
”Täällä haisee ihan aikuisten juoma” – Lapsi haistaa alkoholin heti ja huomaa sen aiheuttaman muutoksen aikuisessa
Neljävuotias poikani sanoi tänä aamuna nuo sanat, kun kuljimme kohti päiväkotia. Meitä vastaan oli juuri kävellyt ehkä vähän laitapuolen kulkijan näköinen henkilö.
Haluanko, että lapseni haistaa minusta tuon aikuisten juoman?
En ollut itse kiinnittänyt häneen sen enempää huomiota, mutta kun poikani sanoi nuo sanat, ymmärsin, että ohitsemme kulkenut henkilö oli juonut alkoholia, vaikka aamu olikin. Ulkona, pienessä tihkusateessa, poikani oli haistanut tuon. Minä en ollut huomannut mitään. Tämä kertoo aika paljon.
Sen, miten herkästi lapset haistavat alkoholin ja huomaavat aikuisessa muutoksen, jonka pienikin määrä alkoholia aihettaa. Tämä on aika herättävää: haluanko, että lapseni haistaa minusta tuon aikuisten juoman? Minkälaisia tunteita se hänessä herättää, vaikka joisin vaikkapa vain yhden lasillisen?
Ikuisuuskysymys – juodako alkoholia lapsen seurassa vai ei?
Isompi lapseni on joutunut aikoinaan seuraamaan liiankin läheltä, miltä alkoholi tuoksuu ja miten se vaikuttaa vanhemman käyttäytymiseen. Vaikka itsestä tuntuisi, ettei alkoholin juominen niin paljon vielä vaikuta omaan käyttäytymiseen, lapsi huomaa muutoksen heti.
Lapsi huomaa käytöksessä tapahtuvat muutokset jo ensimmäisen lasillisen jälkeen.
Nuorempi lapseni ei ole nähnyt vanhempiensa juovan. Enkä haluakaan hänelle oloa, jossa kotona ei ole turvallista, koska äiti tuoksuu aikuisten juomalta ja käyttäytyy eri tavalla kuin normaalisti. Koska lapsi haistaa alkoholin heti, ensimmäisestä kulauksesta. Ja lapsi huomaa herkemmin myös käytöksessä tapahtuvat muutokset jo ensimmäisen lasillisen jälkeen, vaikka monien mielestä yksi juoma ei vaikuta suuntaan eikä toiseenkaan. Lapselle se muutos voi kuitenkin näkyä.
Tämä on tietenkin ikuisuuskysymys, ja en tuomitse alkoholin käyttöä lasten seurassa, mutta ymmärrän myös sen, jos sitä ei haluta silloin käyttää. Joidenkin mielestä alkoholiin tulee vääränlainen suhde, jos sen käyttöä peitellään kotona ja lapsi ei näe vanhempiensa juovan. Alkoholista tulee jotain kiinnostavaa, jota on pakko kokeilla.
Ottaako yksi saunakalja vai juoda korillinen, se on tietenkin ihan eri asia. Jokainen saa ja joutuu ratkaisemaan asian itse.
Toiset taas sanovat, että kyllä se lapsi oppii oikean suhtautumisen alkoholiin, vaikkei kotona juodakaan. Tähän suuntaan itsekin olen kallistumassa. Toki tilanteet ovat niin tapauskohtaisiakin. Ottaako yksi saunakalja vai juoda korillinen, se on tietenkin ihan eri asia. Jokainen saa ja joutuu ratkaisemaan asian itse.
Alkoholi voi pelottaa lasta ja vältän siksi juomista lasten seurassa
Tämän aamuinen tilanne muistutti minua jälleen siitä, miten herkästi lapset havainnoivat ympäristöään ja aikuisia. Muistan, miten lapsena vähän pelkäsinkin kaljanhajuisia aikuisia. Alkoholin hajussa on jotain sellaista, joka laukaisee lapsessa ehkä pelkoakin. Haiseehan se pahalle, se on sanomattakin selvää. Ja en halua haista pahalle lapseni seurassa.
Lapsellani on turvallisempi aikuinen lähellään. Turvallisempi, kuin se vanhempi olisi kaljanhajuisena.
Tämä pieni tapahtuma sai minut entistä vakuuttuneemmaksi, että olen tehnyt oikean ratkaisun, kun meillä ei lasten seurassa alkoholia nautita. Tunnen, että lapsellani on tällöin turvallisempi aikuinen lähellään. Turvallisempi, kuin se vanhempi olisi kaljan hajuisena.
