Etä-Äiti

Sosiaalinen introvertti – mitä se minulla tarkoittaa?

Teksti:
Helka Belt

Introvertit mielletään usein sulkeutuneiksi, hiljaisiksi ja ujoiksi – ekstroverttien vastakohdiksi. Introvertteja on kuitenkin monenlaisia.

Kuvailen itseäni sosiaaliseksi introvertiksi, ja jo sanoina näitä ei mielletä yhteensopiviksi. Miten yksinoloa haluava voi olla sosiaalinen?

Sosiaalisuushan voidaan löyhästi mieltää toisten seurasta nauttimiseksi. Introverttiys taas yhtä löyhästi on sisäänpäinkääntyneisyyttä ja sisäisen maailman kokemuksista nauttimista. Nämä eivät millään tavalla poissulje toisiaan.

Minulla nämä piirteet näkyvät varsinkin siinä, että erittäin harvan kanssa voin olla oma itseni, nauttia seurasta ja virkistyä keskustelusta. Valitsen seurani hyvin tarkkaan, koska uuvun helposti, jos en koe voivani olla oma itseni. Mieluummin valitsen yksinolon kuin isossa seurassa olemisen.

Sosiaalinen introvertti sekoitetaan usein ekstrovertteihin.

Osaan myös kuunnella ja näyttää kuuntelevani keskustelua, vaikka ajatukseni ovatkin ihan muualla. Minulle halutaan purkaa omia huolia, pyydetään neuvoja ja tsemppausta. Väsyn helposti tällaisista keskusteluista, mutta se ei tarkoita sitä, ettenkö nauttisi niistä. Yksinolonkaipuu syttyy kuitenkin helposti ja haluaisin poistua tilanteesta.

Osaan silti ottaa tilani, olen ryhmässä usein puheliain ja johdan puhetta. Tarve vetäytyä omaan rauhaan on kuitenkin aina läsnä, joskus hyvinkin pakottavana. Ihan pienen lapsen kanssa tämä tuli esiin, kun hiekkalaatikolla irtauduin muista vanhemmista vähän kauemmaksi ja seurailin tilannetta yksikseni. Nykyäänkin vanhempainilloissa ja päiväkotijuhlissa mieluummin olen yksin kuin keskustelen muiden vanhempien kanssa.

Olen joskus kokenut suurta syyllisyyttä, että mieluummin olen kahdestaan lapseni kanssa kuin menen kyläilemään paikkaan, jossa on useita lapsia ja aikuisia.

Tämä on lapsen kannalta välillä harmillista, koska jos verkostoituisin laajalti hänen ystäviensä vanhempien kanssa, voisi hänellä olla enemmän kavereita. Olen joskus kokenut suurta syyllisyyttä, että mieluummin olen kahdestaan lapseni kanssa kuin menen kyläilemään paikkaan, jossa on useita lapsia ja aikuisia.

Naapurini joskus kysyvät minulta, onko minulla kaikki ok, koska olen niin hiljainen ja vetäydyn nopeasti oman kotioveni taakse rauhaan. Tämä voi näyttää tylyltä ja epäkohteliaalta. Toisaalta minua pidetään kuitenkin puheliaana, joten näiden kahden piirteen yhdistäminen on vaikeaa ulkopuolisillekin.

Kahviloissa mieluummin seuraan muiden menoa kuin tulen niihin ystävieni kanssa. Haluan olla rauhassa, katsella ja olla ihmisten ympäröimä, mutten osallistua aktiivisesti keskusteluun tai “olla sosiaalinen”. Puhelun odottaminen voi olla tuskaa ja tuleva keskustelua ahdistaa. Kunpa voisin olla jo rauhassa!

Yksinolo on minulle kuin lähde, josta virkistyn, mutta pitkän yksinolon jälkeen sosiaalinen puoleni nostaa päätään ja on päästävä ihmisten ilmoille.

Omien tuntemuksieni tunnistaminen on helpottanut oloani. Olen ymmärtänyt, miksi jotkin tilanteet ahdistavat ja joistakin nautin valtavasti. Yksinolo on minulle kuin lähde, josta virkistyn, mutta pitkän yksinolon jälkeen sosiaalinen puoleni nostaa päätään ja on päästävä ihmisten ilmoille.

Sosiaalinen introvertti sekoitetaan usein (jopa itsekin) ekstrovertteihin. Hyvin läheisetkään eivät aina oikein ota uskoakseen, kun sanon olevani introvertti. Joo joo, olen minä, joudun selittämään. Tämä johtunee täydellisestä kyvystä esittää ulospäinsuuntautunutta ja puheliasta. Onko tämä järkevää, sitä en tiedä, mutta tällainen minä olen.

Sosiaalinen puoli tulee esiin, kun olen oikein hyvien ystävien tai lasteni kanssa.

Sosiaalinen puoli tulee esiin, kun olen oikein hyvien ystävien tai lasteni kanssa. Silloin voin olla vapaasti puhelias, nauravainen ja se sosiaalinen itseni, josta minut niin usein tunnistetaan. Silloin en uuvu, enkä joudu esittämään läsnäolevaa. Tämä lienee minulle tärkeintä äitinä olemisessa, koska olen lasteni kanssa täysin oma itseni.

Olen lohduttautunut sillä, että lapsillani on hyvät sosiaaliset taidot, ystäviä ja paljon ihmisiä ympärillään. Ehkä minun ei ole tarkoituskaan olla se, joka vie heitä erilaisiin rientoihin. Me nautimme kodin rauhasta ja yhteisestä ajasta. Silloin me kaikki lepäämme ja nautimme parhaiten.

Tein testin, jossa mitataan introverttiutta. Tulos sanoi, että olen 70% introvertti ja ehkä myös ambivertti. No nyt tuli kolmas -vertti vielä mukaan? Jos sinulla on tasaisesti molempien piirteitä, saatat olla ambivertti. Jos haluat tehdä testin, tee se tästä. Muista kuitenkin, etteivät testit kerro koko totuutta tai määrittele sitä, millainen olet.

Mikä vertti tahansa, jokainen on omanlaisenaan just oikeanlainen!

Lue myös:
Olen puhelias erityisherkkä
Onko puolisosi introvertti? Tämän takia olet onnekas

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram 

X