etä-äiti

Syömisen äänet saavat raivoni nousemaan – erityinen ääniyliherkkyyden muoto vaikeuttaa elämääni ja lasten kanssa olemista

Teksti: Helka Belt

Minulla on ääniyliherkkyys, joka kohdistuu varsinkin tietoteknisten laitteiden hurinaan ja ääniin, koviin, päällekkäisiin ääniin sekä ruokailun ääniin. Kaikki nämä äänet vaikeuttavat elämääni merkittävästi.

Äänet saavat minut raivon partaalle

Jos kotonani tai missä tahansa tilassa kuuluu päällekkäisiä ääniä, kuten esimerkiksi radion ja television, ahdistun valtavasti. Minussa konkreettisesti nousee vihan tunteita, alkaa hikoiluttaa ja ahdistaa. On pakko päästä pois tilanteesta.

Minä en myöskään saa unta, jos minkäänlainen hurina tai laitteen ääni kuuluu. Kuulen uskomattoman tarkasti esimerksi asunnon toisella puolella päällä olevan tietokoneen äänen. Myöskin patterin hurina tai jääkaapin surina häiritsevät minua äärettömän paljon. Jos kuulen tällaisia ääniä, minusta tulee levoton, en voi keskittyä mihinkään ja en saa unta. Eräässä asunnossani, jossa keittiö oli yhteydessä tilaan, jossa nukuin, en saanut unta lainkaan jääkaapin äänen takia. Oli pakko muuttaa pois koko asunnosta.

Jos tilassa, jossa olen, on vaikkapa televisio päällä ja samaan aikaan puhuvien lasten ääniä, minun on pakko päästä pois tilanteesta. Jos lapseni ovat samaan aikaan luonani, heidän tavalliset äänensä vaikeuttavat olemistani, koska fyysiset reaktioni ääniin ovat niin voimakkaita. Minun on toistuvasti pyydettävä heitä olemaan hiljempaa tai menemään toiseen huoneeseen.

Misofonia on ääniyliherkkyyden muoto, jossa syömisen äänet ahdistavat

Misofoniassa maiskutus, hörppiminen, ruokailun äänet ja juomisesta tulevat äänet pakottavat siitä kärsivän poistumaan tilanteesta, jottei kuulisi noita ääniä. Harvat lääkärit tunnistavat misofoniaa ja se onkin hyvin harvinaista. Keskustelemalla potilaan kanssa voidaan kuitenkin saada viitteitä, kärsiikö hän misofoniasta. Minulla tällainen on tunnistettu.

Konkreettisesti oire ilmenee, kun joudun esimerkiksi lähijunassa usein monta kertaa matkan aikana vaihtamaan paikkaa, koska vierustoverini syö jotain, vaikkapa purkkaa tai karkkia, koska en voi sietää minkäänlaisia syömisen ääniä.

Siedän huonosti myös lasteni syömisääniä. Vanhempi lapseni tietää jo tämän ja osaa olla varovainen. Hän kokee tämän kuitenkin kuormittavaksi ja ärsyttäväksi, koska koko ajan olen kieltämässä häntä mässyttämästä. Nuorempi lapseni ei vielä ymmärrä kieltoja olla esimerkiksi hörppimättä.

Misofoniassa myös tavalliset ruokailun äänet, kuten ruuan pilkkominen tai ruuan valmistuksen ääni on häiritsevää. Misofonia yhdistyy usein muihin ääniyliherkkyyksiin ja on ollut tapauksia, että se nimenomaan yhdistyisi laitteiden äänien yliherkkyydelle, kuten minulla.

Siedätyshoito auttaa, mutta se on vaikeaa

Lääkärit pitävät tätä ongelmaa lähinnä psyykkisenä ja eivät osaa juurikaan auttaa. Ohjeistuksena sanotaan, että kannattaa siedättää itseään äänille eikä paeta hiljaisuuteen. Kun kuuntelee itselle häiritseviä ääniä, niin tilanne paranee.

Olen kokeillut tätä, mutta raivo, ahdistus ja jopa vihan tunteet, joita äänet herättävät, ovat yllättävän pakottavia. Olen vähitellen kyennyt ruokailemaan perheeni kesken rauhassa poistumatta tilanteesta ahdistuneena, mutta esimerkiksi elokuvaa yhdessä pojan kanssa katsoessa on todella haastavaa seurata, mitä elokuvassa tapahtuu, jos hän syö esimerkiksi popcornia vieressäni. On sanomattakin selvää, että tämä on häiritsevää meille molemmille.

Jatkossa yritän rauhoittumalla ja aktiivisella ajattelulla sietää tilanteita, jotka aiheuttavat ahdistusta. On hyvä myös pitää mielessä, että negatiiviset tunteet eivät kohdistu ihmisiin vaan ääniin ja tämä on tärkeää kertoa läheisille. Ääniyliherkkyys on koko perheen asia. Heidän on hyvä tietää, ettei vika ole heissä.

 

Toivotaan tilanteen paranevan tulevaisuudessa. Onko sinulla kokemuksia ääniyliherkkyydestä tai misofoniasta? Mikä sinua on auttanut?

 

Lähteenä käytetty omia kokemuksia ja  Ylen artikkelia misofoniasta.

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

 

Kuva: Pixabay

 

Lue myös

X