Etä-Äiti

Talous kuntoon pienilläkin tuloilla yksinkertaisen taulukon avulla

Teksti:
Helka Belt

Minulta on pyydetty postausta, jossa kerron tarkemmin, miten sain rahat riittämään pienten tulojen ja isohkojen lainamaksujenkin kanssa. Taustalla minulla oli fyysinen ja henkinen romahdus, josta pääsin kovalla työllä eteenpäin. Nyt kerron, miten sain talouteni kuntoon.

Taulukko, joka kertoo raa’asti tulot ja menot

Taulukon teko on yksinkertaista. Excel- ja muille laskentataulukolle löytyy nopeasti ohjeita Googlesta, jos kaavojen tekeminen ei ole tuttua ennestään. Myös valmiita taulukkopohjia löytyy tällaista taloussuunnitelua varten.

Tee joka kuukaudelle oma taulukko.

  1. Laita ensimmäiseen sarakkeeseen tulot allekkain. Näitä voivat olla palkkatulot, kirppistulot, lapsilisät, elatusmaksut, muut tuet. Laske kaavan avulla kaikki tulot yhteen. 
  2. Toiseen sarakkeeseen kaikki pysyvät menot: vuokra, sähkö, netti, puhelin, vakuutukset, jne. Laske kaavan avulla kaikki pysyvät menot yhteen.
  3. Laske kaavan avulla: Tulot miinus pysyvät menot. Näet, paljonko vaihtuviin menoihin jää käytettävää.
  4. Seuraavaan sarakkeeseen: vaihtuvat menot. Näitä voivat olla vaatteet, parturi, herkut, alkoholi jne. Omana tärkeänä menonaan ovat ruokaostokset. 
  5. Tee kaava, joka vähentää pysyvien menojen jälkeisestä rahamäärästä vaihtuvat menot. Näin käytettävä summa vähenee koko ajan, kun menoja tulee. Käytettävissä oleva rahamäärä kannattaa merkata taulukkoon vaikka punaisella.
  6. On tärkeää, että laitat kaikki ruokaostokset ja muut ostokset heti taulukkoon. Tämä on aluksi vähän työlästä, mutta näin näkee selvästi, mihin raha menee ja paljonko sitä on jäljellä. Näin voi suunnitella, mihin rahaa voi kuukauden aikana vielä käyttää. 

Tässä vielä esimerkkitaulukko kuvana:

Tämä on äärimmäisen helppoa. Käytettävän rahan määrä vähenee, kun laitat taulukkoon jokaisen ostoksen erikseen. (Kuvassa  olevat ruokaostokset tietenkin vielä lisääntyvät, kun kuukausi etenee.) Samalla myös voit seurata, paljonko sinulla menee mm. herkkuihin, alkoholiin, vaatteisiin ja ruokaan. Minut tämä taulukko herätti huomaamaan, miten paljon turhaan rahaa meneekään.
Näin pystyy vähitellen suunnittelemaan talouttaan etukäteen, eivätkä laskut tule yllätyksenä.
Seuraavan kuukauden taulukkoa kannattaa täyttää jo etukäteen. Laskut voi täyttää heti taulukkoon, jolloin tietää konkreettisesti, paljonko rahaa on laskujen jälkeen käytettävissä. Näin pystyy vähitellen suunnittelemaan talouttaan etukäteen, eivätkä laskut tule yllätyksenä.

Tämän taulukon avulla myös näkee muutaman kuukauden jälkeen, paljonko ruokaan menee rahaa. Jos summa tuntuu isolle, voi miettiä, miten sitä voisi pienentää. Ostaako kerralla enemmän mutta käy kaupassa vähemmän, jolloin heräteostokset vähenevät, vai vaihtaako kenties halvempaan kauppaan?

Voi tuntua tyhmälle tehdä tällaista taulukkoa. Kyllä minä tiedän, paljonko minulla menee rahaa ruokaan, vaatteisiin ja herkkuihin. Mutta tiedätkö OIKEASTI?

Voi tuntua tyhmälle tehdä tällaista taulukkoa. Kyllä minä tiedän, paljonko minulla menee rahaa ruokaan, vaatteisiin ja herkkuihin. Mutta tiedätkö OIKEASTI? Kuinka usein tulee napattua take away -kahvi Ärrältä, suklaapatukka ruokaostosten päälle tei heräteostos vaatekaupasta? Näistä tulee nopeasti hurjia summia kuukaudessa. Oman rahan käyttönsä tuominen näin näkyväksi itselleen on silmiäavaavaa ja avain oman taloutensa suunnitteluun.

Vinkki: Tämä rahankäyttömalli kannattaa opettaa jo kouluikäiselle lapsellekin. Menojen suhteuttaminen tuloihin on kaiken rahankäytön a ja o, mikä on hyvä oppia pikemmin kuin liian myöhään.

Lue myös: 
Jouduin velkakierteeseen jo hyvin nuorena
Vinkkini vatsan hyvinvoinnin edistämiseen
Liikunta kannattaa aloittaa heti!

Tämä taulukko konkreettisesti pelasti talouteni. Kehotan kokeilemaan. Kysy minulta lisäapua taulukon laadintaan!

Terveisin, Etä-äiti

X