Etä-Äiti

”Täällä haisee ihan aikuisten juoma” – Lapsi haistaa alkoholin heti ja huomaa sen aiheuttaman muutoksen aikuisessa

Teksti:
Helka Belt

Neljävuotias poikani sanoi tänä aamuna nuo sanat, kun kuljimme kohti päiväkotia. Meitä vastaan oli juuri kävellyt ehkä vähän laitapuolen kulkijan näköinen henkilö. 

Haluanko, että lapseni haistaa minusta tuon aikuisten juoman?

En ollut itse kiinnittänyt häneen sen enempää huomiota, mutta kun poikani sanoi nuo sanat, ymmärsin, että ohitsemme kulkenut henkilö oli juonut alkoholia, vaikka aamu olikin. Ulkona, pienessä tihkusateessa, poikani oli haistanut tuon. Minä en ollut huomannut mitään. Tämä kertoo aika paljon.

Sen, miten herkästi lapset haistavat alkoholin ja huomaavat aikuisessa muutoksen, jonka pienikin määrä alkoholia aihettaa. Tämä on aika herättävää: haluanko, että lapseni haistaa minusta tuon aikuisten juoman? Minkälaisia tunteita se hänessä herättää, vaikka joisin vaikkapa vain yhden lasillisen? 

Ikuisuuskysymys – juodako alkoholia lapsen seurassa vai ei?

Isompi lapseni on joutunut aikoinaan seuraamaan liiankin läheltä, miltä alkoholi tuoksuu ja miten se vaikuttaa vanhemman käyttäytymiseen. Vaikka itsestä tuntuisi, ettei alkoholin juominen niin paljon vielä vaikuta omaan käyttäytymiseen, lapsi huomaa muutoksen heti. 

Lapsi huomaa käytöksessä tapahtuvat muutokset jo ensimmäisen lasillisen jälkeen.

Nuorempi lapseni ei ole nähnyt vanhempiensa juovan. Enkä haluakaan hänelle oloa, jossa kotona ei ole turvallista, koska äiti tuoksuu aikuisten juomalta ja käyttäytyy eri tavalla kuin normaalisti. Koska lapsi haistaa alkoholin heti, ensimmäisestä kulauksesta. Ja lapsi huomaa herkemmin myös käytöksessä tapahtuvat muutokset jo ensimmäisen lasillisen jälkeen, vaikka monien mielestä yksi juoma ei vaikuta suuntaan eikä toiseenkaan. Lapselle se muutos voi kuitenkin näkyä.

Tämä on tietenkin ikuisuuskysymys, ja en tuomitse alkoholin käyttöä lasten seurassa, mutta ymmärrän myös sen, jos sitä ei haluta silloin käyttää. Joidenkin mielestä alkoholiin tulee vääränlainen suhde, jos sen käyttöä peitellään kotona ja lapsi ei näe vanhempiensa juovan. Alkoholista tulee jotain kiinnostavaa, jota on pakko kokeilla.

Ottaako yksi saunakalja vai juoda korillinen, se on tietenkin ihan eri asia. Jokainen saa ja joutuu ratkaisemaan asian itse.

Toiset taas sanovat, että kyllä se lapsi oppii oikean suhtautumisen alkoholiin, vaikkei kotona juodakaan. Tähän suuntaan itsekin olen kallistumassa. Toki tilanteet ovat niin tapauskohtaisiakin. Ottaako yksi saunakalja vai juoda korillinen, se on tietenkin ihan eri asia. Jokainen saa ja joutuu ratkaisemaan asian itse.

Alkoholi voi pelottaa lasta ja vältän siksi juomista lasten seurassa

Tämän aamuinen tilanne muistutti minua jälleen siitä, miten herkästi lapset havainnoivat ympäristöään ja aikuisia. Muistan, miten lapsena vähän pelkäsinkin kaljanhajuisia aikuisia. Alkoholin hajussa on jotain sellaista, joka laukaisee lapsessa ehkä pelkoakin. Haiseehan se pahalle, se on sanomattakin selvää. Ja en halua haista pahalle lapseni seurassa.

Lapsellani on turvallisempi aikuinen lähellään. Turvallisempi, kuin se vanhempi olisi kaljanhajuisena.

Tämä pieni tapahtuma sai minut entistä vakuuttuneemmaksi, että olen tehnyt oikean ratkaisun, kun meillä ei lasten seurassa alkoholia nautita. Tunnen, että lapsellani on tällöin turvallisempi aikuinen lähellään. Turvallisempi, kuin se vanhempi olisi kaljan hajuisena.

Lue myös: Lopeta äiti tupakanpoltto

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

X