
Suurta roolia erojen jälkeisissä riidoissa näyttelee raha – Yksi iso syy etujen eroissa lähi- ja etävanhemman välillä
Isoa roolia erojen jälkeisissä kiistoissa näyttelee raha. On elatusmaksut, asumistuet ja lapsilisät. Ongelmaksi muodostuu, että vaikka vanhemmat pitäisivät lapsistaan huolta tasavertaisesti ja yhtä paljon, eivät lapsiin liittyvät tulot ja menot jakaudu kuitenkaan tasaisesti heidän välillään. Tämä taas johtuu siitä, ettei lakimme mahdollista, että lapsella voisi olla kaksi tosiasiallista kotia. Lapsen osoite voi olla vain yhdessä paikassa.
Etävanhemman kohdalla lapsia ei huomioida asumiskuluissa.
Tämän takia lapsen lähivanhemmalla on enemmän rahallisia etuja, yhtenä olennaisena asumistuen määrässä huomioidut lapset. Etävanhemman kohdalla lapsia ei huomioida asumiskuluissa, vaikka usein vuoroviikkoisella huoltosopimuksella lapsiaan hoitava etävanhempikin joutuu hankkimaan isomman kodin kuin muuten tarvitsisi. Jos lapsia on esimerkiksi kolme ja etävanhempikin huoltaa heitä joka toinen viikko, ei yksiö tai kaksio käytännössä riitä. Silti asumistuessa ei huomoida lapsia ollenkaan. Tämä johtaa vanhempien kesken hyvin eriarvoiseen tilanteeseen.
Lainsäädäntö eriarvoistaa vanhemmat
Lapsen asumiskysymyksen ratkaiseminen saa usein eroissa kohtuuttoman ison painoarvon johtuen nimenomaan näistä rahallisista seikoista. Huoltoriidoissa joissain tapauksissa on kyse elatuskustannusten ja -etujen jakamisesta. Lakimme katsoo perhe-elämän kustannuksia aiheutuvan vain toisen vanhemman luona. Tämä johtaa siihen, että lasten asumisella on vanhemmille merkittäviä taloudellisia vaikutuksia.
Lisäksi elatusmaksujen määrässä huomioidaan kyllä etävanhemman luonapitopäivät, mutta pienellä summalla. Jos vanhemmat eivät kykene keskenään tasaisesti ja reilusti lasten kustannuksia jakamaan, johtaa tämä siihen, että etävanhemman kukkaro ohenee huomattavasti paljon enemmän kuin lähivanhemman. Onko siis ihme, että lähivanhemmuudesta riidellään joskus kohtuuttoman pitkään ja riitaisasti?
Onko siis ihme, että lähivanhemmuudesta riidellään joskus kohtuuttoman pitkään ja riitaisasti?
Etävanhemmat usein rahallisissa ongelmissa
Etävanhemmat ovat joissain tilanteissa joutuneet muuttamaan hyvin paljon pienempään asuntoon elatusmaksujen suuruuden takia, mikä taas vaikuttaa omien lapsiviikkojen mukavuuteen ja laatuun. Joskus elatusmaksut ovat menneet jopa ulosottoon, koska etävanhempi ei ole kyennyt niitä maksamaan tai on jouduttu ottamaan lainaa elatusmaksujen maksamista varten. Silti kun elatuslaskelmia on tehty uudelleen, on tultu siihen lopputulokseen, että vaadittu summa on kuitenkin kohtuullinen.
Vuonna 2018 onkin asetettu työryhmä selvittämään lasten vuoroasumisen vaikutuksia, juuri näiden epäkohtien takia. Tämä on osa lapsenhuoltolain uudistushanketta, joka on taas osa hallituksen lapsi- ja perhepalvelujen (LAPE) muutosohjelmaa. Arjen kannalta tärkeiksi asioiksi vanhemmat kokevat oikeuden asumistukeen, koulukuljetuksiin, terveyspalveluihin ja lapsilisään. Nyt kaikki edellä mainitut etuudet ja palvelut määräytyvät lähivanhemman mukaan. Siksi on herätty keskustelemaan, miten tilanteen saisi vanhempien vällillä tasapuolisemmaksi. Muun muassa lapsilisän jakamisesta molempien vanhempien kesken ja asumistuen myöntämisestä lasten perusteella myös etävanhemmalle on ollut konkreettisesti jo puhetta.
