Etä-Äiti

Muisto seksuaalisesta hyväksikäytöstä aktivoitui ja johti paniikkikohtaukseen – Näin käsittelin tilanteen

Teksti:
Helka Belt

Alistavan suhteen muistot voivat aktivoitua vielä vuosienkin jälkeen.

Viime viikolla aivan yllättäen todella ahdistava muisto nousi mieleeni, kun eräs tapahtuma triggeröi muistoni aiheuttamat tunteet aktiivisiksi.

Eroni narsistisuhteesta tapahtui 8 vuotta sitten. Kuvittelin, että olen jo aika hyvin asian käsitellyt, ja varmasti olenkin. Nyt kuitenkin uudessa suhteessani on aiemminkin noussut pintaan entisiä pelkoja ja tunnelukot ovat aktivoituneet. Viime viikolla aktivoitui myös todella ahdistava muisto, jonka aiheuttanut tapahtuma ei ollut aktiivisessa muistissani lainkaan. Siksi koko tilanne yllätti intensiivisyydellän täysin.

Lue myös: Emme me pelkää uutta rakkautta, me pelkäämme mennyttä kipua

Minua on käytetty hyväksi henkisesti mutta myös seksuaalisesti. Mitä tarkoittaa seksuaalinen hyväksikäyttö? Se ei aina tarkoita raiskatuksi tuloa tuntemattoman toimesta. Se voi tarkoittaa seksiin pakottamista myös parisuhteessa. Se voi tarkoittaa sitä, että seksiä tulee harrastaa vaikka yöllä, jos toinen sitä vaatii. Se voi tarkoittaa sitä, että herää yöllä siihen, että omaa vartaloa kosketellaan tavalla, josta ei pidä. Nämä kaikki olen kokenut kaikki.

Lue myös: Hengittämistänikin kontrolloitiin – Elämää alistavassa suhteessa

Menneellä viikolla eräs tapahtuma johti erittäin ahdistavan muistoni aktivoitumiseen. Tilanteessa itsessään ei ollut mitään ahdistavaa tai toinen ei tehnyt mitään väärää. Se näissä muistoissa ja tunnelukoissa onkin niin arvaamatonta ja ahdistavaakin: hyvinkin pieni asia voi johtaa muistojen siirtymisen aktiivisiksi.

Koska en muistanut enää juuri tätä nimenomaista tapahtumaa menneisyydestäni, oli sen muistaminen äärimmäisen ahdistavaa. Ensimmäinen reaktioni oli näennäisesti outo, koska en itsekään tiennyt muistoni olemassaoloa. Hetken kuluttua ymmärsin, miksi tunsin tilanteessa ahdistusta, koska muistikuvani menneisyydestäni tulvi mieleeni.

On jo tarpeeksi, että olen kokenut sen helvetin. Miksi sen pitää vieläkin vainota minua?

Koko ahdistava tilanne nousi mieleeni ja samalla mieleni valtasi raivo, viha ja ahdistus. Kenenkään ei tulisi kokea sellaista, jota olen kokenut. Raivo myös siitä, että tapahtumat vaikuttavat edelleen myös nykyhetkeen, oli voimakas. On jo tarpeeksi, että olen kokenut sen helvetin. Miksi sen pitää vieläkin vainota minua?

Lopulta sain myös lievän paniikkikohtauksen, koska hengitykseni oli liian nopeaa, en saanut tarpeeksi happea ja viha salpasivat mieleni.

Lue myös: Paniikkikohtaus kirjastossa

Tilanteen laukaisemiseen auttoivat toisen läheisyys ja ymmärys, asiasta puhuminen uudelleen yöunien jälkeen ja muistojen läpikäynti ja niiden hyväksyminen.

Samalla oli hyvä keskustella siitä, että muitakin muistoja voi edelleen nousta mieleen, jos jokin sana, lause tai tilanne, jopa tuoksu, tuo traumaattisen muiston aktiiviseksi. Tämä on kurjaa ja surullista, mutta ei millään muotoa minun tai toisen syytä.

Turvallinen suhde eheyttää.

Jos olet kokenut seksuaalista tai henkistä hyväksikäyttöä, on hyvä olla armollinen itselleen. Muistoja voi tulvia mieleen vuosienkin jälkeen. Kehotan olemaan toiselle rehellinen ja avoin: tällainen on minulle tapahtunut ja ei ole sinun syytäsi, että jotkin asiat tuovat muistot jälleen aktiiviseksi mieleen.

Koen äärimmäistä kiitollisuutta siitä, että olen nyt saanut kokea turvallisen ihmissuhteen vaikutuksen. Läheinen ja turvallinen suhde voi eheyttää tuskallisiakin muistoja.

Tällaiset tilanteet myös opettavat avoimuuteen, luottamukseen ja rehellisyyteen. Siksi ne kipeydessäänkin voivat tuoda hyvääkin elämään.

Lue myös: Docventuresin ”THE PICKUP GAME”: Miehiä opetetaan olemaan narsisti ja saamaan nainen luottamaan itseensä – Tämän jälkeen naisia käytetään omia haluja varten

Terveisin, Helka

X