä toki kiinnostaa kuvat enemmän kuin tarina ja kuvat kirjassa ovatkin miellyttäviä. Silti hän jaksoi kuunnella tarinan hyvin alusta loppuun. Kirja ei ole liian pitkä tai työläs lukea pienelle lapselle. Myös sana masennus tuli monta kertaa esille ja poika kysyikin muutamia kertoja, mikä se masennus oikein on. Oli helppo kertoa, että Veli Rusakko oli kirjassa masenuntunut ja oli siksi hiljainen ja ei halunnut leikkiä.

Olisi ollut suuri apu aikoinaan, jos tällainen apuväline keskusteluun lapsen kanssa masennuksesta olisi ollut tarjolla. Nyt, jos minulla puhkeaa masennus uudelleen, on kuopukseni kanssa helpompi käsitellä asiaa, koska olemme kirjan kautta puhuneet jo masennuksesta.

Masennusta ei tarvitse hävetä.

Tällainen lastenkirja, jossa kertomuksen kautta lapselle kerrotaan masennuksesta, on oiva apu vanhemmalle. Masennusta ei tarvitse hävetä ja siitä on hyvä kertoa avoimesti kotona lapsillekin, tosin tietenkin ikätason mukaisesti.

Tämä kirja toimii hyvin 3-6 -vuotiaiden lasten kanssa, joille on tarvetta kertoa masennuksesta.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan kirjaa!

 

Tästä lisää tietoa Veli Rusakko -kirjasta

Yhteistyössä Mini Kustannuksen kanssa.

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraahtan jo Facebook-sivujani?

 

X