
Kun ”hyvä ja helppo ero” kääntyy piinaavaksi oikeustaisteluksi
Netflixin elokuva kertoo riitaisaksi muuttuvasta avioerosta. Kuva: Netflix
Joskus hyvin alkaneet eroneuvottelut ja suunnitelmat muuttuvat piinaaviksi oikeustaisteluiksi lapsen huoltajuudesta ja asumisesta sekä omaisuuden jaosta.
Netflixin leffauutuus ”Marriage Story” pureutuu oivallisesti eron tematiikkaan. Jos et halua tietää, mitä elokuvassa tapahtuu, älä lue tekstiäni pidemmälle.
Tarina on poikkeuksellisen uskottava kuvaus erosta, jossa kaikki alkaa ensin ns. ”hyvin”. Vanhemmilla on yksi lapsi ja heidän suunnitelmansa tulevaisuudesta ovat ajautuneet eri poluille ja he päätyvät eroon. Vaimo haluaa toteuttaa enemmän itseään ja hän haluaa lähteä edistämään uraansa erillään miehensä yrityksestä.
Lapsestaan he haluavat huolehtia edelleen yhdessä ja rahastakaan ei pitäisi tulla riitaa. He päättävät hoitaa eron ilman asianajajia tai virallisia sopimuksia, koska kaikki sujuu niin hyvin.
Ongelmaksi muodostuu eri asuinpaikkakunnat. Yhtäkkiä onkin kiistaa siitä, kummassa kaupungissa lapsi asuu. Vaimo tapaa kunnianhimoisen ja mielestäni myös katkeralta vaikuttavan naisasianajajan, jonka mielestä vaimon pitäisi saada huoltajuus ja puolet miehen isosta apurahasta, jonka aiemmin oli sovittu menevän kokonaan miehen yritystoimintaan.
Vaimo ajautuu asianajajan johdatuksella koko ajan syvemmälle huoltajuuskiistojen maailmaan ja ero, jossa ei ollut ensi alkuun ongelmia, muuttuikin rumaksi.
Mies palkkaa myös asianajajan. Ensimmäinen ei ole yhtä ”ilkeä” kuin vaimon, joten mies vaihtaa asianajajakseen häijynä tunnetun mieslakimiehen. Vaimo ei tästä pidä ja alkaa vaatimaan yhä enemmän itselleen. Mies joutuu asumaan väliaikaisasunnoissa vieraalla paikkakunnalla, eikä voi aina tavata lastaan töidensä takia, koska joutuu matkustamaan pitkiä matkoja yrityksensä takia. Vaimo saa tästä syyn väittää, ettei mies aio asettua lähelle lasta eikä tapaa tätä tarpeeksi usein.
Sopuisakin ero voi muuttua riitaiseksi asuinpaikkakuntien takia tai jos ei osata päättää, kuka saa yhteiseksi luettua omaisuutta.
Elokuva kertoo karua kieltään eroista. Sopuisakin ero voi muuttua riitaiseksi asuinpaikkakuntien takia tai jos ei osata päättää, kuka saa yhteiseksi luettua omaisuutta. Joskus myös asianajajilla voi olla omia agendojaan muuttaa erot riitaisiksi. Koko jutun ydin on se, ettei ole mitään täydellistä ratkaisua, on vain kompromisseja. Jonkun ellei kaikkien on pakko joustaa.
Kaiken tämän keskellä on lapsi, joka hämmentyy kaikesta. Miksei isä halua asua hänen lähellään ja olla hänen kanssaan? Äitin kanssa on kivempaa ja hauskempaa, kun tämä pystyy järjestämään enemmän mielekästä toimintaa, koska asuu vakituisesti lapsen kotipaikkakunnalla. Isä vaikuttaa jatkuvasti matkustelevan töiden takia, eikä lapsi koe olevansa isälleen tärkeä.
Isä itkee tahollaan lapsensa menetystä ja sitä, ettei voi olla tarpeeksi tämän kanssa. Katsoja tuskastuu: mikseivät he saa sovittua asioita, koska siihen on kuitenkin mahdollisuus? Miten hyvä ero kääntyikin oikeustaisteluksi?
Kaiken tämän keskellä on lapsi, joka hämmentyy kaikesta.
Marriage Story antaa paljon ajattelemisen aihetta varsinkin juuri eroaville tai eronneille vanhemmille. Etenkin lapsen näkökulma ja tuntemukset tulevat hyvin esille: riidat ja toisen vanhemman kiusaaminen satuttavat eniten lasta. Jos ero on sopuisa, on hyväksi heti alkuun sopia selkeästi lapsen asumis- ja tapaamisjärjestelyt sekä taloudelliset seikat, jottei myöhemmin tule turhaa kiistaa asioista, jotka osataan hoitaa rauhassa. Kummankin vilpitön halu hoitaa ero lapsen kannalta mahdollisimman hyvin kantaa pitkälle.
Elokuvan näyttelijät Scarlett Johansson ja Star Warsistakin tuttu Adam Driver ovat loistavia rooleissaan. Lämmin suositus tälle elokuvalle. Katso se avoimin mielin ja sydämin. Tästä voi oppia paljon.
Terveisin, Helka
Kommentit