Etä-Äiti

Näin olemme hoitaneet vuoroviikkolapsemme arjen järjestelyt

Teksti:
Helka Belt

Meidän kohta 4-vuotias lapsemme on vuoroviikoin minun luonani. Miten järjestelyt perheessämme on toteutettu?

Aikataulu

Poika on luonani sunnuntaista sitä seuraavan viikon maanantaihin. Hänen isänsä tuo hänet minun luokseni kello 17 sunnuntai-iltapäivällä. Minun viikkoni puolivälissä poika on keskiviikon isänsä luona. Näin ei tule liian pitkää väliä aikuiselle eikä lapselle olla erossa toisistaan. Isän viikolla vien maanantaina pojan päiväkotiin ja isä hakee hänet sieltä. Isäviikoilla minä olen torstait poikamme kanssa. Vanhemman sairastuminen ei vaikuta luonapitoviikkoihin, ellei kyseessä ole todella paha sairaus.

Vaatteet

Joissakin vuoroviikkokodeissa on kummassakin omat vaatteensa lapselle. Meillä minä pakkaan tarpeelliset vaatteet isän luokse. Viikon päätteeksi hän pesee ne ja palauttaa samassa kassissa sitten takaisin (viikattuina, kyllä!)Tämä siksi, ettemme ole nähneet tarpeelliseksi ostaa molempiin kotiin erillisiä vaatteita. Alushousut, sukat, hanskat ja muut sellaiset löytyy kyllä kummastakin kodista, kuten tietenkin myös petivaatteet, yöpuvut ja lelut. Meillä pääsääntöisesti minä ostan poikamme vaatteet, mutta isäkin ostaa halutessaan välillä vaatteita.

Laukku valmiina isäviikkoa varten.
Vaatteet tulevat isän luota nätisti viikkattuina takaisin.

Päiväkoti

Jotkut vanhemmat, jotka asuvat eri kuntien alueella, ovat päättäneet, että lapsella on kaksi päiväkotia. Meillä tämä ei tuntunut hyvältä ratkaisulta. Kaksi päiväkotia vielä kahden kodin lisäksi tuntui jo liian paljolta pikkuiselle lapselle. Isä tuo lapsemme päiväkotiin kotini lähelle omalla viikollaan. Tämä on toiminut meillä oikein hyvin ja lapsella säilyy samat kaverit ja hoitajat joka viikko. Päiväkodin asioissa minä olen pääsääntöisesti yhteydessä sen työntekijöiden kanssa. Päiväkodin uutiskirjeet tulevat meille molemmille. Lapsen sairaspäivät hoidetaan vuoroviikkoaikataulun mukaisesti, ellei muusta sovita.

Syntymäpäivät

Lapsellamme on ollut kolmet syntymäpäivät. Ensimmäisten aikana olimme vielä lapsen isän kanssa yhdessä. Kahdet seuraavat olen pitänyt minun kotonani. Isä on ollut paikalla molempina päivinä ja myös lapsen isovanhemmat isänsä puolelta. On ollut luontevaa pitää syntymäpäivät minun luonani, koska tykkään järjestää juhlia. Isälle tämä on käynyt. Kuvittelisin, että tämä järjestely tulee jatkumaan, mutta myös toisenlainen ratkaisu sopii minulle.

Lomat

Tapaamisia tai loma-aikojen aikatauluja emme ole vahvistaneet virallisesti lastenvalvojalla vaan olemme sopineet ne keskenämme. Kesälomalla olemme molemmat kaksi peräkkäistä viikkoa vuorollaan lapsemme kanssa. Muut lomat yleensä meistä se, kenen luona lapsi olisi joka tapauksessa, pitää hänet luonaan loma-ajatkin. Uusi vuosi on mennyt joka toinen vuosi -systeemillä. Näissä joustetaan tarpeen mukaan. Jos tulee lomamatkoja ilman lasta tai lapsen kanssa, hoitoaikoja voi kyllä muuttaa, mutta pääsäntöisesti matkat ja lomat pidämme niin, ettei vuoroviikkojärjestely sekoitu.

Esimerkki joustosta: Ensi viikolla olen lomamatkalla loppuviikon. Vaihdoimme torstain hoitopäiväni, jolloin olisin ollut poikani kanssa, maanantaihin, jotta pääsen matkalle.

Suunnittelemalla ja joustavuudella vuoroviikkoisuus toimii oikein hyvin.

Vuoroviikkoinen luonapitosysteemi lienee toimii parhaiten silloin, kun vanhemmat ovat hyvissä keskusteluväleissä, koska on monenmoisia asioita, joista pitää sopia. Vuoroviikkovanhemmuudessa on mietittävä useita asioita, esimerkiksi muutto toiselle paikkakunnalle kauemmaksi toisesta vanhemmasta ei onnistu. Käytännössä, jos ei halua lapselleen kahta päiväkotia (tai koulua, se lienee mahdotontakin), pitää asua tarpeeksi lähekkäin, jotta arki sujuu molemmilla vanhemmilla suhteellisen joustavasti. Suunnittelemalla ja joustavuudella vuoroviikkoisuus toimii kuitenkin oikein hyvin. Meille tämä on ollut hyvä ratkaisu.

Tämä on lukijan toivepostaus.

Lue myös:
Arjeton arki – vuoroviikkoinen elämäni
Elatusmaksujen jakautuminen perheessäni

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

Pääkuva: Terhi-Anneli Bech
X