Etä-Äiti

Naisetko naisille susia? Ei vaan pelastajia, ystäviä, ymmärtäjiä ja tsemppaajia

Teksti:
Helka Belt

Nainen on naiselle susi -sanonta on kamala. Minä olen kokenut täysin päinvastaisen. Ilman naisia elämässäni en olisi nyt tässä. 

Ihan ensimmäiseksi on pakko mainita, että monta vuotta sitten ystäväni ymmärsi puolesta sanasta, että olin todella huonossa kunnossa, pahemmassa kuin kertaakaan aikaisemmin. Hän soitti ovikelloani niin monta kertaa, että minun oli pakko avata. Hän hoivasi minua, antoi ruokaa ja vei toisen naisystäväni luokse, joka hoiti minua niin kauan, että jaksoin mennä kotiin. Nämä eivät ole mitään pikku juttuja elämässäni; olen heille velkaa paljosta.

He eivät ole susia, he ovat pelastajia, tukijoita, tsemppaajia ja tärkeitä ihmisiä elämässäni.

Toinen ystäväni tsemppasi minua läpi pahimman reumasairastumisjaksoni ajan. Hän soitti minulle joka päivä, etsi hoitomuotoja, apua ja erilaisia mahdollisuuksia selvitä tuosta tilanteesta. Ilman häntä olisin vaipunut vakavaan masennukseen. Samaan aikaan mammaryhmäni antoi minulle lahjan, jota ilman en olisi tilanteestani johtuen pystynyt ostamaan ruokaa lapselleni ja itselleni. Naiset eivät ole olleet minulle susia. He ovat pelastajia, tukijoita, tsemppaajia ja tärkeitä ihmisiä elämässäni.

On kummallista ajatella, että naiset haluaisivat toisilleen pahaa. Kuva: Pixabay

Naiset voivat ymmärtää naisten vaivat. Kun miehet sanovat, että ahaa, onkos se aika kuukaudesta, se ärsyttää ja on alentavaa. Mutta naisten kanssa voi puhua kuukautisista ihan oikeasti ja oikeilla sanoilla. He tietävät, mitä ne ovat, miten ne voivat sattua, miten kaikki hermostuttaa, miten niagara housuissa ei tunnu kivalle. Toiset äidit ymmärtävät imetyksen, synnytyksen, raskauden ja muut äiti-jutut. Näitä kokemuksia on vaikea jakaa miesten kanssa. On äärimmäisen tärkeää saada jakaa kokemuksia muiden saman läpikäyneiden kanssa.

Vain toinen etä-äiti voi tietää, mitä on olla etä-äiti. Yksikään etä-äiti ei ole haukkunut äitiyttäni tai päätöksiäni.

Myös muissa asioissa vertaistuki on todella tärkeää. Muut etä-äidit ovat olleet uskomattoman tärkeitä elämässäni. Vain toinen etä-äiti voi tietää, mitä on olla etä-äiti. Yksikään etä-äiti ei ole haukkunut äitiyttäni tai päätöksiäni. He ovat tukeneet minua valtavasti vanhemmuudessani. En ole nähnyt yhtään sutta tässä ryhmässä, vaan imapiiri on ymmärtävä ja tukeva.

Vain toinen nainen voi ymmärtää naiseuden vaivat. Kuva: Pixabay

On outoa ajatella, että naiset vihaisivat naisia. Annoin vain muutaman esimerkin, miten naiset elämässäni ovat olleet pelastukseni. On kurjaa, että vallalla on sanonta, että haluaisimme toisille naisille pahaa. En suostu uskomaan tätä. Kautta aikain, kun yhteiskunta on ollut hyvin miesjohtoinen, ovat naiset tukeneet toisiaan ja ymmärtäneet, mitä toisetkin kokevat. Tätä samaa kulttuuria pitää ja sitä on jatkettukin edelleenkin. Eikös feminismi parhaimmillaan ole juuri tätä: tuetaan naiseutta ja toisia naisia, ollaan tasa-arvoisia ja uskotaan toisten hyvyyteen?

On kurjaa, että vallalla on sanonta, että haluaisimme toisille naisille pahaa. En suostu uskomaan tätä.

Naisryhmässä on voimaa! Kuva: Pixabay

Nainen voi olla naiselle paras ystävä ja ymmärtäjä, koska onhan se niin, että naiseudessa on paljon sellaista, mitä miehet vain eivät voi ymmärtää. En usko, että naiset pohjimmiltaan ovat kateellisia toisilleen, kuten niin usein väitetään. Olen kokenut uskomattoman paljon auttamista, tukemista, tsemppaamista ja aitoa myötäelämistä, enkä usko hetkeäkään, että me naiset olemme toisiamme vastaan. Tyhmien ja vanhakantaisten sananlaskujen toistamisen voisi lopettaa vaikka heti?

Kiitos kaikille ihanille naisille elämässäni!

Terfveisin, Etä-äiti

Facebook II Instagram

X