Etä-Äiti

”Mä kuolen tähän tuskaan” – Miten selvitä erosta?

Teksti:
Helka Belt

Eron jälkeen jokainen hengenveto voi sattua ja anoa asia, mitä toivot on että tuska vain loppuisi.

Eron jälkeen jokainen minuutti voi olla vuoden pituinen, jokainen hengenveto voi sattua niin, että henki salpaantuu. Miten erosta voi selvitä?

Katso nettisivuiltani kurssit ja vinkit eronneille: helkabelt.fi

Oli aika, kun en olisi ikinä uskonut, että selviän. Että joskus jaksaisin vielä hymyillä. Joskus voisin tuntea onnea. Että ikinä haluaisin ihastua, saati rakastua. Että luottaisin elämään tai haluaisin elää.

Lue myös: Me ei olla enää me, helvetti kun sattuu

Tuntui, että tuska tappaa. Se vain sattuu niin paljon. Aamulla herätessä tuntuu, että haluaa vajota takaisin uneen. Uni on ainoa paikka, jossa onni vähän jatkuu.

Yhteiset onnenhetket, toisen kauniit sanat, alun huuma, yhteiset matkat, toisen kauneus, upea seksi ja kaikki muu toisessa on koko ajan mielessä. Jokainen muisto viiltää kipeän haavan sydämeen. Tulevaisuus tuntuu jatkuvalta kärsimykseltä, kun toinen on mennyt.

Erossa sattuu. Jos joku sanoo, että erossa ei tunne mitään, hän valehtelee. Erossa voi tuntea pettymystä, vihaa, ahdistusta, surua, iloa, vapauden tunnetta, kaunaa ja monia muita tunteita. Riippuen siitä, onko jättäjä vai jätetty, pettäjä vai petetty, lähtijä ja vai toisessariippuja, tunteet voivat vaihdella laidasta laitaan. Mutta aina niitä on. Erilaisia ja voimakkaita.

Ja alussa tuntuu, ettei tästä voi selvitä. Voinko koskaan enää olla onnellinen?

Ja alussa tuntuu, ettei tästä voi selvitä. Voinko koskaan enää olla onnellinen?

Minua on auttanut se tieto, että tästä oikeasti selviää. Koska olen kokenut monia eroja, tiedän sen tosiasiana. Tiedän sen myös eroasiantuntijana. Vaikka kuinka sattuisi, sekin loppuu aikanaan. Siksi olen uskaltanut pahan olon tulla. Sitä ei tarvitse paeta ja koettaa selittää itselleen, ettei minusta näin pahalle tunnu. Selittely olisikin paikallaan, jos ei tietäisi, että olo paranee. Eihän kukaan loputtomiin tuskaa jaksa.

Mutta tieto siitä, että kipu loppuu, auttaa käsittelemään tunteet tässä ja nyt. Anna tuskan tulla, se auttaa, olen hokenut itselleni. Tunteet vievät eteenpäin. Ne auttavat käsittelemään eroa. Suru, pettymys, viha, kauna, helpotus, onni. Kaikki tunteet kuuluvat eroon ja kasvattavat kohti onnellisempaa tulevaisuutta.

Toinen asia, joka auttoi viimeisimmässä erossani, oli asioiden yksityiskohtainen läpikäynti. Jopa yhdessä. Mikä oli se juttu, miksi ihastuin juuri sinuun? Miten toimin suhteessa, toinko siihen painolastia edellisistä suhteista, pukkasiko päälle jokin haitallinen sopeutumiskäyttäytyminen? Annoinko periksi joistain periaatteistani suhteen vuoksi? Mitä voin oppia tästä kaikesta? Etten tee samoja virheitä seuraavalla kerralla?

Eroryhmä eronneille
Eroseminaarissa tai eroryhmässä eron tunteiden läpikäyminen auttaa pääsemään erosta yli.
Kuva: Terhi-Anneli Koivisto

Tällaisten asioiden käsittelyyn auttaa eroseminaari tai eroaiheiset kirjat. Asiantuntijoiden neuvot auttavat oikeasti, koska he tietävät, mitä erossa käydään läpi.

Myös harrastukseen paneutuminen, ystävien kanssa ajan viettäminen ja vaikkapa kodin laittaminen uuteen uskoon voi auttaa. Ei tarvitse koko ajan miettiä eroa ja tapahtuneita. Välillä voi vain antaa asian olla.

Itsestä hyvien ja rakastettavien asioiden etsiminen ja oman arvokkuuden ymmärtäminen on avain parempaan itsetuntoon ja onnellisuuteen. Kun ymmärtää, että olen edelleen rakastamisen arvoinen, auttaa eteenpäin, koska erossa itsetunto on lyöty pohjamutiin.

Erosta voi selvitä. Erosta selviää. Entistä vahvempana.

Lue myös:
Eroseminaarista ja eroaiheisista kirjoista
Miten kohottaa eron jälkeen itsetuntoa?

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Tämä ❤🙏. . #eroperhe #eroseminaari #suomalaineneroseminaari #avioero #parisuhde #erostaeteenpäin

Henkilön Helka Belt /Etä-äiti -blogi (@belthelka) jakama julkaisu

Terveisin, Helka

X