Etä-Äiti

”Saanks mä pelaa?” - Mitä tehdä lapsen kanssa

Teksti:
Helka Belt

Kukapa vanhempi ei olisi kuullut tuota lausetta ärsyttävyyksiin saakka? Nykypäivän lapset on totutettu älypuhelimiin, pelikonsoleihin, tietokoneisiin ja televisioon. Jos lapsi itse saisi päättää, mitä tekee vapaa-ajallaan, tuijottaisi hän jotain peliä tai näyttöä nenä ruudussa päivät pääksytysten.

Jos nyt ei kuitenkaan annettaisi lapsen vain pelata. Mutta mitä sitten voisi tehdä lasten kanssa? Tässä koottuna muutamia ehdotuksia. Ehdottakaa kommentteihin toki lisää, otan mielellään vastaan lisää ideoita, mitä tehdä lapsen kanssa! Välillä oma pää lyö täysin tyhjää.
 

1. Pelataan yhdessä jotain peliä

Uno, pelikortit, lautapelit. Onhan niitä. Lapset innostuvat yllättävän kivasti pelaamaan, jos vain ehdotat yhdessä pelaamista.

Pari peli-ideaa:

Carcassonne
Aivan loistava perhepeli, jota osaavat pelata jo 7-vuotiaatkin. Carcassonnessa on lisäosia vaikka kuinka. Peruspeliosa maksaa noin 25-30 euroa, lisäosat noin 15 euroa ja minilisäosat noin 4 euroa. Tästä linkistä lisätietoja Carcassonnesta. Soveltuu myös aikuisten illanviettopeliksi.
VAROITUS: koukuttaa.

 

Menolippu
Myöskin aivan loistava lautapeli lasten kanssa pelattavaksi. Pelissä rakennetaan junareittejä eri puolille maanosaa. Maksaa noin 45 euroa. Monia eri maanosia saatavilla. Tästä linkistä lisätietoja Menolipusta.
VAROITUS: voi aiheuttaa kostonhimoisia toimia perheenjäsenten kesken.

 

Scrabble
Klassinen sananmuodostuspeli. Hinta noin 35 euroa. Löydettävissä myös englanninkielinen versio. Sopikaa säännöt tarkasti ennen pelin aloittamista.

 

2. Liikutaan yhdessä

Lapset yllättävän kivasti lähtevät liikkumaan, jos siihen vain kannustetaan. Myös geokätköily on hyvä harrastusmuoto lasten kanssa. Yhteisen liikuntamuodon löytäminen on rikkaus.
VAROITUS: lapset nokittavat sinut helposti melkein lajissa kuin lajissa.

 

3. Tehdään yhdessä ruokaa tai käydään syömässä

Yhdessä ruuan kokkailu on mukavaa puuhaa ja samalla voi opettaa lapselle ruuanlaittovinkkejä. Myöskin ulkona syöminen yhdessä on lapsesta usein jännittävää ja mukavaa. Myös kahdenkeskinen aika lapsen kanssa on tärkeää. Jos sinulla on monta lasta, voit ottaa kerrallaan yhden mukaan (jos tämä on mahdollista), jolloin voitte vietää laadukasta aikaa kahden kesken.

 

Tässä muutamia vinkkejä yhteiseen ajanviettoon. Tänään menemme esikoiseni kanssa sushi-illalliselle. Nam!

 

Ihanaa viikonloppua toivottaen, Etä-äiti

X