Etä-Äiti

Onko ero myös lähipiiriä ja ystäviä koskettava asia?

Teksti:
Helka Belt

Onko ero kahden ihmisen välinen vai usean ihmisen asia? Jos perheeseen kuuluu lapsia, koskettaa ero tietenkin myös heitä. Mutta entä lähipiiri? Onko heillä sanansa sanottavana asiaan?

Onko ero sittenkään vain kahden ihmisen kauppa?

Minä olen kokenut jotain kurjaa ja yllättävää. Kun erosin toisen lapseni isästä, menetin yhden läheisimmistä ystävistäni. Koskaan en saanut mitään selitystä. Mutta yhteydenpito loppui heti, kun ero tapahtui.

Kun tuo ero oli yksi minulle henkilökohtaisesti vaikeimmista, yllätti ja surutti minua, että menetin vielä ystävänikin. Häntä meidän eromme selkeästi kosketti, vaikka hän ei liittynyt eroomme tai parisuhteeseemme mitenkään, ainakaan omasta mielestäni.

Minulle tuli todella paha olo. Ja tuosta oli lyhyt matka siihen, että tunsin tehneeni jotain väärin. Miksi menetin ystäväni? Oliko eromme väärin hänen mielestään? Miten käsittelen erokriisin ja vielä ikäväni ystävääni kohtaan?

Miten käsittelen erokriisin ja vielä ikäväni ystävääni kohtaan?

Minun piti kohdata tosiasia: eron myötä olin menettänyt myös ystäväni.

Olisin kaivannut paljon tukea. Mutta yhtäkkiä kuulinkin ympäriltäni arvostelua. Mieti, mitä tämä tekee lapsellenne? Miksi olet noin itsekäs?

Eikö ero ollutkaan meidän perheen sisäinen asia?

Jos pariskunta on pitkään yhdessä, voi heille muodostua yhteinen ystäväpiiri. Tämän lisäksi appivanhemmat ja muut sukulaiset liittyvät suhteen aikana laajennettuun perheeseen. Yhteisten lasten kummit voivat olla yhteisiä ystäviä. Naapurusto voi muodostua läheiseksi. Kun pariskunta eroaa, koskettaa se yhtäkkiä hyvinkin laajaa ihmisjoukkoa. Tätä ei ehkä ymmärräkään, ennen kuin on itse tuossa tilanteessa. Ja se voi yllättää. Eron aikana onkin käsiteltävänä monta surullista asiaa; ei vain itse ero, mutta myös lähipiirin rikkoutuminen, menettäminen ja sen uudelleenmuotoutuminen.

Eron aikana onkin käsiteltävänä monta surullista asiaa; ei vain itse ero, mutta myös lähipiirin rikkoutuminen, menettäminen ja sen uudelleenmuotoutuminen.

Vaikka emme eläkään enää tiiviissä kyläyhteiskunnassa, jonkinlainen yhteisö meillä kaikilla on kuitenkin ympärillämme. Siksi on ymmärrettävä ja ymmärrettävää, että ero voi sattua ei vain sinuun, mutta moneen muuhunkin. Siksi ero on valtava kriisi hyvin laajastikin ajateltuna. Tämä yllätti minut.

Kun mietin asiaa enemmän ja sopivan ajan kuluttua, tämä kävi minulle tavallaan järkeenkin. Ystävä voi menettää tärkeän ystäväpariskunnan, kummilapsensa, appivanhemmat menettävät ehkä mieluisankin miniän tai vävyn. Siksi muutkin voivat reagoida voimakkaasti eroon, joka omasta mielestä olisi täysin vain oma asia. Muidenkin elämää kohtaa kriisi, kun pariskunta eroaa.

Lue myös: Erossa menee jakoon haarukoiden lisäksi ystävätkin

Minkälaisia kokemuksia sinulla on asiasta?

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

X