Etä-Äiti

Olettamalla tuhoat parisuhteesi ja toteutat pahimmat pelkosi

Teksti:
Helka Belt

Emme voi olettamalla tietää lainkaan, mitä toinen tarkoittaa, tuntee tai kokee.

Olettamus on meidän mielessämme oleva ajatus, joka kertoo, miten kuvittelemme asian olevan. Sillä ei aina ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Olettamukset vievät parisuhteen tuhoon. Oletamme, että tiedämme, mitä toinen ajattelee, joten emme kysy sitä. Oletamme, ettei hän halua olla kanssamme iltaa, koska hän istuu sohvalla kännykän kanssa. Toinen taas ajattelee kännykkänsä kanssa, ettei tuo varmaan halua olla kanssani, koska lähti pois tästä huoneesta.

Molemmat suuttuvat, koska ei tunne oloaan tarvituksi ja tärkeäksi.
Näitä esimerkkejä voisin antaa lukuisia. Jokainen tunnistanee kaavan.

Kuinkahan monta kertaa olen kuullut suhteissani: älä oleta, mitä tunnen tai ajattelen, jos et edes vaivaudu kysymään niistä. Oletan jo etukäteen, ettei toinen välitä tai tunne yhtä paljon, hän haluaa varmaan erota ja ei välitä minusta. Alan mököttää ja traumat aktivoituvat. Hylkäämisen tunnelukko sanoo, että noniin, arvasinhan minä.

Olettamukset liittyvät aika usein tunnelukkoihin. Emme uskalla ajatella pahinta mahdollista ja juuri sen takia ajattelemme vain ja ainoastaan sitä. Koska ennenkin tapahtui pahaa, nytkin varmasti tapahtuu. Teen pahimmasta mahdollisesta itseään toteuttavan pakon.

Olettamukset kertovat peloista. Siksi on hyvä pysähtyä niiden äärelle. Miksi pelkään? Mistä se kertoo?

Hylkäämisen pelkoon liittyy myös se, että oletamme jokaisen viestin (viestejä voi muutenkin tulkita niin monella tavalla, etten lähtisi analysoimaan yhtäkään viestiä mitenkään), ilmeen, eleen, sanan tai teon viittaavan siihen, että toinen lähtee kohta. Samalla huono itsetunto voi vaikuttaa niin, että emme usko olevamme rakastettavia. Kun mielessä pyörii tällaiset ajatukset, ne väkisinkin vaikuttavat parisuhteeseen. Ei kukaan loputtomiin jaksa itsesäälissä pyörivää kumppania.

Olettamukset kertovat enemmän meistä itsestämme kuin toisesta.

Kuinka usein me tulkitsemme toisen käyttäytymisen negatiivisesti ja pahimpia pelkojamme heijastellen ilman, että oikeasti vain suoraan kysymme, mitä toinen ajattelee, tarkoittaa tai haluaa. Olettamista on myös se, ettei sano suoraan, mitä tuntee tai ajattelee tai kerro, minkälaista reaktiota toiselta toivoisi. Oletamme, että toinen ymmärtää rivien välistä tarpeemme ja halumme. Mutta ei hän ymmärrä. On osattava sanoa suoraan.

Olettamukset kertovat peloista. Siksi on hyvä pysähtyä niiden äärelle. Miksi pelkään? Mistä se kertoo? Yleensä tunne kertoo menneisyytemme tapahtumista tai traumoista ja niillä ei ole mitään tekemistä nykyhetken kanssa. Työstä omia tunteitasi ja pelkojasi. Se vaikuttaa suoraan parisuhteenkin hyvinvointiin, omasta hyvinvoinnista puhumattakaan.

Lue myös:
Olen miellyttäjä parisuhteessa ja tuo tapa tappaa suhteen
Tee täällä toimiva persoonallisuustesti
Läheisriippuvuus, ristiriitainen kiintymysmalli ja hylkäämisen pelko

Terveisin, Helka

X