Lue myös: Lopeta äiti tupakanpoltto
Terveisin, Etä-äiti
Facebook || Instagram || Twitter
Kommentit
Omassa lapsuudessani jouduin pelkäämään humalaisia vanhempiani, isää erityisesti. Tämä on vaikuttanut suhtautumiseni.
Olen luvannut että tyttäreni ei koskaan näe minua humalassa, eikä koskaan joudu pelkäämään minua. Tämän säännön suhteen olen täysin ehdoton myös koko lapsen lähipiirin suhteen. Yksi sukupolvi lumihankeen juosseita riittää.
Kommentit
Mistäköhän lapsesi tietää aikuisten juomasta, jollei hänen läsnäollessaan ole nautittu alkoholia? Minä olen sitä mieltä, että alkoholin vastuullisen käytön esimerkin voi hyvin opettaa lapselleen, ettei siitä jää juurikin liian yksipuolista kuvaa laitapuolen kulkijan mukaan.
Meillä ei ole koskaan humalluttu lasten läsnäollessa, emme kyllä juo itseämme humalaan ilmankaan lapsia. Viiniä nautimme joskus ruuan kanssa ja usein meillä on juhlissa kuohuviiniä tarjolla aikuisille. Mielestäni ei ole ok olla humalassa lasten läsnäollessa. Lapsemme (teinit)ovat maistaneet ehtoollisviiniä. Kotona emme tarjoa eivätkä he ole pyytäneet. Ovat haistaneet lasia. Se on riittänyt, hajukaan ei houkuttele. Pojat ovat 16, 15 ja 13, nuorin 5.
Alkoholia suurempana haittana pidän nyt niin muodikkaita huumeita ja nuuskaa. Nuorten tuntuu olevan jopa helpompaa hankkia näitä verrattuna alkoholiin. Se vähän pelottaa.
On paljon tilanteita, esim ravintoloissa, julkisilla paikoilla, vieraisilla, jossa nähnyt alkoholim käyttöä.
Nämä on jokaisen perheen itse ratkaistava!
Eihän tähän tosiaan ole mitään oikeaa vastausta. Itse en ole toistaiseksi käyttänyt alkoholia lapsen nähden, mutta voisin ihan hyvin juoda esim. juhlissa alkoholipitoisen alkumaljan, jos siihen ei ole mitään erityistä estettä (pitäisi ajaa heti autoa tms). Itselleni ei ole myöskään koskaan tullut edes mieleen, että vaatisin muita pidättäytymistä alkoholista lapsen seurassa. Esimerkiksi käydessämme isovanhemmilla ukki ottaa joskus saunakaljan ja en koe sitä mitenkään vääränä. Voisin myös hyvin mennä lapsen kanssa perhejuhliin, esim. häihin, vaikka tietäisin, että siellä juodaan ja humallutaan jo alkuillasta, jolloin lapsetkin ovat vielä paikalla. Alkoholin käyttö on kuitenkin tietyllä tavalla aika syvällä tässä kulttuurissa, joten jos haluaisin lasta sen näkemiseltä täysin suojella, tarkoittaisi se joko melkoista eristäytymistä ja/tai (mielestäni turhanpäiväistä) puuttumista muiden, aikuisten ihmisten valintoihin.
Itse ehkä siis kallistun enemmän siihen, että alkoholista ei saa tehdä liian pelottavaa mörköä. Jossain vaiheessa lapsi kuitenkin alkoholin käyttöön törmää. Jos hän ei olisi koskaan nähnyt läheisten käyttävän kohtuudella alkoholia (ja jos se liitetään kotona laitapuolen kulkijoihin, hankeen juoksemiseen tms.), voi tuntua pelottavalta esimerkiksi kaverin luona, jos siellä vanhemmat juovatkin viiniä ruokajuomana.
Omassa lapsuudessani jouduin pelkäämään humalaisia vanhempiani, isää erityisesti. Tämä on vaikuttanut suhtautumiseni.
Olen luvannut että tyttäreni ei koskaan näe minua humalassa, eikä koskaan joudu pelkäämään minua. Tämän säännön suhteen olen täysin ehdoton myös koko lapsen lähipiirin suhteen. Yksi sukupolvi lumihankeen juosseita riittää.