Etä-Äiti

Miten selvitä erosta?

Teksti:
Helka Belt

Keräsin vinkkejä eronneille erosta selviämiseen.

Tätä kysytään minulta usein, joten olen koonnut tähän keinoja, joilla päästä erosta eteenpäin.

Katso nettisivuiltani vinkit ja kurssit eronneille: helkabelt.fi

Ero vie aikaa. Kun sen ymmärtää, ei kiirehdi itseään turhaan eteenpäin. Ero on iso kriisi ja elämänmuutos, eikä siitä ole tarkoituskaan selvitä viikossa tai kuukaudessa, jos vuodessakaan. On helpottavaa tietää, että ei haittaa, jos eron käsittely tuntuu pitkittyvän. Eron käsittelyä voivat hidastaa mm. huoltajuuskiistat, vallitseva koronatilanne (yhteiskunnallinen epävarmuus vie aivoistamme kapasiteettia), muu elämäntilanne tai sairaudet. Eronnut, ole itsellesi armollinen. Sinä käyt valtavan isoa asiaa lävitse. Se vie aikaa.

Lue myös: Kun me ei olla enää me, helvetti kun sattuu

Aloita jälleenrakennus itsetunnostasi. Eronneen itsetunto on alhainen. Elämänilo löytyy uudelleen, kun itsetunto kohenee ja ymmärtää olevansa arvokas ihminen. Silloin myös pitää itsestään parempaa huolta, asettaa omia tavoitteita ja sitä kautta elämästä muodostuu mukavampaa.

Vertaistuen voima. Se, että voi jutella toisen samanlaisessa tilanteessa olevan kanssa, auttaa valtavasti. Facebookissa on eronneille oma vertaistukiryhmä. Liity siihen. Myös eroseminaarista eli eron vertaistukiryhmästä voi olla valtava apu.

Eron käsittely vie aikaa. Suo sitä itsellesi.

Lue asiantuntijoiden kirjoja. Eroa käsitteleviä kirjoja on paljon. Niitä kannattaa hyödyntää. Asiantuntijat tietävät eroihin liittyvät tavallisimmat tunteet ja vaiheet ja osaavat antaa lohtua ja neuvoja siihen, miten tilanteesta voi selvitä. Kirjoissa on usein myös kirjoitus- ja muita tehtäviä, joiden avulla pohtia omaa tilannetta paremmin.

On hyvä oivaltaa, ettei eroa tarvitse hävetä.

Ero ei ole häpeä. Eroihin liittyy valtavasti häpeää, epäonnistumista ja katkeruutta. On hyvä oivaltaa, ettei eroa tarvitse hävetä. Ydinperheen menetys voi tuntua valtavalle ja epäonnistumisen tunne siitä, ettei lapsilleen kyennyt sellaista tarjoamaan, voi olla iso. Joskus kuitenkin eroja tapahtuu. Eroperhe ei ole synonyymi huonolle perheelle. Joskus ero on parempi vaihtoehto kuin huono parisuhde.

Lue myös: Jättäjän eron jälkeinen syyllisyys voi olla valtava.

Älä katkeroidu. Katkeroituminen johtaa usein uhriutumiseen. Katkeruus antaa myös hetkellisesti voimaa ja sitä voi käyttää hyväkseen päästäkseen eroon eksästään. Mutta jos katkeruus kroonistuu, siitä kärsii eniten vain itse, sekä lapset. Katkeruus voi johtaa myös vieraannuttamiseen. Katkeruudesta pääsee helpoiten yli auttamalla itseään yllä mainituilla tavoilla. Jos ero on käsitelty, ei katkeruudelle jää sijaa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Etäkurssini eronneille tai eroa harkitseville on ollut supersuosittu. Kiitos 🤩Eniten minua on ilahduttanut, että kurssilaiset ovat saaneet konkreettisia eväitä tulevaisuutensa parantamiseen. Suosittuja aiheita, joita on käsitelty, ovat olleet tunnelukot, lapsuuden traumat, opitut käyttäytymismallit, mustasukkaisuus eksän uutta elämää kohtaan. erovihan kohtaaminen sekä tulevaisuuden konkreettiset muutoskohdat. Olen kehittämässä etäkurssia edelleen, koska tarvetta syksyllä varmasti tälle on, kun eroseminaarejakin on vain ihan muutama koronan vuoksi. 🙄 Mitä asioita sinä toivoisit käsiteltävän, jos osallistuisit kurssilleni? Ja toivoisitko puheluja vai kirjallisia tehtäviä enemmän? NYT ON MAHDOLLISUUS VAIKUTTAA KURSSIN SISÄLTÖÖN, koska teitä vartenhan minä tätä teen.🧡💚 Kiitos kaikille jo osallistuneille kurssilaisilleni.🌺. . #eronnut #apuaeroon #avioero #sinkku #etäkurssi #freelancer #tunnelukko #trauma #tunteet #parisuhde #tulevaisuus #muutos

Henkilön Helka Belt /Etä-äiti -blogi (@belthelka) jakama julkaisu

Lue myös:
Milloin on valmis uuteen suhteeseen?
Vinkkejä eroa käsittelevistä tv-sarjoista

Terveisin, Helka

X