Etä-Äiti

Vanhemmat, ei riidellä lasten huoltajuudesta! – Pitkittyneet huoltajuusriidat vahingoittavat lasta

Teksti:
Helka Belt

Kun näin tämän otsikon, en voinut muuta kuin mielessäni miettiä: ei taas yksi huoltajuusriita! En ota kantaa eron osapuolien oikeassa olemiseen, kuka olisi hyvä huoltaja, vai mistä he edes riitelevät, koska he eivät tuossa jutussa sitä kerro, mutta jo huoltajuusriita sanana ahdistaa minua aina, koska riidoissa kärsivät eniten lapset. 

Kenellekään ei liene jäänyt epäselväksi, että kirjoitan paljon eroista ja olen niistä tiettyä mieltä. Ja tämän lisäksi moni voi ajatella, että mikä minä olen mitään sanomaan, koska omat eroni ovat olleet rauhallisia. Mutta saan ja aion sanoa jatkossakin:

Ihmiset miksi te riitelette lastenne huoltajuudesta. Miksi! Se kun ei ole kenenkään etu.

Vaikka itse en ole kokenut huoltajuuskiistoja, voin silti väittää, että riitely ei ole kivaa. Erolapsena myös tiedän, että vanhempien riitely eron aikana ei ainakaan kivaa ole. Voin kuulostaa syyttävältä, kun sanon, että miksi riitelette. Joskus joku ei haluaisi riidellä, mutta se toinen osapuoli pakottaa siihen. Minä sanonkin varsinkin sille riidanhaluiselle osapuolelle: mitä haet tällä kaikella riitelyllä?

Minä sanonkin varsinkin sille riidanhaluiselle osapuolelle: mitä haet tällä kaikella riitelyllä?

Olen sen verran jo monia eroperheitä haastatellut ja tutustunut heidän elämäänsä, että tiedän, miten huoltajuusriidat voivat raastaa koko perheen vereslihalle. Lapset eivät näe toista vanhempaansa vaikka haluaisivat, molemmat vanhemmat kärsivät, mutta riidat jatkuvat, erotrauma jää käsittelemättä ja elämää ei voi jatkaa eteenpäin.

Pitkittyessään eroriidat aiheuttavat trauman, josta on vaikea selvitä. Kun ero jo itsessään on tunne-elämälle valtava kriisi, tuo huoltajuusriidat tähän kriisiin vielä niin paljon lisää tuskaa.

Jokainen erolapsi varmasti haluaa säilyttää hyvät välit molempiin vanhempiinsa. Miten se onnistuu, kun vanhemmat riitelevät keskenään? 

Kun seisoin kassajonossa ja näin tuon otsikon, en voinut muuta miettiä kuin miksi. Minulla ei ole hajuakaan koko jutun taustoista. Ei sillä ole väliäkään. Mietin vain niitä kaikkia erolapsia, jotka joutuvat keskelle vanhempiensa riitoja. Heistä jokainen varmasti haluaa säilyttää hyvät välit molempiin vanhempiinsa. Miten se onnistuu, kun vanhemmat riitelevät keskenään? Aika huonosti.

Lapsen oikeuksien vaikuttaja ja lasten edun puolestapuhuja Jari Sinkkonen sanoo, että vanhempien pitäisi aina erotilanteessa ajatella lapsia. Hänen kirjassaan ”Lapsi ja ero” (Kirjapaja 2017) painotetaan lasten oikeuksia ja sitä, että erovanhempien kannattaa pyrkiä päätöksissään aina lasten edun tapahtumiseen. Sinkkonen puhuu lapsen psyykkisen hyvinvoinnin puolesta ja siitä, miten lapsen asumisjärjestelyjen ja vanhempien huoltajuusmuotojen tulisi aina tukea juuri tätä. Eron vaikutukset lapseen voivat ja ovat aina elinikäisiä, mutta vanhemmilla on paljon valtaa vaikuttaa siihen, ovatko vaikutukset positiivisia vai negatiivisia.

Riitatilanteessa, varsinkin pitkittyessään, lapsen oikeus, etu ja psyykkinen hyvinvointi ei ole etusijalla.

On kai nyt sanomattakin selvää, että riitatilanteessa, varsinkin pitkittyessään, tämä lapsen oikeus, etu ja psyykkinen hyvinvointi ei ole etusijalla. En ole naiivi ja ajattele, että sanomalla lopettakaa riitely se loppuisi siihen paikkaan, mutta aikuisten pitäisi osata asettaa lapsen etu ensimmäiseksi. Jos kaikki tekisivät näin, ei näitä otsikoita varmaankaan tarvitsisi enää lukea. Se olisi mielestäni oikein mukavaa.

Lue myös:
Vanhemmat, lopettakaa riitely
Lastenvalvojan luona ajetaan lapsen oikeuksia

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

X