Etä-Äiti

Raha-asiat perheissäni: Riidelläänkö meillä elareista?

Teksti:
Helka Belt

Elatusmaksut eli elarit; nuo varmasti eniten riitaa aiheuttavat seikat eroissa huoltajuuskiistojen lisäksi.

Kuka maksaa, kenelle ja mitä ja kuinka paljon?

Suoraan sanottuna joskus tuntuu, että aikuiset riitelevät lapsiensa huoltajuudesta siksi, että haluavat mahdollisimman paljon itselleen rahaa.

Suoraan sanottuna joskus tuntuu, että aikuiset riitelevät lapsiensa huoltajuudesta siksi, että haluavat mahdollisimman paljon itselleen rahaa. Ei, en anna sinulle vuoroviikkoisuutta, ei en anna sinulle lähihuoltajuutta, mutta maksapa minulle enemmän elatusmaksuja. Kun samassa lauseessa sanotaan, että lapsen etu on saada asua vain toisen vanhemman luona ja sitten vaaditaan vielä lisää elatusmaksuja, se luo kyllä tunteen, että kyse on enemmän rahasta kuin aidosta huolesta siitä, missä lapsen on parasta asua.

En liene ihan väärässä tässä asiassa.

 

Miten meidän perheissä on raha-asiat ja elatsumaksut hoidettu? 

 

Esikoiseni perhe

Ensimmäiset vuodet, kun asuin kaksin esikoiseni kanssa ja hänen isänsä oli opiskelija, maksoi elatustuen minulle Kela. Kun pojan isä valmistui ja pääsi töihin, alkoi meillä samaan aikaan vuoroviikkoinen lapsemme hoito.

Siitä päivästä lähtien kukaan ei meillä ole maksanut kenellekään mitään elatusmaksuja. 

Siitä päivästä lähtien ei kukaan meillä ole maksanut kenellekään elatusmaksuja. Olin lapseni lähihuoltaja ja vaikka meillä oli vuoroviikkoinen asumisperuste, olisi minun ollut oikeus saada elatusmaksuja hänen isältään. Näin sen kuitenkin täysin typeränä, koska hän hoiti lastamme yhtä paljon kuin minäkin ja maksuja meni hänellä yhtä paljon kuin minullakin lapsemme hoitamiseen. Olin itse opiskelija ja päiväkotimaksuja en itse joutunut maksamaan. Pojasta ei koitunut minulle enemmän menoja kuin isälleenkään. Miksi olisin häneltä pyytänyt rahaa? Minusta se olisi ollut väärin häntä kohtaan.

Hän on myöhemmin sanonut, että on säästänyt sittemmin rahamäärät, joita olisi elatusmaksuja joutunut minulle maksamaan, poikamme säästötilille. Tämähän käy minulle paremmin kuin hyvin.

Minulta ei ole pyydetty tai vaadittu elatusmaksuja missään vaiheessa.

Nythän minun pitäisi maksaa elatusmaksuja poikani isälle, koska poika asuu ainakin 80% ajasta isällään. Minulta ei ole näitä pyydetty missään vaiheessa. Olen ollut hyvin pitkään köyhähkö; joko opiskelija tai äitiyslomalla. Hän tietää, etten ole suoranaisesti uinut rahassa, eikä ole koskaan minulta vaatinut elatusmaksuja. Emme ole myöskään nähneet tarpeelliseksi lähteä siihen paperisotaan, että kaikki tulomme ja menomme laskettaisiin ja katsottaisiin ulkopuolisen tahon kanssa, mitä minun pitäisi hänelle maksaa. 

Olen äärimmäisen kiitollinen tästä kaikesta hänelle; ettei ole rahasta tarvinnut koskaan riidellä. Nyttemin, kun tulen toimeen paremmin, olen säästänyt elatusmaksujen suuruutta vastaavan summan pojalleni tulevaisuutta varten.

Lapsilisät esikoisestani saa hänen isänsä. Tämä on minusta reilua ja oikein.

 

Kuopukseni perhe

Kun erosimme kuopukseni isän kanssa, meille oli kummallekin sanomatta selvää, ettei rahasta alettaisi riitelemään. Me molemmat elimme todella tiukoilla rahallisesti, joten emme nähneet tarpeelliseksi kuormittaa kumpaakaan elatusmaksuilla. Olen poikamme lähihuoltaja, joten olisin oikeutettu saamaan elatusmaksuja hänen isältään. Sanoin kuitenkin heti, etten niitä tule vaatimaan ja tiedän, että tämä on ollut hänelle suuri helpotus.

Nyt viime kuukausina olen antanut puolet lapsilisistä kuopukseni isälle.

Aluksi minä pidin lapsilisät kuopuksestamme. Lapsilisät maksetaan minulle, koska olen lapsemme lähihuoltaja. Nyt viime kuukausina olen antanut puolet lapsilisistä kuopukseni isälle, koska onhan hän yhtä paljon lapsemme kanssa kuin minäkin, ja lisäksi ajaa vuoroviikoin tuomaan poikamme päiväkotiin asuinpaikkakunnalleni, joka tietenkin lisää hänen bensankulutustaankin.

Olen nyttemin harkinnut, että hän saisi koko lapsilisän, koska itse en rahallisesti sitä tarvitse ja hän tarvitsee sitä enemmän. Tiedän hänen käyttävän sen lapsemme hyväksi, joten se olisi minunkin etuni. Tietenkin haluan lapseni voivan hyvin isänsäkin luona.

Raha ei tule olemaan koskaan meillä kiristyksen aihe, huoltajuuden peruste tai riitelyn syy. Miksi sen pitäisikään olla?

 

Miksi riidellä elatusmaksuista?

En ymmärrä tätä. Toki ymmärrän, että lähihuoltaja, joka maksaa kaikki lapsensa menot, voi tarvita elatusmaksuja toiselta vanhemmalta ja on siihen oikeutettukin. Silti siitä ei kannattaisi riidellä ja käyttää sitä uhkailukeinona, kuten monet valitettavan usein tekevät.

Ja menevät jopa oikeuteen riitelemään siitä, miten paljon toinen maksaa toiselle. Rahasummat ovat joskus todella kohtuuttomilta kuulostavia, mitä toinen toiselta vaatii. Elatusmaksuja ei myöskään huomioida menoiksi toimeentulotukipäätöksissä, joten ne voivat rasittaa kovastikin vähävaraisen elatusvelvollisen taloutta.

Elatusmaksuista käydään paljon oikeustaisteluja, jotka ovat henkisesti ja taloudellisesti hyvin raskaita. Toivoisin, ettei näitä kenenkään tarvitsisi käydä. Eroasiat ja huoltajuusseikat, ero lapsista ja ikävä lapsiaan kohtaan ja kaikki muut asiat, joita ero tuo mukanaan, ovat jo tarpeeksi raskaita kantaa. Miksi riidellä vielä tämän lisäksi rahasta?

 

Lue myös aiempi tekstini, jossa kiitän lapsieni isiä siitä, ettei meillä tarvitse riidellä mistään.

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

 
Kuva: Panu Pälviä

 

X