Etä-Äiti

Alistuminen, hyväksynnän tarve, ulkopuolisuus.. – Tee tunnelukkotesti ja katso, mitä tunnelukkoja sinulta löytyy

Teksti:
Helka Belt

Tunnelukot syntyvät lapsuudessa. Kuva:Terhi-Anneli Koivisto

Tunnelukot eli tapa tuntea ja reagoida syntyvät lapsuudessa. Yleensä tunnelukot häiritsevät elämää.

Katso suosittu tunnelukkokurssini täältä.

Tunnelukkoajattelu ja eroseminaarin perusajatukset ovat hyvin samanlaisia. Se, mitä me koemme ja kohtaamme lapsuudessamme, vaikuttavat voimakkaasti aikuiseen minäämme. Tämä ajatus kiinnostaa minua kovasti, koska minulla on eittämättä hyvin paljon tunnelukkoja johtuen lapsuudestani. Olen tutustunut erilaisiin testeihin ja skeematerapiaan, koska näiden kautta voi oppia paljon omista tunnelukoistaan ja tavoistaan toimia.

Tunnelukko syntyy lapsuudessa. Miksi se vaikuttaa meihin aikuisuudessakin johtuu siitä, että kun kohtaamme jonkun tilanteen, joka muistuttaa lapsuutemme kokemuksia, tunnelukko aktivoituu. Silloin voimme toimia omasta mielestämmekin arvaamattomasti ja yllättävällä tavalla. Parisuhteessa tämä voi tarkoittaa ärtymystä, vihaa, mustasukkaisuutta tai pakonomaista omistamishalua, ja onkin selvää, että tällainen vaikuttaa parisuhteeseen.

On tuskallista huomata, että olemme rikkinäisiä ja haavoittuvaisia, mutta avain onnellisuuteen on asian tunnistaminen, tunnustaminen ja niiden parissa työskentely.

Koska kaikilla on tunnelukkoja, on parempi tiedostaa ne ja työskennellä niiden parissa, jotteivät ne pakottaisi meitä toimimaan typerästi tilanteissa, joissa sitä emme haluaisi. Vaikka on tuskallista huomata, että olemme rikkinäisiä ja haavoittuvaisia, avain onnellisuuteen on tunnistaminen, tunnustaminen ja asian parissa työskentely. Voin sanoa, että tie tähän on pitkä ja vaikea, mutta myös hyvin antoisa. Tunnelukkojen käsittelyssä auttaa mm. skeematerapia sekä eroseminaarit (eroseminaariin voi tulla, vaikka ei olisi eronnutkaan).

Mitä tunnelukkoja minulla on?

Tunnelukkoja on nimetty ainakin 18. Ns. kauhukseni huomasin, että minulla on noista useita. Avaan tässä muutamia sekä syitä siihen, miksi minulla niitä on ja miten ne ovat vaikuttaneet elämässäni.

Hyväksynnän haku. Minulle on äärimmäisen tärkeää, että minusta pidetään. Tämä johtuu siitä, että lapsuudessani en kokenut olevani hyvä sellaisenaan. Minua myös kiusattiin koulussa. Kehitin hyväksynnän tunnelukon. Tunsin olevani huonompi kuin muut. Tämä johtaa parisuhteessa miellyttämisen haluun, koska haluan keinolla millä hyvänsä olevani hyväksytty. Siksi unohdan omat tarpeeni ja haluni, mikä ajan kanssa johtaa turhautumiseen ja ärtymykseen.

Hylkääminen. Tämä liittyy voimakkaasti hyväksynnän hakuun. Pelkään, että minut hylätään. Siksi parisuhteissa jätän toisen itse, ennen kuin tämä ehtii. On sanomattakin selvää, että tämä toiminta ei edesauta terveen parisuhteen jatkumista. Olen kokenut, että minut on hylätty lapsuudessa mm. vanhempieni eron jälkeen. Pelkään jääväni yksin ja kuolevani yksin. 

Ulkopuolisuus. Koen useissa sosiaalisissa tilanteissa olevani erilainen ja ulkopuolinen. Siksi koen välillä valtavaa yksinäisyyttä. Syy tähän on täysin selvä: lapsuudessani olin erilainen kuin siskoni, erilainen kuin koulukaverini, erilainen kuin muut yhteisössämme. Vähitellen huomasin, että en kelvannut omanlaisenani. Olin koko ajan ulkopuolinen. Tämä tunnelukko vaikuttaa elämässäni edelleen hyvin voimakkaasti ja siitä on vaikea päästä eroon. Tämä johtaa myös huijarisyndrooman syntyyn.

Tee oma tunnelukkotestisi

Pidän täältä löytyvistä tunnelukkotesteistä, koska siellä on enemmän kuin vain se yksi, jota yleisesti käytetään. Sieltä löytyy mm. erikseen tunnelukkotesti koskien suhdettamme omiin vanhempiimme ja siitä, miten koetamme kompensoida omia tunnelukkojamme.

Huomioithan, että olipa tuloksesi mikä tahansa, tunnelukkojen ei tarvitse pakonomaisesti ohjata elämäämme. Siksi niiden tunnistaminen onkin hyödyllistä. Skeematerapia auttaa tunnelukkojen työstämisessä. Jos tunnelukot ovat vaikuttaneet voimakkaasti parisuhteisessasi, suosittelen hyvin lämpimästi eroseminaarin käymistä.

Kerro kommenteissa, mitä tuloksia sait!

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Helka Belt (@etaaiti) jakama julkaisu

Terveisin, Helka

Facebook

X