
Kun Suomi saa nuoren naisen pääministeriksi ja hallituksessa on muutenkin paljon naisia, alkoi kohu joka pelottaa: miksi ihmiset ovat niin vihaisia?
Tämä twiitti nousi viraaliksi hyvin nopeasti.
Sanna Marinista tulee mitä suurimmalla todennäköisyydellä koko maailman nuorin pääministeri 34-vuotiaana. Tämäkös ahdistaa monia.
Mutta ei ehkä eniten siksi, että hän on nuori. Vaan että hän on nainen. Lisäksi, kun hallituksessamme on nyt ennätysmäärä nuoria naisia, on tilanne uniikki kaikin tavoin. En osannut, eikä varmasti moni muukaan, odottaa tätä valtavaa kohua, jonka asia sai aikaan.
Nimittäin naiset. En ota tässä tekstissäni kantaa politiikkaan, kun en siitä osaa tarpeeksi tietävästi kirjoittaa. Puutun vain reaktoihin, joita tämä asia sai somessa ja mediassa aikaan. Ja sehän sai. Minua surettaa. Koska tasa-arvo on vielä hyvin kaukana. HYVIN. KAUKANA.
Antakaahan, kun annan pari esimerkkiä. Kaikki kai lähti oikeastaan liikkeelle tästä upeasta twiitistä:
Finland’s government is now led by these five party leaders. #newgeneration pic.twitter.com/vis0qB9tO8
— Tuomas Niskakangas (@TNiskakangas) December 8, 2019
Tämän jälkeen Twitter räjähti. Kommentteja sai naishallitus sekä puolesta että vastaan. Jotkin kuitenkin hyppäsivät silmille. Esim. että hallitusta verrattiin Spice Girlsiin. Varmastikaan ei kovin imartelevassa hengessä:
Pilkaksi tarkoitettu, kunnianosoituksena otettava. Olkoon Marinin #girlpower-hallitus 2020-luvun tytöille sitä, mitä Spice Girls meille ysärillä: mallia tyttöjen vahvuudesta – siitä, että voidaan tähdätä just niin korkealle kun kiinnostaa. Ei nimittäin ole itsestäänselvyys. pic.twitter.com/EtvbsDD1QJ
— Anna Munsterhjelm (@annamun) December 3, 2019
Onneksi tämä osattiin kääntää alkuperäisen tarkoituksen vastaiseksi, eli kehuksi. Spice Girls kun oli aikansa bad ass -bändi, joka näytti, että naisetkin osaavat ja kovaa! Mietityttää vain, ettei miesvaltaisia hallituksia ole verrattu poikabändeihin. Siksi lienee ajateltava, että kombo nuoruus ja nainen saa kiukun aikaan.
Siis onhan tämä nyt ihan huikea jengi!
Spice Girls -hallitus on oikeastaan ihan osuva kuvaus: spaissarit olivat monille tytöille esikuvia näyttäessään, että kaikki on mahdollista. Näissä naisissa on osaamista ja asennetta 💪 #hallitus #pääministeri #girlpower #spicegirls pic.twitter.com/yCAghU7fXO
— Sara Takala (@sektakala) December 8, 2019
Hallituspuolueiden vetureita näemmä pilkataan Spice Girlsiksi. Minusta pilkka ei osu yhtään kohdalleen. Spice Girls -viisikon albumeita on myyty yli 85 miljoonaa kappaletta ja heidät tunnetaan hyvin vielä 25 vuotta perustamisestaan #hallitus #spicegirls https://t.co/ZgEM5NV7X2
— Marjo Ollikainen (@MarjoOllikainen) December 8, 2019
Ei. Vaikka Suomen hallituksen enemmistö on naisia, se ei ole eikä siitä tule Spice Girls -hallitusta. Kaikki kunnia edesmenneille tyttöbändeille, mutta ne eivät liity tämän maan johtamiseen mitenkään.
Voisiko tällainen väsynyt seksismi pikkuhiljaa loppua? #hallitus #seksismi
— Iiris Suomela (@iiris_suomela) December 3, 2019
Laitoin itsekin uutisen hallituksesta Facebookiini ja siihenkin tuli suru- ja vihareaktioita. En tietenkään voi vetää johtopäätöksiä, johtuivatko ne naisministereistä juuri naissukupuolen tai iän takia, vai oliko takana jokin poliittinen juttu, mutta kyllä reaktio vähän ihmetytti.
💪
Posted by Etä-äiti on Monday, December 9, 2019
Eniten kuitenkin surettaa naisten reaktiot. Laitoin uutisen Marinista ja naishallituksesta erääseen FB-ryhmään. Kommenttivyöry oli valtava. Se ei yllättänyt, mutta se yllätti, että tätä naishallitusta murjoivat kovin sanakääntein varsinkin naiset. Mammat, mimmit, tyttelit, tytsyt, pimut, nimitettiin hallitusta. Haukuttiin Marinin ulkonäköä, taustaa, vaatteita, käyttäytymistä, pelättiin hänen nuoruuttaan, nuorta äitiyttään, sanottiin, ettei demokratia toteudu tällaisessa naishallituksessa, miten muka puhutaan tasa-arvosta, kun näin naisia nyt korostetaan.
Hyvä vastaus tähän oli, että juuri siksi ei ole vieläkään tasa-arvoa, kun tällainen kommentointi on mahdollista. Kun nähdään naisia, ja vielä nuoria naisia, paikoilla, joissa on niin pitkään olleet vain miehet, on reaktio jotain todella kummallista. On otettava huomioon, että pääministereinä naisia on tainnut Suomessa tätä ennen olla vain pari ja hallituksessa hyvin vähän naisedustusta. Tasa-arvosta ollaan oltu kaukana, jolloin on ymmärrettävää, että ollaan innoissaan näin naisvaltaisesta hallituksesta. Tätä ei saisi kuitenkaan tehdä, koska tasa-arvo.
Jos nyt joku on huolissaan naisista Suomen johdossa, on hyvä muistaa, että… 1. Marinista tulee vasta Suomen 3. naispääministeri. 2. Kahdella tämän maan eduskuntapuolueista ei ole IKINÄ ollut puheenjohtajana muita kuin miehiä.
Tasa-arvo ei siis todellakaan ole valmis. #hallitus
— Iiris Suomela (@iiris_suomela) December 8, 2019
Tässä on jotain kummallista.
Mutta olisiko reaktio millään tavoin sama, jos hallituksessa olisi kolmekymppisiä miehiä viisi? Tekisi mieli sanoa: koettakaa miehetkin tätä.
Eniten kuitenkin pelottaa viha ja vihaiset reaktiot. On vedottu siihenkin, että Marinin pitäisi pysyä kotona, kun hänellä on niin pieni lapsikin. Hän ei saisi tehdä töitä tai ainakaan herrajumala olla politiikassa. Tämä jos mikä näyttää sen, että tasa-arvo on aika kaukana. Miksi ollaan niin vihaisia, jos nuori äiti on näkyvällä paikalla, menestyy, eikä ole kotona piilossa? Toistan itseäni, mutta en mahda mitään: elämme perheajattelussa vielä jossain hyvin kaukana viiskytluvulla. Se surettaa ihan todella.
Sanottakoon kuitenkin vielä, että kyllä mieshallituksiakin on setämiehitelty, ettei tässä pelkästään naisiin kohdistuvaa ilmiötä ole. Mutta olisiko reaktio millään tavoin sama, jos hallituksessa olisi kolmekymppisiä miehiä viisi? Tekisi mieli sanoa: koettakaa miehetkin tätä.
Terveisin, Helka
Kommentit