Etä-Äiti

Kiitos Antti Tuisku: parisuhdeväkivallasta puhuminen on todella tärkeää ja murtaa häpeää, jota sen kokeneet tuntevat

Teksti:
Helka Belt
  • Hän kokee toisen painostuksesta lopulta alkaneensa itsekin uskoa, ettei hänen kannata lähteä suhteesta. Kun ihminen ensin tallataan henkisesti pohjalle, sieltä nouseminen on kenelle tahansa vaikeaa. HS 26.8.2018

Helsingin Sanomat julkaisi tänään 26.8. laajan henkilöhaastattelun Antti Tuiskusta. Tuisku kertoo siinä todella avoimesti muun muassa parisuhdeväkivallasta, jota koki pitkään.

On äärimmäisen tärkeää, että julkisuudessa puhutaan tästä aiheesta, oikeilla sanoilla ja avoimesti. Kun sen tekee suosittu poplaulaja, ja vieläpä mies, osoittaa se tärkeän seikan: parisuhdeväkivalta ei ole ikinä sen uhrin syy eikä hän saa syyttää siitä itseään. Ja sitä ei tarvitse hävetä, ei yhdenkään uhrin. Häpeää pitää kokea vain ja ainoastaan sen, joka aiheuttaa toiselle tuskaa.

  • ”Ja sitten koko ajan on läsnä myös epäonnistumisen pelko. On vaikea myöntää itselleen, että sulla on mennyt ihmistuntemus aivan vihkoon. Siksi väkivallasta ei oikein haluaisi kenellekään edes puhua.” Antti Tuisku

Tuisku uskaltaa puhua asoista niiden oikeilla nimillä. Myös siitä, miksi väkivaltaiseen suhteeseen jääminen voi olla jopa helpompaa kuin siitä lähteminen. Väkivaltaa suhteessaan kokeneet eivät myöskään aina uskalla puhua kokemuksistaan, koska heitä ei uskota tai heitä vähätellään: miksi et sitten lähtenyt siitä suhteesta, jos se oli niin kamala? Näiden puheiden takia moni voi jättää kertomasta kokemuksistaan ja se on todella huono asia.

Vaikeistakin kokemuksista puhuminen auttaa käsittelemään tapahtunutta. Ja toisekseen väkivallan tekijä täytyy saada vastuuseen teoistaan. Sitä ei voi tapahtua, jos uhri ei uskalla puhua asiasta.

Tuiskuakaan eivät aluksi uskoneet edes hätäkeskuksen työntekijät. Eihän tilanne varmasti niin paha ole. Vasta verissä päin olevan miehen näkeminen sai ambulanssikuskitkin uskomaan, että väkivaltaa on oikeasti tapahtunut.

  • Olisiko Tuisku lähtenyt suhteesta, ellei levy-yhtiö olisi puuttunut tilanteeseen? ”En tiedä”, hän sanoo kuistilla. ”Onneksi puuttui.” HS 26.8.2018

Jos epäilet läheisesi kärsivän väkivaltaa suhteessaan, puutu asiaan. Toisten asiat ovat heidän omiaan ei tässä tilanteessa ole oikea ajattelutapa. Voit pelastaa läheisesi elämän, jos uskallat auttaa häntä.

Ja jos sinä koet väkivaltaa, ota apu vastaan. Tuisku sanoo, että ilman sen tekemistä hän ei ehkä nyt olisi tässä missä hän on. Tämä on meidän ainoa oma elämämme. Sitä ei kannata heittää hukkaan antamalla toisen kohdella meitä huonosti. Kenelläkään ei ole oikeutta tehdä niin.

Kiitos Antti Tuisku rohkeudestasi. Antamasi vertaistuki on varmasti vailla vertaa.

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

X