etä-äiti

Traumaattinen suhde ja vaikea ero – Miten selvisin niistä eteenpäin?

Teksti: Helka Belt

Jos suhde on ollut traumaattinen ja ero sotkuinen, niistä parantuminen ei ole helppoa. Olen kokenut vaikean suhteen ja sitä seuranneen vaikean eron, jonka jälkeen kohtasin myös vainoamista. Miten selvisin tuosta tilanteesta?

Älä sivuuta vaikeitakaan tunteita vaan kohtaa ne

Ensimmäinen ja tärkein asia on, että pääsee _lopullisesti_ eroon vahingollisesta suhteesta, koska nämä ovat valitettavasti niitä, joihin palataan usein takaisin. Vasta lopullisen pesäeron jälkeen alkaa kaikkein vaikein osuus: henkinen korjaustyö ja tunteiden kohtaaminen voi kestää vuosia.

Henkinen korjaustyö ja tunteiden kohtaaminen voi kestää vuosia.

En halunnut eron jälkeen ajatella mitään vaikeaa, koska olin viimeinkin vapaa. En oikeastaan tuntenut mitään, ja ajattelin, että pääsin helposti eroon vaikeista tunteistani. Tämä johti suuriin vaikeuksiin, koska loukatut tunteeni jäivät käsittelemättä. Tunteet on kuitenkin kohdattava eron jälkeen, jotta vahingolliset ajattelumallit eivät jää pysyviksi. On tärkeä oppia, että omat tunteet ovat arvokkaita, oikeita ja tärkeitä.

Nauti vapaudesta ja onnellisuuden tunteesta, mutta…

Olin ikionnellinen: viimein saan hengittää. Halusin kokea kaiken heti. Tapasin ystäviä, kävin koulua, kävelin rauhassa kadulla pelkäämättä, että kotona odottaa milloin mikäkin kamala tilanne ja tapasin ihanan miehenkin. Ihmettelin elämän ihanuutta ja toisen ihmisen täydellisyyttä. Tuntui ihanalle, että joku oli normaali, välitti ja puhui tunteistaan – oli TAVALLINEN. Tavallisuus kiehtoi ja sen pauloihin oli helppoa kietoutua.

Eron jälkeen voikin tuntua, että kaikki on helppoa ja elämä hymyilee. Silloin voi ja kannattaakin nauttia ihanasta vapauden tunteesta ja rauhasta – hetken aikaa. 

..älä jätä asioita käsittelemättä!

Tee se ystävien kanssa, terapeutin luona, lääkärissä tai missä tahansa, mutta tee. Ihmismieli toimii sanonnan mukaan: sen minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Traumat eivät häviä mielestä itsekseen. Käsittelemättöminä ne muokkaavat mielen sisälle mustan pallon, joka voi pulpahtaa esiin ei-toivotussa tilanteesta ja räjähtää.

Minulla räjähti. Tämän takia suhteeni kuopukseni isään päättyi. Olin rikki, koska en ollut korjannut itseäni. Toinen ei voi korjata rikkinäistä sielua. Hän voi auttaa, mutta työ on tehtävä itse. Vasta tämän jälkeen on valmis jatkamaan seuraavaan suhteeseen.

Opi arvostamaan itseäsi ja luottamaan elämään

Ei kannata ajatella, että parempi olla koko loppuelämä yksin, koska kaikki ovat kuitenkin paskiaisia. Kun on oppinut ajattelemaan, että on syypää huonoon tilanteeseensa, itsetunto on nollalukemissa ja arvostusta omia tunteita kohtaan ei ole, on opeteltava uudelleen arvostamaan itseään, luottamaan elämään sekä muihin ihmisiin ja annettava itsensä tuntea jälleen. 

Olen oppinut, että olen edelleen arvokas ja tärkeä ihminen,

Kun annoin luottamuksen elämään kasvaa, huomasin, että suurin osa ihmisistä oli oikeasti mukavia, inhimillisiä ja välittäviä. Tämä oli arvokas havahtuminen, joka vei minut askeleen lähemmäksi parantumista. Luottamusta koko maailmaan ei kannata menettää, eikä varsinkaan luottamusta itseensä. Opin uskomaan, että en ole tyhmä tai idiootti,vaikka olinkin antanut itseni elää vahingollisessa suhteessa, vaan kaiken rakkauden arvoinen ja tärkeä sellaisena kuin olen. 

Käännä kokemukset vahvuudeksi

Kohtaa itsesi ja menneet tapahtumat. Opi niistä, älä unohda niitä, mutta älä annan niiden vaikuttaa koko loppuelämääsi. Ja eräänä päivänä huomaat olevasi jälleen ehjä ja kokonainen. Silloin tiedät, että ero ja suhde ovat jääneet taakse ja olet valmis jatkamaan. Lopullisesti tapahtuneista ei tarvitsekaan päästä yli – kokemuksista voit ammentaa vahvuutta ja rohkeutta elää omanlaistasi elämää ilman ahdistavan suhteen kahleita. 

Kuinka ihanalle se sitten tuntuukaan kaikkien vaikeuksien jälkeen! Pyri tätä tunnetta kohti: se tulee kyllä, usko ja luota siihen.

Kokemuksista voi ammentaa vahvuutta ja rohkeutta elää omanlaistaan elämää ilman ahdistavan suhteen kahleita.

Lue myös:
Miksi vahingollisesta suhteesta on niin vaikea päästä eroon?
Vaikea suhteeni ajoi minut etä-äitiyteen

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram 

Lue myös

X