etä-äiti

Sain työpaikan suhteilla – Pitääkö sellaista hävetä?

Teksti: Helka Belt

Joskus kuulee, ettei tässä maassa saa mitään, ellei ole suhteita. Suhteet siis tarkoittavat kontaktia johonkin, esimerkiksi työpaikkaan, mikä osaltaan helpottaa työn tai jonkin muun saamista, mitä tavoittelee.

Suhteilla työn saaminen mielletään usein negatiiviseksi asiaksi, koska silloin ei ole päässyt sinne oman osaamisensa kautta, hyvällä CV:llä tai omalla peräänantamattomalla asenteella, vaan on luikerrellut työhön jonkun hyvän kontaktin kautta. Ja se herättää kateutta ja ärsytystäkin.

Minulla ei ole ketään, johon ottaa yhteyttä. Miten ikinä voin päästä mihinkään työpaikkaan?

Kaikilla ei ole tuollaisia ”suhteita”. Joistakin voi tuntua, että kaikki muut tietävät kaikki, osaavat ottaa oikeaan henkilöön yhteyttä ja sitä kautta saavat työpaikan, kustannussopimuksen, freelancer-hommia tai mitä kukakin nyt haluaa. Minulla ei ole ketään, johon ottaa yhteyttä. Miten ikinä voin päästä mihinkään työpaikkaan?

Varsinkin jos on etsinyt työpaikkaa jo pitkään, voi turhauttaa kuulla, että tuo taas pääsi suhteilla johonkin. Olen miettinyt tällaisia monta kertaa. En ole oikeastaan kertaakaan elämäni aikana ollut koulutusteni mukaisessa työpaikassa, koska vaikka kuinka olen sellaisiin hakenut, en ole päässyt. Samaan aikaan olen kuullut, kuinka tuo henkilö pääsi opettajaksi tuohon kouluun, koska tunsi tuon ja tuon rehtorin tai joku opettaja oli perhetuttu, joka tuli suosittelijaksi.

Kyllä se vaan kismittää niin maan perkeleesti. Kunnes itsekin sain työn suhteilla.

Kyllä se vaan kismittää niin maan perkeleesti. Kunnes itsekin sain työn suhteilla. Näin opiskelukaverini Facebook-seinällä työpaikkailmoituksen, jossa hän suositteli tuttaviaan hakemaan tuota paikkaa. Työ ei edes ensi alkuun tuntunut kovin kiinnostavalta, mutta laitoin kuitenkin hakemuksen, koska olin jo melko epätoivoinen. Olin laittanut hakemuksia muutaman viikon aikana kieltämättä ainakin 30. Olin päässyt pariin haastatteluun, mutta siinä kaikki. Tuntui, että joka paikassa tuli seinä vastaan. Taisinpa vielä kuulla, että johonkin paikkaan oli otettu joku, joka tunsi jonkun tuossa työpaikassa.

Ärsyttävää! Toimiiko tämä maa hyväveliverkostolla, johon on ihan mahdotonta päästä?

Kun sainkin tuon työpaikan, aloin miettimään: enkös minäkin saanut suhteilla työpaikan? Mutta vastasinkin en. Sain kuulla työpaikasta suhteideni kautta, mutta laitoin itse hakemuksen, menin itse haastatteluun ja toin itse osaamiseni esille. Tämän jälkeen minut valittiin tehtävään. En olisi kuullut paikasta ilman ystävääni, mutta muutoin omin ansioin sain työpaikkani.

En minä ilman ponnistelujani olisi päässyt tähän ”suhteiden verkostoon”, jota kyllä käytän surutta hyväkseni.

Olen saanut myös kustannussopimuksen sitä kautta, että toinen bloggari suositteli minua omalle kustannustoimittajalleen. Olen saanut puhujakeikkoja, koska minua on suositeltu niihin. Olen päässyt tekemään kivoja yhteistöitä, koska toimitus on suositellut minua. Voi siis kuulostaa, että luikertelen suhteilla ties minne.

Kuva: Terhi Koivisto

Olen kerran saanut tuottavan freelancer-työn eksäni kautta: pyysin häntä suosittelemaan minua yrityksille. 

Mutta enkö itse ole ensin tehnyt valtavan työn, jotta kirjoitukseni menestyvät ja sitä kautta minua voi suositellakin eteenpäin? En ilman ponnistelujani olisi päässyt tähän ”suhteiden verkostoon”, jota kyllä käytän surutta hyväkseni. Miksi en käyttäisi? Olisihan tyhmää olla hiljaa omasta osaamisestaan ja olla pyytämättä apua muilta, jos sellaista tarvitsee. Silloinhan voisin syyttää täysin itseäni: miksi häpeän tuoda osaamistani esille, myös verkostojeni kautta?

Meillä kaikilla on kontakteja, joita olemme keränneet läpi elämän. Minustakin tuntui, että MINULLA ei ole. Mutta minulla, kuten meillä kaikilla, on koulututtuja, opiskelukavereita, entisiä työkavereita ja perhetuttuja. On ehkä osattava avata silmänsä näille ”suhteille”: olla itsekin aktiivinen ja kysellä tuttavilta, tietäisivätkö hyvän työpaikan, laittaa Facen seinälle tiedotus, että haen töitä ja pyytää, että voitteko jakaa tätä ilmoitusta ja niin edelleen. Olen kerran saanut tuottavan freelancer-työn eksäni kautta: pyysin häntä suosittelemaan minua yrityksille. 

Meillä kaikilla on kontakteja, joita olemme keränneet läpi elämän.

Näihän se toimii nykyään. On osattava pitää ääntä itsestään ja etsiä suhdeverkostoja aktiivisesti. Ja en edelleenkään usko, että pelkillä suhteilla pääsee kovin pitkälle. Tietenkin joskus voi päästä. Mutta jos osaaminen ei olekaan sitä, mitä vaaditaan, voidaan työsuhde päättää, olipa kyseessä minkälaiset suhteet tahansa. Uskonkin, että kombinaatio oma taito ja hyvät verkostot on se, jolla parhaiten pääsee eteenpäin. Aina sekään ei riitä. Mutta usein riittää.

Kirjailija Siskon Savonlahti kirjoittaa kolumnissaan, että elämässä on paljon saatu myös sattumalla. Tuo on totta. Mutta voimme vähän edistää tuota sattumaa tekemällä itse tärkeää lobbaustyötä oman edistymisemme eteen. Silloin sattumakin voi sattua kohdalle helpommin.

Terveisin, Helka

Lue myös

X