
Näin olemme hoitaneet vuoroviikkolapsemme arjen järjestelyt
Meidän kohta 4-vuotias lapsemme on vuoroviikoin minun luonani. Miten järjestelyt perheessämme on toteutettu?
Aikataulu
Poika on luonani sunnuntaista sitä seuraavan viikon maanantaihin. Hänen isänsä tuo hänet minun luokseni kello 17 sunnuntai-iltapäivällä. Minun viikkoni puolivälissä poika on keskiviikon isänsä luona. Näin ei tule liian pitkää väliä aikuiselle eikä lapselle olla erossa toisistaan. Isän viikolla vien maanantaina pojan päiväkotiin ja isä hakee hänet sieltä. Isäviikoilla minä olen torstait poikamme kanssa. Vanhemman sairastuminen ei vaikuta luonapitoviikkoihin, ellei kyseessä ole todella paha sairaus.
Vaatteet
Joissakin vuoroviikkokodeissa on kummassakin omat vaatteensa lapselle. Meillä minä pakkaan tarpeelliset vaatteet isän luokse. Viikon päätteeksi hän pesee ne ja palauttaa samassa kassissa sitten takaisin (viikattuina, kyllä!)Tämä siksi, ettemme ole nähneet tarpeelliseksi ostaa molempiin kotiin erillisiä vaatteita. Alushousut, sukat, hanskat ja muut sellaiset löytyy kyllä kummastakin kodista, kuten tietenkin myös petivaatteet, yöpuvut ja lelut. Meillä pääsääntöisesti minä ostan poikamme vaatteet, mutta isäkin ostaa halutessaan välillä vaatteita.


Päiväkoti
Jotkut vanhemmat, jotka asuvat eri kuntien alueella, ovat päättäneet, että lapsella on kaksi päiväkotia. Meillä tämä ei tuntunut hyvältä ratkaisulta. Kaksi päiväkotia vielä kahden kodin lisäksi tuntui jo liian paljolta pikkuiselle lapselle. Isä tuo lapsemme päiväkotiin kotini lähelle omalla viikollaan. Tämä on toiminut meillä oikein hyvin ja lapsella säilyy samat kaverit ja hoitajat joka viikko. Päiväkodin asioissa minä olen pääsääntöisesti yhteydessä sen työntekijöiden kanssa. Päiväkodin uutiskirjeet tulevat meille molemmille. Lapsen sairaspäivät hoidetaan vuoroviikkoaikataulun mukaisesti, ellei muusta sovita.
Syntymäpäivät
Lapsellamme on ollut kolmet syntymäpäivät. Ensimmäisten aikana olimme vielä lapsen isän kanssa yhdessä. Kahdet seuraavat olen pitänyt minun kotonani. Isä on ollut paikalla molempina päivinä ja myös lapsen isovanhemmat isänsä puolelta. On ollut luontevaa pitää syntymäpäivät minun luonani, koska tykkään järjestää juhlia. Isälle tämä on käynyt. Kuvittelisin, että tämä järjestely tulee jatkumaan, mutta myös toisenlainen ratkaisu sopii minulle.
Lomat
Tapaamisia tai loma-aikojen aikatauluja emme ole vahvistaneet virallisesti lastenvalvojalla vaan olemme sopineet ne keskenämme. Kesälomalla olemme molemmat kaksi peräkkäistä viikkoa vuorollaan lapsemme kanssa. Muut lomat yleensä meistä se, kenen luona lapsi olisi joka tapauksessa, pitää hänet luonaan loma-ajatkin. Uusi vuosi on mennyt joka toinen vuosi -systeemillä. Näissä joustetaan tarpeen mukaan. Jos tulee lomamatkoja ilman lasta tai lapsen kanssa, hoitoaikoja voi kyllä muuttaa, mutta pääsäntöisesti matkat ja lomat pidämme niin, ettei vuoroviikkojärjestely sekoitu.
Esimerkki joustosta: Ensi viikolla olen lomamatkalla loppuviikon. Vaihdoimme torstain hoitopäiväni, jolloin olisin ollut poikani kanssa, maanantaihin, jotta pääsen matkalle.
Suunnittelemalla ja joustavuudella vuoroviikkoisuus toimii oikein hyvin.
Vuoroviikkoinen luonapitosysteemi lienee toimii parhaiten silloin, kun vanhemmat ovat hyvissä keskusteluväleissä, koska on monenmoisia asioita, joista pitää sopia. Vuoroviikkovanhemmuudessa on mietittävä useita asioita, esimerkiksi muutto toiselle paikkakunnalle kauemmaksi toisesta vanhemmasta ei onnistu. Käytännössä, jos ei halua lapselleen kahta päiväkotia (tai koulua, se lienee mahdotontakin), pitää asua tarpeeksi lähekkäin, jotta arki sujuu molemmilla vanhemmilla suhteellisen joustavasti. Suunnittelemalla ja joustavuudella vuoroviikkoisuus toimii kuitenkin oikein hyvin. Meille tämä on ollut hyvä ratkaisu.
Tämä on lukijan toivepostaus.
Lue myös:
Arjeton arki – vuoroviikkoinen elämäni
Elatusmaksujen jakautuminen perheessäni
Terveisin, Etä-äiti
Seuraathan jo Facebook-sivujani?
