
Vamppi, epäonnistuja, lennostavaihtaja – Ennakkoluulot eronnutta kohtaan ja miten kohtaan ne
Tekeekö useat päättyneet parisuhteet minusta huonon kumppanin?
Kuulin ja olen kuullut olevani edellä mainittuja. Tällä lienee viitataan siihen, että minulla on useita parisuhteita takanani.
En ota näitä enää henkilökohtaisesti (kaiketi olen kasvattanut jo jonkinlaista bloggaajan suojamuuria), mutta ilmiöön taustalla haluan puuttua.
Usean menneen parisuhteen ihminen saa usein kuulla olevansa epäonnistuja. Tämä taas viittaa suoraan siihen ajatukseen, että parisuhde on epäonnistunut, jos se päättyy. Toki se jollain tavalla onkin; tuskin kukaan lähtee suhteeseen ajatuksella, että tämä joskus loppuu kuitenkin. Itse koen silti suhteiden olleen tärkeitä, vaikka ne ovatkin epäonnistuneet eli päättyneet.
Big mamas home -blogin Jenni kirjoitti osuvasti, että hänen kahden viikon ihmissuhteensa oli äärimmäisen merkittävä. Hän oppi itsestään enemmän kuin ehkäpä vuosien suhteestaan. Tämä on ihana ajatus. Silloin epäonnistumisen stigma lyhyistäkin suhteista häviää ja tilalle tulevat merkityksellisyys ja tärkeys. Jokainen suhde opettaa meille paljon. Ei sen pituudella ole merkitystä.
Olen ollut usein hyvin surullinen siitä, että aikuisikäni ihmissuhteet ovat olleet lyhyehköjä. Ne eivät ole jatkuneet muutamia vuosia pidempään. Eroaminen ja uuden rakentaminen on rankkaa ja voimia kuluttavaa. Erot aiheuttavat myös itsetunnon laskua ja huonommuuden tunnetta. On ollut pitkä tie käsitellä oma suhdehistoriansa niin, että on sinut sen kanssa: suhteeni ovat menneet näin, olen niistä paljon oppinut ja toivon tulevaisuudelta onnea.
Onko onni sitten elinikäinen parisuhde vai useita merkityksellisiä ihmissuhteita, en osaa sanoa. Molemmat ovat tärkeitä. Miksi sitten esimerkiksi minua tai muita useita lyhyitä suhteita kokeneita kohtaan nousee niin voimakkaita tunteita, jolloin toista pitää kutsua vampiksi tai lennostavaihtajaksi?
Ei vain perhesuhteiden ja -järjestelyjen suhteen mutta myös pari- (ja ihmis)suhteiden suhteen asenteet ja toimintamallit muuttuvat hyvin hitaasti.
Olen aiemminkin kirjoittanut siitä, ettei vain perhesuhteiden ja -järjestelyjen suhteen mutta myös pari- (ja ihmis)suhteiden suhteen asenteet ja toimintamallit muuttuvat hyvin hitaasti. Tämä on tietenkin hyvin ymmärrettävää. Yhteiskuntamme rakentui sotien vaikeiden aikojen jälkeen hyvin voimakkaasti perheisiin, jotka olivat koko uudelleenrakennettavan taloutemme peruskivi. Vaikka oli traumoja, oli vaikeaa, sitä jaksettiin. Ei puhuttu eroista tai vaihtuvista parisuhteista.
Nyt sota-ajasta on jo kauan ja parisuhdeajattelunkin on syytä mennä eteenpäin. Riikka Suominen kirjoittikin tänään Instagramissaan, että tämä vuosi on radikaalin parisuhdepuheen vuosi. Tämä tarkoittaa sitä, että on yhä enemmän nostettu otsikoihin avoimia ja polyamorisia suhteita, pettämiskeskustelua ja lyhyiden suhteiden merkitystä ja samalla kyseenalaistettu monogamista eli yksiavioista parisuhdeajattelua, seksin ja rakkauden yhteenkuulumista (välttämättä) ja heteronormatiivisten suhteiden tärkeyttä.
Kyseenalaistettu monogamista eli yksiavioista parisuhdeajattelua, seksin ja rakkauden yhteenkuulumista (välttämättä) ja heteronormatiivisten suhteiden tärkeyttä.
On raikasta, että keskusteluun nostetaan näitä teemoja. Silti se ei tarkoita sitä, että ihmisten sisäsyntyiset, usein jopa automatisoidut ajatusrakenteet muuttuisivat tuosta vain. Siksi sainkin kuulla olevani vamppi, kun nyt aloitin uuden tapailun hurjan kahden vuoden sinkkukauteni jälkeen, tuota kautta kun on edeltänyt useita parisuhteita. Olen ollut naimisissa ja kihloissakin useita kertoja. Se ilmeisesti vampittelijoiden mukaan tuomitsee minut ikiaikaiseen sinkkuuteen, koska enhän ansaitse enää uutta suhdetta kaiken tämän koetun jälkeen.
Noniin, sarkasmi sikseen, mutta jostainhan nuokin kommentit kumpuavat. Ehkäpä myös kateudesta ja siitä, että kummeksutaan julkista ulostuloani tunteideni ja ihastukseni kanssa.
Ehkä sitäkään ei tehdä vielä tarpeeksi. Syytä olisi, jotta tunkkaiset ajattelumallit siitä, miten asioita pitäisi tehdä, häviäisivät.
Ps. Urbaanin sanakirjan mukaan: Vamppi. Ns. Miesten nieliä. Seksikäs, eroottinen ja viettelevä naishenkilö. Eräs kuuluisa vamppi oli esimerkiksi Marilyn Monroe. Vamppia ei pidä sekoittaa kuitenkaan mihinkään \’\’povipommiin\’\’ Tai vähäpukeiseen naiseen, kuten Pamela Andersson ym. Jos nyt minua verrataan Marilyniin ja seksikkääseen, erottiiseen viettelevään naishenkilöön, voin muuten mielelläni ollakin vamppi!Jee!
Terveisin, Helka
Kommentit