Etä-Äiti

Ulkonaliikkumiskielto ja Uudenmaan eristäminen – Mitä tarkoittaa eroperheille?

Teksti:
Helka Belt

Mitä Uudenmaan sulkeminen tarkoittaa eroperheille?

Hallitus on jo linjannut tai tulee linjaamaan ulkonaliikkumiskiellon ja Uudenmaan eristämisen muusta Suomesta. Mitä tämä tarkoittaa eroperheille? Näkevätkö vanhemmat enää lapsiaan, jotka asuvat osan aikaa jossain toisessa kunnassa?

Tällä hetkellä tähän ei osata vastata yksiselitteisesti. Yle kirjoittaa asiasta näin:

”Saisiko rajan ylittää, jos on välttämätöntä nähdä lapsia, lähisukulaisia tai muualla asuvaa kumppania?

Tästä ei ole vielä tietoa. Perhe-, sukulais- ja parisuhdetapaamisiin liittyviä erilaisia tilanteita on runsaasti, ja niihin liittyvä rajanveto on herkkä ja hankala asia.

Valmiuslaki antaa lähtökohtaisesti hyvin laajat mahdollisuudet rajata liikkumista, mutta tällöin valtiovallan tulee kyetä perustelemaan toimien välttämättömyys, oikeasuhteisuus ja se, miten ne ottavat huomioon perusoikeudet ja yhdenvertaisuuden.

Valtiovalta voi määritellä, mitkä ovat hyväksyttävät ja perustellut syyt sallia rajan yli liikkuminen. Sen pitää kuitenkin määritellä sallitut poikkukset ja niiden perusteet mahdollisimman tarkasti etukäteen. Sekä ihmisten että valvojien pitää pystyä ymmärtämään selkeästi, mikä on sallittua ja mikä ei.

Jos raja suljetaan, tarkoitus on että sulkeminen todella vähentää liikkumista niin paljon kuin mahdollista.” Lähde Yle.

Eroperheiden keskustelupalstoilla alkoi kohina eilen, kun uutisoitiin siitä, että Britanniassa eroperheet eivät voi nähdä mm. omia lapsiaan. Suomessa syntyi huoli siitä, että tapahtuuko täällä samoin. Lausuntoa kuitenkin muutettiin näin: Jutussa kerrottiin aiemmin Reutersin uutisesta, jonka mukaan kabinettiministeri Michael Gove kielsi puheenvuorossaan lasten vuorohoidon. Vuorovanhemmat eivät saisi vaihtaa lasten hoitoviikkoja, vaan lapsen pitää pysyä yhden vanhemman luona. Gove kuitenkin korjasi lausuntoaan ja tarkensi ettei kielto koske eronneita vanhempia, joilla on alle 18-vuotiaita lapsia. Lähde Hs.

Tuossa Ylen jutussa kuitenkin nousi esiin, että perheiden liikkumista voidaan estää, jos se on määritelty tarkkaan etukäteen. Itse uskon vahvasti siihen, että vaikka tarkastuksia kuntarajoilla tullaan tekemään, perheet voivat nähdä toisiaan, jos voivat osoittaa sukulaisuussuhteensa rajatarkastuksessa.

Jokaisen on punnittava sitä, onko yleisen turvallisuuden ylläpitäminen tärkeämpää kuin vaikkapa jopa omien lapsiensa näkeminen.

On kuitenkin äärimmäisen tärkeä muistaa, että kuntarajojen ylityksiä ei suositella juuri siksi, ettei virus pääse siirtymään kunnasta toiseen. Kukaan oireetonkaan ei voi tietää, kantaako virusta. Tämä koskee valitettavasti myös perheenjäseniä. Jokaisen on punnittava sitä, onko yleisen turvallisuuden ylläpitäminen tärkeämpää kuin vaikkapa jopa omien lapsiensa näkeminen. Tämä ei todellakaan ole mikään helppo päätös, ei myöskään ole meille ollut.

Kukaan ei vielä osaa sanoa, miten tässä tapahtuu. Lastenvalvojat eivät vielä osaa neuvoa mitään. Eroperheet ja perheet, joissa jäseniä asuu eri kunnissa, elävät nyt jännityksessä. Kuinka tässä tulee käymään. Seuraan koko ajan tilannetta ja tiedotan heti uusista käänteistä.

Ravintoloiden sulkemisesta ja liikkumisen rajoittamisesta tiedotetaan tänään.

Terveisin, Helka

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Huomenta💙💙💙💙 mikä ihana tapa herätä💜 #poikienäidit #huomenta #rakastan #sinkkuäiti

Henkilön Helka Belt /Etä-äiti-blogi (@belthelka) jakama julkaisu

X