Miten tilanteen saisi vanhempien vällilä tasapuolisemmaksi?
Lähteet:
Valtioneuvosto: Lapsenhuoltolain uudistaminen
Sosiaali- ja terveysministeriö: ”Työryhmä selvittää lasten vuoroasumisen vaikutuksia”
Terveisin, Etä-äiti
Seuraathan jo Facebook-sivujani?
Kommentit
Eihän tuota elatuslaskelmaa mikään pakko ole noudattaa ja tehdä juuri niin kuin se on laskettu.
Meillä kun lastenvalvoja laski elarit, tiesin jo siinä, että ex ei tulisi niistä selviämään. Koska tiesin tarkkaan nettotulot ja hänen henk.koht. lainat, mitä ei laskelmassa otettu huomioon. Tämän myös sanoin tälle lastenvalvojalle. Häntä suunnattomasti ärsytti, kun sanoin että vähempi riittää. Mekkaloi vaan, etten välitä lasten edusta. Sanoin, että lasten etu on se, että isänsä selviää elämästä ilman että tulee maksuvaikeuksia. Koska se taas vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin ja sitä kautta myös lapsiin.
Sopimukseen laitettiin sit Kelan minimimäärä. Toki exä jaksaa mainita lapsille, että hän on köyhä ja rahaa ei oo, koska äidillenne pitää maksaa..
Kommentit
Vuoroviikkoasuminen ei todellakaan tarkoita sitä että lapsista aiheutuvat kulut menisivät puoliksi. Elatus kuuluu kummallekin vanhemmalle, ja se että lähivanhempi saa lapsilisän ei todellakaan riitä kaikkiin lapsen kuluihin. Omalla kohdalla maksan yksin lasten vaatteet, harrastukset ja koulumatkat jne ja etävanhempi ei koskaan osta yhtään mitään. Ei vuoroviikkoasuminen niin että lapsi saa etävanhemman luona vain ruoan poista elatuksen tarvetta kokonaan. Varsinkin kun kyse ei ole tuilla kitkuttelevasta vanhemmasta vaan ihmisestä jolla on ihan yhtä hyvät tulot kuin lähivanhemmalla – minimielarikin on hänestä liikaa.
Hienoa että näistä asioista käydään keskustelua. 2 lapsen isänä oon monesti miettinyt kun suomea hehkutetaan tasa-arvosena maana ja oon kyllä huomannut että näissä asioissa se tasa-arvo ei kyllä kohtaa.
Tähän on pakko kyllä sanoa sen verran, että toisethan laittaa juurikin näissä tilanteissa kaikki lapsesta/lapsista tulleet ”ylimääräiset” rahat puoliksi. Myöskin kaikki suuremmat hankinnat hankitaan puoliksi.
Jos toinen saa asumistukea lapsesta/lapsista niin miksei sitten antaisi puolia siitä tälle etävanhemmalle?
Harvemmin kuitenkaan normaaleilla tuloilla kukaan mitään ekstra tuloja saa joten vähän aiheenakin minusta erikoinen..Enemmän olen huolissani uusioperheistä joissa tarkoituksenmukaisesti toinen puoliso asuu erillään jotta tällä toisella puolikkaalla pysyisi kaikki etuudet omissa näpeissään.
Tässä lähivanhempana lapsilleni taas ensi vuodeksi hankkineena sekä alennsumyynneistä että kirppareilta hankkineena luistimia, suksia, monoja, talvivaatteita ja kenkiä, pohdin jälleen kerran, kuinka helpolla etävanhemmat pääsevät sekä taloudellisesti että ajankäytöllisesti olemalla osallistumatta näihin millään tavoin. Tekisi heille hyvää käydä muutama rundi ikkunaostoksilla ja katsomassa tuotteiden todellisia hintoja. Minimielatusmaksu on naurettava korvaus suhteutettuna markkina-arvoiseen kulutukseen. Jätin mainitsematta edellä harrastukset ja sairausvakuutukset, sillä nehän maksan täysin yksin.
