Etä-Äiti

Nyt ensimmäistä kertaa Suomessa: Vieraannuttamista tutkitaan pahoinpitelynä omaa lasta kohtaan

Teksti:
Helka Belt

Vieraannuttamisesta on aiheutunut niin paljon haittaa, että sitä tutkitaan ensimmäistä kertaa Suomessa pahoinpitelynä.

Vieraannuttaminen ei ole rikos, mutta pahoinpitely on. Nyt Suomessa tutkitaan vieraannuttamista pahoinpitelynä ensimmäistä kertaa.

On selvää, että väkivaltaisella vieraannuttamisella on kauaskantoiset seuraukset lapsen koko elämään. Toinen asia on se, miten tämä todetaan niin, että vieraannuttajavanhempaa voidaan syyttää rikoksesta. Nyt näin on käynyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Tosiasia kuitenkin on, että tapauksia on valitettavasti huomattavasti paljon enemmän. Niitä vain ei osata käsitellä oikeusistuimessa. Jopa oikeudessa työskentelevä sanoo, että kohtaa ensimmäistä kertaa nyt sanan vieraannuttaminen. Tämä kertoo siitä, miten vaikea tätä vahingollista käyttäytymistä on tutkia saati rangaista.

Eromörkö

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Helka Belt /Etä-äiti -blogi (@belthelka) jakama julkaisu

Kirjoitan Lapsellinen ero -kirjassani eromöröstä. Jos lapsille ei kerrota selkeästi ja totuudellisesti, mitä erossa tapahtui, ja varsinkin jos eron jälkeen alkaa toisen vanhemman panettelu, muodostaa lapsi mieleensä eromörön, joka seuraa häntä aikuisikään asti. Hän syyttää itseään vanhempiensa erosta, koska ei osaa muutakaan. Tällä on kauaskantoisia vaikutuksia hänen elämäänsä.

Vaikka viranomaiset ja laki eivät tunnista (ainakaan helposti) sitä, että vieraannuttaminen on väkivaltaa ja satuttaa lasta valtavan paljon, sitä se kuitenkin AINA tekee. Kirjoitan Lapsellinen ero -kirjassani juuri tästä aiheesta näin:  Vieraannuttamisen vaikutuksia lapseen on alettu tutkia hiljattain enemmän. Tiedossa on, että lapsen mielikuva omasta läheisestään vääristyy, ja hänen minäkuvansa ja tunne­-elämän kehitys vaurioituvat, koska ne ovat lapsuus­aikana vahvasti linkittyneitä mielikuviin omista vanhem­mista. Kun lapselle kerrotaan, että tämän toinen vanhempi on paha ja häntä ei kannata tavata enää lainkaan, lapsen minäkuva ja identiteetti muuttuvat. Lapsi voi myös alkaa käyttäytyä väkivaltaisesti toista vanhempaansa kohtaan ja vihata tätä.

On siis selvää, että vaikutus lapseen on valtava ja kyse on pahoinpitelystä. Rangaistusta tästä ei kuitenkaan voida antaa, ellei TODISTETA, että vieraannuttamisella on vaikutusta lapsen hyvinvointiin.  Tämä todistustaakka, kun lapsen vieraannuttaminen tapahtuu, on tietenkin vieraannuttamista kokevalla vanhemmalla ja on selvää, että se on vaikeaa. Siksi vieraannuttamisesta ei langeteta rangaistuksia juuri ikinä. Vieraannuttamisen vaikutus voi näkyä vasta aikuisuudessa, kuten eräs lukijani kertoi tarinassaan, jossa hänet vieraannutettiin toisesta vanhemmastaan. Nyt aikuisena hänellä on rikkinäinen  suhde molempiin vanhempiinsa.

Vieraannuttaminen ja toisen vanhemman mustamaalaaminen vaikuttaa lapsen identiteetin ja persoonaallisuuden muodostumiseen.

Toivon, että vieraannuttamisepäilyissä osataan tulevaisuudessa tutkia paremmin tapauksia lapsen näkökulmasta. Syyt vanhempien vahingolliseen käyttäytymiseen ovat jo tiedossa, mutta se, miten tämä kaikki vaikuttaa lapseen, on vielä suurelta osin hämärän peitossa. Jos tämän ennakkotapauksen vanhempi tuomitaan pahoinpitelystä, vieraannuttamisen vakavuus ymmärretään varmasti laajemmin ja sitä kautta asiantuntijoita tämän ilmiön ymmärtämiseen saadaan lisää.

Lue tästä kaikki vieraannuttamista koskevat tekstini.

Terveisin, Helka

X