Etä-Äiti

Vinkit ruokavalioon mielialan nostoon ja nivelsairauden hoidossa – samat ruoka-aineet auttavat molempiin!

Teksti:
Helka Belt

Kun nivelvaivani olivat pahimmillaan ja en ollut vielä saanut diagnoosia tai varsinkaan toimivaa lääkitystä, päätin kokeilla ruokavalion muutosta vaivojeni hoitoon. Sairaanhoidossa hyvin vähän neuvotaan, mitä ruoka-aineita kannattaisi kokeilla sairautensa hoitoon, joten potilaan pitää olla melko aktiivinen itse. Aloin etsimään tietoa, mikä auttaisi.

Ruokavalio ei syrjäytä lääkärihoitoa tai tarvittavaa lääkitystä, mutta voi olla hyvänä lisänä sairauden hoidossa

Toisaalta myös etsin apua mielialan laskun hoitoon. Yllätyksekseni huomasin, että suositukset olivat hyvin samanlaisia nivelvaivojen hoitoon ja mielialan nostoon. Painotan, ettei ruokavalio syrjäytä lääkärihoitoa tai tarvittavaa lääkitystä, mutta voi olla hyvänä lisänä sairauden hoidossa. Kokeile, jos jokin näistä kävisi sinulle! Osan tiedoista olen saanut artikkeleista, osan ruoka-aineista olen itse huomannut auttavan. Pääsääntönä voi tietenkin sanoa, että terveellinen ruokavalio auttaa aina mielialan hoidossa.

Kokeile näitä:

Persilja. Paljon vitamiineja ja kivennäisaineita. Auttaa ruuansulatuksessakin, ja vatsan hyvällä toiminnalla ja mielialalla on tutkitusti selkeä yhteys. Sisältää antioksidantteja ja siksi vähentää tulehdusta nivelissä. 

  • Antioksidantit suojelevat ja puhdistavat elimistöämme. Ne vaikuttavat tulehduksia vähentävästi ja ehkäisevästi. Useat vihannekset ja marjat sisältävät antioksidantteja.

Mustikka. Marjat yleisesti, mutta varsinkin mustikka, näyttävät auttavan niveloireisiin. Mustikka auttaa vatsan toimintaa ja vähentää tulehduksia. Minä käytin vielä raakamustikkajauhetta, jossa mustikan sisältämät terveelliset ainesosat ovat tiiviissä muodossa.Laitoin sitä esimerkiksi teen ja smoothieiden sekaan.

Granaattiomena. Erikoinen hedelmä, mutta auttaa tehokkaasti tulehdusten hoitoon. Tämä hedelmä suojaa myös nivelrikolta. Sisältää paljon antioksidantteja. Varo, tämän hedelmän mehu on aika sotkevaa!

Granaattiomena

Aprikoosi. Hyvin vitamiinipitoinen. Estää myös väsymyksen tunnetta, mitä usein kokee ollessaan alakuloinen.

Parsa. Paljon kuituja, joten vaikuttaa vatsan toimintaan tehokkaasti. Sisältää myös paljon antioksidantteja. Vähentää nivelturvotusta. 

Inkivääri. Tämän taitavat tietää kaikki. Vähentää tehokkaasti tulehduksia. Huomasin vaikutuksen lähes välittömästi. Melko voimakkaan makuinen.

Selleri. Tämä on superfoodia vailla vertaa. Se vähentää tulehduksia, poistaa nestettä ja edistää ruuansulatusta. Nivelkivut voivat vähentyä huomattavasti. Tämä on yksi ehdoton ykkössuositukseni. Myös painonpudottajien suosikkiruoka-aine. Vinkki: varsiselleri on varsin maukkaan makuinen!

Kurkuma. Ehkäisee tulehduksia ja lievittää nivelkipuja. Edistää ruuansulatusta. Tätä on käytetty jo pitkään lääkekasvina. Hyvänmakuinen mauste.

Lehtikaali. Nostaa puolustuskykyä ja laskee tulehduksia. Kaali vähentää myös stressiä. Huomoi, että liikaa syötynä voi aiheuttaa vatsavaivoja.

Pinaatti. Edistää ruuansulatusta. Vahvistaa myös lihaksia (kuten Kippari-Kallekin tietää). Voitelee tehokkaasti niveliä. 

Kurkku. Kurkussa on todella paljon vettä, joten se nesteyttää tehokkaasti ja tehostaa vatsan toimintaa. Tällä on tutkitusti selkeä vaikutus mielialaan. Suojelee vitamiinien takia tulehduksilta ja lieventää nivelkipuja. 

  • Vinkki: varsiselleri-kurkku-ananas-hunaja -smoothie on aivan upean raikas ja hyvänmakuinen välipala.

Papaija. Tämä hedelmä poistaa tehokkaasti nesteitä nivelistä ja ruuansulatuskanavista sekä sisältää paljon antioksidantteja. Vähän vaikea löytää kaupoista välillä.

Papaija
 
  • Vinkki: Ruuan valmistus ja kauniiden hedelmien käsittely ja maukkaiden smoothieiden juominen jo itsessään kohentavat mielialaa. Ihminen on kokonaisuus; kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kokeile ruuanlaittoa mielialalääkkeenä.

 

Lähteet:

Askel terveyteen ja tämäkin artikkeli

Antioksidantit.com

Anna-lehti ja tämäkin artikkeli.

Iltalehti

Nainen.com

Et-lehti

Mtv3 Terveys

Kohokohta.com

 

Tämä on lukijan toivepostaus. Minulle voi aina laittaa toiveita, mistä aiheista haluaisitte lukea. Laita viestiä rohkeasti!

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

 
Kuvat: Pixabay
X