Tilanteesi on varmasti täysin totta ja pitää paikkansa monen muunkin eroperheen elämässä. Elatusmaksut ovat kuitenkin hyvin vaikea keskustelunaihe sen vuoksi, että ”oikea” elatusmaksu määräytyy hyvin tapauskohtaisesti. Ei siis ole mitään yleistä totuutta, on vain erilaisia tyyppitilanteita ja nekin yksilöllisine variaatioineen. Blogisti otti käsittääkseni esille sellaisen tyyppitilanteen, että vanhemmat jakavat kustannukset, mutta tuet menevät vain toiselle. Tähän tyyppitilanteeseen on aika hedelmätöntä vastata, että ”mutta kun tässä toisessa tyyppitilanteessa on tämä toinen ongelma”. Eiväthän erilaisten tilanteiden erilaiset ongelmat mitätöi toisiaan.
Oli tilanne mikä vain, asumiskulut vuoroviikkoisella etällä on kuitenkin korkeammat kuin tuet huomioi.
Ja minä etävanhempana joudun myös hankkimaan nuo kaikki edellä mainitut tavarat, koska eihän lapset voi niitä kaikkia kuljettaa mukanaan bussissa. Kolmen lapsen ja minun kamppeet pienessä kaksiossa. Ja tämäkin asunto on yli varojeni. Saan näihin tukea 0e/kk, lähivanhempi lapsilisä+elatusmaksu+asumislisä. Kenelläkään lähivanhemmalla ei ole mitään aihetta valittaa rahanpuutteesta! Heitä tuetaan valtion taholta valtavasti, etävanhempi ei saa senttiäkään!
Minä ainakin ostan mielelläni lapsilleni kaikkea mitä he tarvitsevat, toisin kuin sinä ilmeisesti. Plus se jokapäiväinen tuska, etten saa olla lasteni elämässä mukana. Sitä eivät lähivanhemmat joudu kestämään. Se vie ison osan omasta jaksamisesta pois.
Eihän tuota elatuslaskelmaa mikään pakko ole noudattaa ja tehdä juuri niin kuin se on laskettu.
Meillä kun lastenvalvoja laski elarit, tiesin jo siinä, että ex ei tulisi niistä selviämään. Koska tiesin tarkkaan nettotulot ja hänen henk.koht. lainat, mitä ei laskelmassa otettu huomioon. Tämän myös sanoin tälle lastenvalvojalle. Häntä suunnattomasti ärsytti, kun sanoin että vähempi riittää. Mekkaloi vaan, etten välitä lasten edusta. Sanoin, että lasten etu on se, että isänsä selviää elämästä ilman että tulee maksuvaikeuksia. Koska se taas vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin ja sitä kautta myös lapsiin.
Sopimukseen laitettiin sit Kelan minimimäärä. Toki exä jaksaa mainita lapsille, että hän on köyhä ja rahaa ei oo, koska äidillenne pitää maksaa..
On pakko noudattaa jos lähivanhempi ei suostu tuollaisiin huojennuksiin.
Ehkä ihmisten pitäisi myös eron yhteydessä miettiä enemmän kokonaisuutta. Mihin päätetyt asiat vaikuttavat. Ei vain perustella itselleen, että tähän olen oikeutettu, kun viranomainenkin niin sanoo.
Näinhän sen toivoisi toimivan. Mutta joskus, ellei useinkin, lähivanhempi pitää kiinni siitä, mitä laskelmissa sanotaan. Ja tosiaan kun vuoroviikkoetävanhemman luonapitopäivät vähentävät vain vähän elatusmaksuja ja asumistukea ei saa juurikaan, voi tilanne olla todella epätasainen vanhempien välillä. Suurin kysymys on se, että lapsi saisi oikeasti sen elatuksen, mihin on oikeutettu, ei se, että toiselta vanhemmalta pyydetään kohtuuttomia summia elatusmaksuja.