Etä-Äiti

Teinin kanssa kahdestaan lomalla – siskonpetiä ja ylpeyttä upeasta lapsesta

Teksti: Helka Belt

Meillä oli viime viikolla poikani kanssa ihana matka. Matkustettiin kahden Kuopioon, kotikaupunkiini, juhlimaan siskontyttöni nimiäisiä. 

Harvinaista herkkua

Tällaiset kahdestaan tehdyt matkat ovat meille harvinaista herkkua. Nautin jo etukäteen siitä fiiliksestä, että saamme olla ihan kahdestaan koko junamatkan, nukkua yhdessä, viettää aikaa ilman kuopustani ja tutustua toisiimme lisää, koska harvoin vietämme melkein viikon yhdessä. Tämä on minullle aivan ainutlaatuista ja täysin eri asia, kuin silloin tällöin yhdessä vietetty viikonloppu.

Voisi kuvitella, että teinin kanssa matkustaminen ei olisi lomailua. Minulle se kyllä on. Kun hän tuli minua vastaan kahvilaan ennen junan lähtöä, vieräytin yhden kyyneleen, tai ehkä kaksi. Hän on hurahtanut minusta pituudessa ohi, hän on komea kuin mikä ja täysin minun monta päivää. Etä-äidin loma oli alkanut.

Kunnon mättöä ennen junamatkaa. Teini tankkaa!

Herkistymistä siskonpedissä

Nukuimme teinini kanssa siskonpedissä siskoni luona. Ensimmäisenä aamuna heräsin niin, että makasin hyvin pienessä tilassa patjan reunalla, teini nukkui loppupatjalla pitkät jalat levällään kietoutuneena peittoon. Kello seitsemän aamulla katselin nuortani ja hymyilin. Laitoin etä-äideille raporttia: täällä minä katselen nukkuvaa etäpoikaani ja herkistelen. Nauratti ja itketti samaan aikaan. Mutta annoin itselleni luvan fiilistellä ja vaikka sitten herkistyä loma-aamuna kello seitsemän. Nyt aion nauttia!

Kaikki yöt menivät hyvin ja kaksi viimeistä yötä huoneessamme nukkui myös siskoni kolmivuotias tyttö. Teinini huolehti tytöstä kuin omasta siskostaan ja heidän välilleen muodostuikin mukava yhteys. Esikoiseni on mahtava lasten kanssa, ja lapset tykkäävät hänestä ihan valtavasti. Myös siskon uusi vauva kävi tutuksi, ja poikani hoiti vauvan ulkounet teinin itsevarmuudella. Vähän ehkä viimeisiä rattailuja piti patistaa tekemään, mutta lopulta kuitenkin nekin hoidettiin hyvillä mielin. Sekä vauva että teini saivat ulkoilmaa; hyväksi molemmille!

Myös vauvan hoito sujuu.

Nyt jaksaa monta viikkoa

Tällaiset läheisyystankkaukset ovat etävanhemmalle erittäin tärkeitä. Kun arki menee erossa, on saatava välillä viettää aikaa yhdessäkin. Yhteinen matka on jotain, mitä voin suositella kenelle tahansa etävanhemmalle sekä myös kaikille teinien vanhemmille.

Teinistä voi tulla ihan erilaisia puolia esiin, kun päästään pois siitä normaalista arkiympäristöstä. Juhlissa poikani ui kuin kala vedessä ihmisten joukossa ja hurmasi juhlijat. Hän toimi tarjoilijana ja jututti monia vieraita. Olin hyvin ylpeä lapsestani. Välillä toki piti huomauttaa kännykän käytöstä ja omien jälkien siivoamisesta, ja pari kertaa teiniangstikin taisi yllättää. Joten pääsin kiinni oikeasti siihen teinin elämään, ainakin hetkeksi. 

Nyt jaksaa taas arkea. Kun lähdin junasta ja katsoin poikaani, en voi muuta sanoa kuin sen, että hän on tehnyt minusta tämän ihmisen, joka nyt olen. Vaikka elämämme on mennyt eri teitä kuin ajattelin, ei se ole vähentänyt äitiyttäni tai rakkauttani. On tällaiset matkat vain jotain aivan luksusta. Suosittelen kokeilemaan.

Valmiina kotimatkalle sydän täynnä ihania muistoja.

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

Lue myös

X