Etä-Äiti

Yhteisö vei äidiltä seitsemän lasta – ”Huomenna en enää saa nähdä heitä”

Teksti:
Helka Belt

Etty joutuu hyvästelemään lapsensa uskonnon takia. Kuva: Netflix

Maailmassa elää miljoonia vanhempia, joilta on viety lapset uskonnon takia.

Olen itse eronnut Jehovan Todistajista ja tiedän, miltä tuntuu, kun kaikki viedään uskonnon takia. Minulla ei onneksi ollut tuolloin lapsia. Mutta monilla eron kohdatessa on, ja usein lapset jäävät uskontoon jäävälle vanhemmalle.

Miksi?

Yhteisöllä on lakimiehet, koko perheen ja yhteiskunnan tuki puolellaan. Lapsia ei saa repäistä tutusta pois. Vakiintuneet olosuhteet, sanovat lakimiehet. Silloin nähdään, että lasten on parempi jäädä yhteisöönsä, koska ovat siihen jo tottuneet. Uskonnosta eroavan on lähes mahdotonta saada lapset luokseen. Lisäksi eroavalla ei useinkaan ole kotia, rahaa, koulutusta tai ystäviä tukenaan, koska hän on elänyt koko elämänsä hyvin tiukassa, suljetussa yhteisössä. On lähestulkoon mahdotonta taistella tuollaisessa asemassa omista lapsistaan.

Tämä on julmaa, mutta tätä tapahtuu ihan koko ajan. Se, joka ei enää halua elää tiukassa uskonnollisessa yhteisössä, joutuu luopumaan paljosta. Jäädäkö vai lähteä, mutta menettää koko perhe, omat lapsetkin?

Netflixin One of us kertoo tällaisen vanhemman tositarinan. Se on niin riipivä, että ei ole edes uskoa tämän olevan totta. Mutta se on. Ettyltä viedään seitsemän lasta, koska hän ei enää halua elää ultraortodoksisessa juutalaisyhteisössä. Yhteisö on yksi maailman tiukimmista uskonnollisista yhteisöistä. Etty menetti lastensa huoltajuuden oikeudessa, vakiintuneiden olosuhteiden takia. Ensiksi hän ei saanut nähdä lapsiaan ollenkaan. Sen jälkeen hän sai nähdä heitä kerran viikossa tunnin valvotusti.

Netflixin toinen sarja, Unorthodox, kertoo Estyn tarinan, joka on myös tositapahtumiin perustuva. Siinä raskaana oleva lapsiäiti pakenee uskontoaan täysin eri mantereellekin.

Nämä uskonnosta johtuvat vieraannuttamiset ovat arkipäivää. Niitä tapahtuu Suomessakin joka päivä. Ja miten käy lasten, jotka jäävät uskonnon piiriin? Mikä on heidän tulevaisuutensa?

Järjestän syksyllä uskontotaustaisille oman eroseminaarin. Uskontoero vaikuttaa parisuhde-eroonkin hyvin paljon. Siksi tällainen täsmäkurssi on hyvin tärkeä uskonnostaan eronneille. (Ryhmä siirrettiin syksyyn koronan vuoksi.)

Valkila, Joni: Selvitys lapsiasiavaltuutetulle: Joitakin lasten hyvinvoinnin kannalta ongelmallisia ilmiöitä uskonyhteisöissä. Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n selvityksiä 1/2015.

Lue myös: Lapseni otettiin minulta pois uskonnon takia

Terveisin, Helka

 

X