Etä-Äiti

Rakastuminen saa tekemään hulluja. joskus vaarallisiakin asioita – miksi?

Teksti:
Helka Belt

Rakastuminen saattaa tuntua pään sisällä jopa hulluudelle.

Rakastuminen sai minut jättämään liittoni ja tutun elämäni. Mitä ihmettä ihmiselle tapahtuu, kun hän rakastuu?

Kerroin taannoin, että lähdin uuden miehen mukaan ja jätin silloisen tutun elämäni kokonaan taakseni. Mietin jälkeenpäin, miten kummallisia asioita rakastuminen tai hullaantuminen saakaan meissä aikaan. Tämä ei ole selittely- tai puolusteluteksti, mutta on silti mielenkiintoista tietää, miksi rakastuminen on niin voimakas voima, että se saa tekemään älyttömyyksiäkin.

On tutkittu, että aivot heittävät häränpyllyä, kun ihminen rakastuu. Tämä johtuu siitä, että ”hormonit tekevät rakkauden työtään”, kuten Yle kirjoittaa aiheesta. Tämä tuntuu käytännössä siltä, että tuntee menettävänsä kontrollin omista aivoistaan, tunteistaan ja teoistaan. On kuin pakotettu olemaan höpsähtänyt, sokea arjelle ja tekemään, mitä rakkaushormonit käskevät. Tältä se juuri tuntuikin. Menetti arvostelukykynsä ja ei pystynyt ajattelemaan mitään muuta kuin toista.

Rakkaushormoneissa rakastamisen pakko tuntuu yhtä voimakkaalle kuin teinirakkaudet ikään. On pakko saada olla koko ajan toisen kanssa, ei voi ajatella ketään muuta ja mikään muu ei merkiste mitään paitsi tämä toinen. Työt, opiskelut, jopa oma perhe menettävät merkityksensä.  Rakastumisen taustalla on valtava määrä kemiaa ja rakastunut on ikään kuin elimistönsä vietävissä, Ylen artikkeli jatkaa.

Tämä tila kuulostaa vaaralliselle. Ja sitä se onkin.

Tämä tila kuulostaa vaaralliselle. Ja sitä se joskus onkin, kuten minun tapauksessani. Vasta huuman poistuttua maailma ikäänkuin näyttäytyi uudelleen sellaisena kuin se oli oikeasti.

Rakkaushormoneilla on näin ollen hyvin voimakas ja pakottavakin vaikutus käyttäytymiseemme. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö meillä olisi aina kuitenkin vastuu omista teoistamme. Rakastumisen taakse ei voi piiloutua, jos tekee jotain tyhmää. Kuten minä. Ja erityisen tärkeä on muistaa, ettei rakastuminen ja rakastaminen ole sama asia.

On kuitenkin jollain tavalla helpottavaa tietää, että jokin hyvin voimakas mekanismi saa meidät toimimaan hullulla tavalla. Rakkaudesta hullu, voisin sanoa. En ole, etkä sinäkään, yksin tämän tunteen kanssa. Monet meistä olemme sen kokeneet. Ja toisinaan se on maailman ihaninkin asia. Siitä kannattaa nauttia, huumautua. Mutta toisia tai itseään satuttamatta.

Rakastuminen voi tuntua lähestulkoon hulluudelta.

Rakastuminen on myös kova stressitila, sanoo Ylen artikkeli. Siksi se on kovin kuluttavaa ja vie kaikki ajatuksemme. Koko homma vaatii kuitenkin oikeanlaisen vastapelurin, eli emme koe rakastumista ja huumaa kenen kanssa tahansa. Mikä tähän vaikuttaa, ei kai tiedä kukaan. Voiko sitä tiede tai järki selittääkään? Jokainen meistä tietää, että rakastuminen on mysteeri. Se tapahtuu, vaikkemme ehkä edes haluaisi. Sitä on vaikea kontrolloida.

Tekojaan taas voi kontrolloida, eikä meidän tarvitse olla ulkoaohjailtavia nukkeja naruissa, vaikka olisimmekin rakastuneita. Mutta jos jotain hassua tai jopa outoa tekeekin, on hyvä silloin muistaa, että rakastuminen on voimakas tila, jossa koko mieli, kroppa, tunteet ja ajatukset ovat mukana.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Luulitko rakastuneena tekeväsi itsenäisiä päätöksiä? 💘😊 Rakastuminen vie rakastunutta 6–0. Tässä pieni rakkauden kemian oppitunti kaikille, joilla on kevättä rinnassa 😘👉 💞 Ihan ensin kohdalle pitää osua itseä viehättävä ihminen. Kun tilaisuus on suotuisa, alkaa elimistö toimia. 💞 1) Äärimmäinen valppaus ja unettomuus Syynä on kortisoli, joka pitää huolen, että vastarakastunut ymmärtää olevansa tärkeän asian äärellä. Rakastuneen elimistössä stressihormoni kortisolin tuotanto lisämunuaisen kuorikerroksessa kiihtyy ja lisääntyy noin 40 prosenttia. Ihminen valpastuu ja kiinnittää entistä enemmän huomiota ihastuksen kohteeseen. 💞 2) Pehmeneminen Syynä on testosteroni, joka vähenee rakastuneen miehen verenkierrossa noin 40 prosenttia. Naisilla testosteronin määrä sen sijaan jopa kaksinkertaistuu. Psykologisella tasolla vaikutus on samanlainen: Aggressiivisuus ja kylmä laskelmoivuus vähenevät ja kriittisyys häviää. 💞 3) NYT. ÄKKIÄ. SEKSIÄ! Syynä ovat mielihyvähormonit dopamiini, seksuaalista halukkuutta lisäävää noradrenaliini ja adrenaliini. Hyvä olo ja halu lisääntyvät, sydän sykkii entistä kiivaammin, verenpaine nousee, lihakset jänteytyvät, keuhkoputket avautuvat ja verensokeri nousee. 💞 4) Olen ekstaasissa Syynä on aivosaaressa ja pihtipoimussa syttyvä serotoniini, joka kasvattaa keväisin tuotantoaan. Vieraat kasvot alkavat viehättää ja toisen ajatuksista sekä tunteista tulee tärkeitä. Empatia, hyvä olo ja läheisyyden tunne valtaavat mielen. Serotoniini vaimentaa kielteiset tunteet ja sammuttaa tunteista vastaavan mantelitumakkeen toiminnan lähes kokonaan. Serotoniinin vaikutuksesta myös tunnepohjainen oppiminen heikkenee. Saattaa siis olla, ettei rakkaudessa tehdyistä virheistä osaa ottaa opikseen 😏 💞 5) Olen koukussa Endorfiinit pitävät huolen, että rakastuminen lisää riemua ja vähentää kipua. Ne ovat elimistön huumetta, morfiinin kaltaisia aineita, jotka syttyvät aivoissa, muualla hermostossa ja aivolisäkkeessä. Dopamiini saa rakastuneen haluamaan hyvänolontunnetta loputtomasti lisää uudestaan ja uudestaan. Rakastunut on koukussa. Koko juttu @yleakuutti biossa olevasta linkistä #rakastuminen #hormonit #aivot #tiede Kuva: Yle / Mitja Sirola

Henkilön Yle Tiede (@yletiede) jakama julkaisu

Ja onhan se välillä ihanaakin.

Terveisin, Helka

X