Etä-Äiti

”Uskaltaako erojen jälkeen enää rakastua”

Teksti:
Helka Belt

Rakkaudessa satutettu, uskaltaako enää sen jälkeen rakastua uudelleen? Näin pohtii moni eronnut.

Näin minulta kysyi eräs eroryhmäläiseni.

Kysymys sisältää paljon kipeitä, tärkeitä, vaikeita ja oleellisia tunteita. Ero on aina kriisi. Siinä kokee pettymystä, surua, vihaa, ahdistusta, kipua, itsetunnon alenemista ja epätietoisuutta tulevaisuudesta.

Heti eron jälkeen uusi suhde ja rakkaus voivat tuntua kaukaisille asioille. Missä vaiheessa uutta suhdetta kannattaa tai voi alkaa harkitsemaan? Ja tarvitseeko edes? Onko pakko uskaltaa yrittää uudelleen?

Eron jälkeen voi olla varovaisempi uuden ihmissuhteen kynnyksellä.

Mikään pakkohan ei tietenkään ole suhteeseen alkaa, jos siltä ei tunnu. Jossain vaiheessa voi kuitenkin miettiä, estääkö suhteen aloittamisen se, että pelkää uutta suhdetta vai se, ettei edes halua uutta suhdetta.

Jos kyse on pelosta, voi pohtia, mitä pelkää. Jokainen ihminen on kuitenkin erilainen, joten edelliset epäonnistumiset eivät tarkoita sitä, että tuleva tai uusi kumppani olisi samanlainen kuin muut. Jos suhteessaan on aiemmin kokenut kaltoinkohtelua, ei se tarkoita sitä, että kaikki tekisivät samalla tavalla.

Mitä minä loppujen lopuksi pelkään?

Ero voi vaikuttaa itsetuntoon alentavasti ja tuntuu, ettei kukaan minusta kuitenkaan välitä. Siksi  eron jälkeen onkin hyvä pysähtyä hetkeksi kohentamaan itsetuntoaan. Löytää itsestään ne puolet, joiden takia on rakastettava, arvokas ja erityinen ihminen. Kun itsetunto kohenee, voi tunne siitä, että joku oikeasti voi välittää minusta, kasvaa. Silloin uudelle suhteelle on avoimempi kuin aiemmin.

Elämäni tasapaino järkkyisi ja aina on mahdollisuus, että sydänsurut ja ero tulevat jälleen kohdalle.

Minulla suurin pelko on, että kun olen saanut elämäni kuntoon ja olen onnellinen juuri tässä ja näin, yksin ja sinkkuna, kaikki tekemäni työ menee hukkaan, jos aloitan uuden suhteen. Elämäni tasapaino järkkyisi ja aina on mahdollisuus, että sydänsurut ja ero tulevat jälleen kohdalle. En sellaista itselle toivoisi, koska menneisyydessäni näitä olen saanut jo riittämiin kokea.

Eräs henkilö sanoi minulle, että sittenhän sinun ei kannatakaan muuttaa mitään, jos olet tyytyväinen näin. Se sai pohtimaan. Mikään ei muuttuisi, mutta mitään ihanaakaan ei voi elämään tulla, jos sulkee sydämensä ja tunteensa mahdolliselta uudelta rakkaudelta.

Oikeastaan mikään ei kuitenkaan ole varmaa, joten liiallinen asian rationalisoiminen on turhaa. En voi mitenkään tietää kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja, mitä uuden suhteen aloittaminen voi elämääni tuoda. En myöskään niitä upeita ja ihania asioita.

Kukaan ei pakota meitä uuteen suhteeseen eron jälkeen. Me itse voimme tehdä päätöksen, mitä haluamme. Kiire ei kuitenkaan mihinkään ole. Voi rauhassa miettiä, mihin suuntaan elämäänsä lähtee kehittämään.

Sen jälkeen lähtee rohkeasti kohti tuota uutta.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Helka Belt /Etä-äiti-blogi (@belthelka) jakama julkaisu

Terveisin, Helka

X