Kommentit
Kirjoitit joskus aiemmin, että teillä ei ole elareita ja että nykyisin jaatte myös lapsilisän. Sinä kuitenkin ilmeisesti vastaat lapsen isommista kuluista (mahd. päivähoitomaksut & vakuutukset, vaatteet ja muut vastaavat hankinnat). Saako kysyä, miksi olette päätyneet jakamaan lapsilisän, kun vastaat kuitenkin kuluista enemmän? Vai onko tämä ajateltu kompensaationa siitä, kun isällä tulee enemmän matkakuluja, koska päivähoitopaikka on sinun lähellä?
Oletteko miettineet tulevaisuutta, kun lapsella alkaa ehkä olla harrastuksia, kavereita ja lapsi menee (esi)kouluun? Oletteko ajatelleet jatkaa vuoroviikkoa myös silloin, ja jos olette, millaisin järjestelyin?
Kommentit
Kouluaika tuo eteen uudet haasteet- miten koulutarvikkeet kulkevat mukana, onko aina se tarvittava toisen vanhemman luona? Yksi koti on silloin selkeämpi.
Ihanaa että kohdallasi on molemmilla lapsilla hyvät, välittävät isät ja heillä ilmeisesti myös ihanat ja hyväksyvät kumppanit. Olet onnekas.
Kyllä, olen todella onnekas ja tiedän sen. Isät ovat aivan huipputyyppejä ja pystymme asiat rauhassa hoitamaan.
Mun ex ei anna edes vaatetta mukaan. Suuttui raukkaparka kun en halua olla tekemisissä.
Vielä kun reppu kulki mukana niin se on paha jos yhdistä lapsen hanskoista täytyy lähteä riitaa vääntämään märkänäkö ne olisi pitänyt käteen laittaa tai reppuun? Käteen kuitenkin laitoin omasta varastosta hanskat..
Mun olis pitänyt lähteä palauttaa vielä samana iltana…
Lapseni mummi vielä sanoi että on vara hanskoja niin en tiedä missä oli ongelma? Olishan ne palautunut seuraavalla kerralla..
Nykyisin en saa edes vara vaatetta mukaan ilmeisesti tämäkin hanskojen ”varastaminen” on osasyy tähän..
Onneks on lapselle vaatteita täälläkin nyt ainakin…
Joskus teot puhuu enemmän kun sanat ja valehtelu ei herätä luottamusta.
Mulla on syyni olla suuttunut, mutta en kosta sitä lapsen kautta.
Ei kannata estää tapaamisia tai käyttää lasta hyväksi riidoissa jotka itse aiheutti.
No onhan se huvittavaa sinänsä että yksi keino kostaa on olla antamatta lapselle mukaan vaatteita.
Kuulostaa hyvältä, että kaikkea on ajateltu. hyvä kommunikaatio tuonee helpotusta hankalaan kuvioon
Kiva postaus! Mua kiinnostaa hirveesti tälläiset käytännön järjestelyt jos lapsella on kaksi kotia, vaikkei tämä olekkaan mulle ajankohtaista. Jäin itse 11-vuotiaana asumaan isän kanssa ja vanhempien työvuorojen ja oman mielen mukaan sain olla äidin luona. Joskus kävin vaan kahvilla ja joskus olin 3 viikkoa. Onneksi he siis asui samalla paikkakunnalla. 🙂
Olipa mielenkiintoinen postaus! 🙂 Kuulostaa siltä, että ootte saaneet arjen kulkemaan soljuvasti kahdessa kodissa. Tuollainen saavutus tosiaankin vaatii sen, että vanhemmat kykenevät kommunikoimaan keskenään. Hyvä te!
Kirjoitit joskus aiemmin, että teillä ei ole elareita ja että nykyisin jaatte myös lapsilisän. Sinä kuitenkin ilmeisesti vastaat lapsen isommista kuluista (mahd. päivähoitomaksut & vakuutukset, vaatteet ja muut vastaavat hankinnat). Saako kysyä, miksi olette päätyneet jakamaan lapsilisän, kun vastaat kuitenkin kuluista enemmän? Vai onko tämä ajateltu kompensaationa siitä, kun isällä tulee enemmän matkakuluja, koska päivähoitopaikka on sinun lähellä?
Oletteko miettineet tulevaisuutta, kun lapsella alkaa ehkä olla harrastuksia, kavereita ja lapsi menee (esi)kouluun? Oletteko ajatelleet jatkaa vuoroviikkoa myös silloin, ja jos olette, millaisin järjestelyin?
Kyllä, juuri noiden matkakulujen takia. Ja vuoroviikkoetävanhemmalla ruoka- ja asumiskuluihin menee yhtä paljon kuin lähilläkin. Kouluaika pitää miettiä, kun se on ajankohtainen. Silloin myös lapsenkin mielipidettä voi kuunnella 😊 esikoinenhan halusi kouluun isän lähelle. Kuopuksen kohdalla emme tiedä vielä, miten tulee menemään. Päivähoitomaksu on niin alhainen ettei se rasita kukkaroani. Harrastusmaksut katsotaan sitten, kun on sen aika.