Mainos: Digi- ja väestötietovirasto
Mainos | Digi- ja väestötietovirasto Etä-Äiti

Olin lähellä ulosottoa – Miten selvisin siitä? Apua taloutesi suunnitteluun ja mahdolliseen ulosottotilanteeseesi

Teksti:
Digi, Väestötietovirasto

Kaupallinen yhteistyö Digi- ja väestötietovirasto

Olisin kaivannut nuorena ja velkaantuneena selkeää ja helppoa talousneuvontaa. Nyt sitä saa onneksi Suomi.fi-palvelusta.

Liiallisten lainojen vuoksi olin päätyä ulosottoon. Jos olisin osannut etsiä apua, olisin välttynyt paljolta.

Jouduin nuorena opiskelijaäitinä ottamaan paljon lainaa ja ajauduin lähelle ulosottoa.  Sinnittelin vuosia lainojeni vuoksi, koska katoin edelliset lainan maksut aina uudella ja uudella lainalla. Tämä tietenkin lisäsi korkokuluja ja lainojen määrää.

En osannut ja jaksanut hakea apua tai neuvoa tilanteeseeni. Olin yksin vauvan kanssa, väsynyt, paniikissa ja ahdistunut. Mielestäni tärkeintä oli saada vauvalle ruokaa ja vaippoja, ei niin väliä, milloin maksan lainat takaisin. Laskuja alkoi tippumaan postiluukusta, enkä jaksanut tai uskaltanut enää avata niitä.

Pahinta oli, kun tuli kirje: jos et maksa rästilaskujasi, siirrämme ne ulosottoon.

Ulosotto oli sanana painajainen ja pelottava. Välttyäkseni siltä päädyin jälleen ottamaan lainaa, tällä kertaa kulutusluoton. Lue myös: Elin vuosia köyhyydessä vauvani kanssa

Enpä silloin tiennyt, että maksaisin vielä 15 vuodenkin jälkeen noita lainoja pois. Vasta nyt, kun tuo vauvakin on jo kohta 17-vuotias, olen päässyt lainoistani eroon. Matka tähän on ollut hyvin pitkä ja välillä todella ahdistava. Tuntui, etten ikinä voi hellittää rahan suhteen, vaikka aloin jossain vaiheessa tienaamaankin ihan mukavasti. Lainaa oli niin paljon. Nyt mieleeni nousee ajatus: voi kunpa olisin saanut tuolloin apua, kun en tiennyt, miten selvitä!

Nuori, apua on saatavilla!

Jos olet itse samanlaisessa tilanteessa, voin lohduttaa sinua: apua on saatavilla. Älä joudu samanlaiseen tilanteeseen kuin minä.  Etsi apua täältä: Digi-ja väestötietoviraston Suomi.fi-palvelu neuvoo sinua, jos olet velkaantumassa. Palvelussa on apua ja tietoa erilaisiin elämäntilanteisiin, kuten juuri sellaiseen, missä minä olin aikanaan: aikuistumassa, mutta velkaantumassa. Neuvoja on niin taloudenhoitoon kuin siihenkin, mistä saada apua, jos velkaantuu. Ulosottohan ei ole mikään ensimmäinen vaihtoehto, vaan voit tehdä paljonkin tilanteesi eteen ennen kuin siihen päädytään.

Suomi.fi-palvelussa on apua ja tietoa erilaisiin elämäntilanteisiin, kuten juuri sellaiseen, missä minä olin aikanaan: aikuistumassa, mutta velkaantumassa.

Suomi.fi-palvelu neuvoo, mihin ottaa yhteyttä, kun laskuja alkaa kasaantumaan ja on houkutus ottaa lisää lainaa. Uusi laina ei ole koskaan hyvä vaihtoehto: päädyt vain maksamaan enemmän korkoja. Pyydä tarvittaessa neuvoja oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnasta, Takuusäätiön Velkalinjalta tai Takuusäätiön chatistä, lukee sivustolla. Olisinpa tällaisistakin tiennyt aikoinaan.

Apua velka- ja talousasioihin on saatavilla. Suomi.fi -palvelu säästää sinut siltä, mihin minä jouduin: hoitamaan raha-asiani nuorena täysin yksin.

Älä jää yksin!

Sivusto neuvoo sinua, jos olet taloudellisesti kriisitilanteessa.

Siellä neuvotaan, mihin olla yhteydessä, miten edetä laskujen kanssa ja miten välttyä siltä, ettei maksuhäiriömerkintöjä (joka tapahtuu, jos joutuu ulosottoon) tule. On aina parempi toimia ennemmin kuin myöhemmin.

Tiedän, että se tuntuu vaikealta. Avun pyytäminen raha-asioihin voi nolottaa tai hävettää. Mutta se, että pyytää apua, on rohkeutta ja viisautta tulevaisuuttasi ajatellen.

Jos olet velkaantunut, muttet vielä ulosotossa, täältä löydät hyvin palvelut tilanteeseesi: Jos velkaannut, katso nämä.

Digi-ja väestötietoviraston Suomi.fi-viestit-palvelu auttaa, jos olet jo ulosotossa

Suomi.fi-viestit-palvelu on kätevä talousasioiden hoitoon, myös silloin, jos olet joutunut ulosottoon. (Muistathan, ettei ulosotto tarkoita maailmanloppua). Ulosottokirjeet tulevat palvelun kautta suoraan sähköpostiisi. Laskut eivät häviä tai joudu postin kuljetuksen syövereihin.

Palvelun kautta saa muidenkin palveluntarjoajien viestejä ja posteja suoraan sähköpostiin. Tämä olisi auttanut minuakin valtavasti, kun koetin hallita laskuja ja tehtäviä asioita kiireessä ja jopa ahdingossa.

Kun otat palvelun käyttöösi, saat viestit sähköisesti niistä asiointipalveluista, jotka käyttävät Suomi.fi-viestejä. Suomi.fi

Ne organisaatiot, jotka käyttävät Viestit-palvelua, voivat lähettää muitakin dokumentteja ja tiedoksiantoja suoraan sähköisen palvelun kautta. Tämä helpottaa jo siksikin, että kaikki viestit löytyvät tällöin samasta paikasta. Itse olen nykyään hyvinkin järjestelmällinen asioiden hoidon suhteen (kantapään kautta oppineena), joten tämä palvelu auttaa tässäkin tilanteessa paljon.

Viestit-palvelun kautta voi saada laskut ja tiedotteet suoraan sähköpostiinsa. Näin talouden suunnittelu ja seuranta helpottuu. Ei kannata jäädä talousasioiden kanssa yksin.

Suosittelen omien raha-asioiden järjestelmällistä ja huolellista hoitoa.  Digi-ja väestötietoviraston Suomi.fi auttaa tässä elämäsi eri tilanteissa. Ja huomioi: palvelu on ilmainen!

Terveisin, Helka

X