Etä-Äiti

Suhteeseen varattuna tai suhteeseen varatun kanssa – Kumpi tekee väärin?

Teksti:
Helka Belt

Onko oikein aloittaa suhde varatun kanssa?

Aloitat seurustelemaan, vaikka olet suhteessa, tai aloitat seurustelemaan, vaikka tiedät toisen olevan suhteessa. Kumpi tekee väärin?

Suljetaan kysymyksestä pois parit tai ihmiset, jotka ovat sovitusti polyamorisessa suhteessa. Avoimessa suhteessa, vaikka sovitussakin, ei seurustella tai olla parisuhteessa kuin yhden kanssa, joten uuden SUHTEEN aloittaminen tässäkin tapauksessa lienee väärin.

Joidenkin mielestä vastaus on helppo: no tietenkin suhteessa oleva tekee väärin. Toinen on vapaa ja saa tehdä mitä tahansa. Mutta onko sittenkään näin?

Itse miettisin hyvin pitkään, miksi lätheä suhteeseen varatun kanssa. Niin monta kertaa sen nähneenä ja kuulleena, ettei varattu useinkaan jätä nykyistä puolisoaan mistä tahansa lupauksistaan huolimatta, miettisin, miksi minä olisin juuri nyt jotenkin eri asia. Teenkö ITSELLENI oikein, jos annan sydämeni sellaiselle, joka ei pidä siitä huolta? Yleensä varatut suhteisiin alkajat tekevät saman uudelleen. He toistavat kaavaa. Vaikka he jättäisivätkin nykyisen kumppaninsa, on suuri vaara, että hän tekee saman myös sinulle.

Onko oikein varatun kumppanille, että aloitat suhteen hänen kumppaninsa kanssa?

Suhteesta toiseen vaihtajat eivät ole käsitelleet eroa. Se tuo valtavaa painolastia uuteen suhteeseen. Haluammeko me sellaistakaan? Mikä on todennäköisyys, että suhde ei onnistu, koska toinen ei ole valmis siihen? Ehkä suurimpana vaarana pitäisin sitä, että voi satuttaa tällä myös itseään. Harvoin tällaiset tarinat hyvin päättyvät. Jonkun sydämeen joka tapauksessa sattuu, se on selvää.

Ja sitten se: onko oikein varatun kumppanille, että aloitat suhteen hänen kumppaninsa kanssa? Vaikka olisimme taipuvaisia sanomaan, että vapaahan saa tehdä mitä tahansa, ja se varattu tekee väärin, onko näin? Asiaa on katsottava hieman laajemmin. Me satutamme teoillamme toista ihmistä, kenties myös näiden ihmisten lapsiakin, ainakin välillisesti. Vastuu on myös näin aina myös toisella (jos tiedetään, että toinen on varattu). Kaikki tekomme vaikuttavat jotenkin toisiin. Emme voi ajatella itsekkäästi vain itseämme ja sanoa: olemme vapaita tekemään mitä haluamme. Tai tietenkin voimme, mutta silloin otamme vastuun teoistamme: tämä vaikuttaa moneen muuhunkin.

Vastuu teoistamme on meillä itsellämme, aina.

Huono omatunto siitä, että tekee toiselle väärin, voi kulkea mukana pitkään. Olen kuullut joidenkin sanovan, etten minä ole oikeasti näin paha tai en edes hyväksy tekoa, jonka itse tein. Jos olisin itse tuo, jota satutetaan, en hyväksyisi tätä, mitä itse juuri nyt teen. On hyvä pysähtyä miettimään tällaisiakin asioita, ennen kuin lähtee suhteeseen varatun kanssa.

Pahimmassa tapauksessa loukkaa kaikkia osapuolia, ehkä myös itseään, koska voi olla, ettei kumpikaan halua olla petollisen ihmisen kanssa yhdessä.

Siihen, miksi varattu lähtee suhteeseen, voi olla monta syytä. Lienee sanomattakin selvää, että tällainen toiminta on kuitenkin väärin omaa kumppania kohtaan, salailipa asiaa tai ei. Pahimmassa tapauksessa loukkaa kaikkia osapuolia, ehkä myös itseään, koska voi olla, ettei kumpikaan halua olla petollisen ihmisen kanssa yhdessä.

Lieventäviä asioita tietenkin voi olla, eivätkä asiat ole aina niin mustavalkoisia, ja otetaan huomioon sekin, että tunteiden ja ihastuksen vallassa voi tehdä epärationaalisiakin tekoja. Jos kohdalle osuu esimerkiksi narsistisesi toimiva, voi olla vaikea nähdä, miten asiat oikeasti ovat. Toinen voi puhua sinulle vaikka kuun taivaalta, ja siihen saattaa uskoa. Lopullinen vastuu teoistamme on kuitenkin itsellämme.

Lue myös:
Lähdin toisen miehen matkaan ja seuraukset olivat kamalat
Miksi rakkaus saa tekemään meidät omituisia asioita?
Mitä on pettäminen ja olenko pettänyt?
Saako pettäjälle kostaa vieraannuttamalla hänet lapsistaan?

Terveisin, Helka

X