
Uusi selvitys: Vuoroviikkovanhemmuus on keskiluokkaisten perheiden mahdollisuus
Vuoroviikkoasuminen sopii monelle lapselle, mutta vanhemmat eivät saa tukia tasavertaisesti.
Onko vuoroviikkoisuus mahdollista vain hyvätuloisille vanhemmille?
Eilen julkaistiin laaja selvitys vuoroviikkoasumisesta, sen määristä, taloudellisista vaikutuksista, Kelan tukimuodoista ja mihin tukien pitäisi tulevaisuudessa kehittyä.
En ole näin laajaa suomalaista selvitystä asiasta ennen nähnyt. Voit lukea koko selvityksen täältä.
Tutkimus sanoo: Vuoroasuminen yleisempää paremmassa sosioekonomisessa asemassa olevien vanhempien lapsilla.
Vaikka tämä voi kuulostaa aika järkyttävältä, se pohjaa samaan tulokseen, johon minäkin olen tullut: erojen jälkeen suurin riita vanhempien välillä on raha. Ja koska vuoroviikkovanhemmat eivät saa tasaveroisesti tukia (olen kirjoittanut laajan tekstin aiheesta täällä), matalapalkkaisemmat (eli ne, jotka ovat oikeutettuja Kelan tukiin) tarvitsevat lapsiin liittyviä tukia, ennen kaikkea korotettua asumistukea. Ja koska tätä ei voi saada kuin lähivanhempi (vaikka kyse olisi vuoroviikkovanhemmuudesta), on selvää, että lähivanhemmuudesta ei haluta luopua.
Koska korkeampipalkkaiset eivät saisi joka tapauksessa asumistukea, ei heidän tarvitse ajatella tukia, kun asumismuotoa päätetään.
Mikään asumismuoto ei saisi olla riippuvainen rahasta, vaan lapsen edusta.
Tämä taas on lapsen kannalta aivan järkyttävä tilanne, kuten tämä uusi tutkimuskin sanoo. Mikään asumismuoto ei saisi olla riippuvainen rahasta, vaan lapsen edusta. No nyt se kuitenkin on. Lapsen etu ei aina toteudu rahan vuoksi. Tutkimus sanoo: Varakkaammilla vanhemmilla on mahdollisuus jäädä eron jälkeen asumaan samalle asuinalueelle, tai järjestää lapsen liikkuminen kotien välillä sopivimmalla tavalla.
Tämäkin tuo omat kuvionsa vuoroviikkovanhemmille. Miten lapsen koulu, varhaiskasvatus, kuljetukset ja muut tapahtuvat? Tätä olemme mekin lapsemme kohdalla miettineet. On selvää, että parempituloisilla on mahdollisuuksia (kuten meillä) kuljettaa lasta toisen kunnan alueelle esimerkiksi kouluun tai hoitoon.
Se mikä ilahduttaa tutkimuksessa on se, että siinä on laajasti tutkittu sitä, mitä taloudellisia vaikutuksia olisi, jos molemmat vuoroviikkovanhemmat saisivat lapseen perustuvaa asumistukea. Toki kyse on kymmenistä miljoonista lisäeuroista valtion budjettiin. Mutta selvitys on kuitenkin todella tärkeä lapsenkin kannalta. Jos vanhemmat muuten olisivat valmiit vuoroasumiseen ja lapselle se sopii, on väärin, että taloudelliset seikat estävät tämän.
Lue myös:
Jari Sinkkonen: vuoroasuminen on lapselle hylkäämisten sarja
Laki lasten huollosta uusiutui, mutta erolasten tilanne ei juurikaan muuttunut
Vuoroviikkolapsi sairastaa, kuka jää hoitamaan?
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.
Henkilön Helka Belt /Etä-äiti -blogi (@belthelka) jakama julkaisu
Terveisin, Helka
Kommentit