Etä-Äiti

Voiko isompi lapsi (ja minkä ikäinen) hoitaa pikkusisarustaan?

Teksti:
Helka Belt

Monia kuohuttanut päiväkotitekstini kirvoitti monenlaisia kommentteja. Yksi niistä oli, että voisiko isompi sisarus hoitaa pienempää, ettei lasta tarvitsisi viedä päiväkotiin? Niin: minkä ikäinen sitten voisi hoitaa pienempää sisarustaan ja onko edes vastuullista jättää pienempää lasta sisaruksensa hoitoon?

Ensimmäiseksi minä aloin ihmettelemään sitä, että joidenkin mielestä alaikäisen lapsen laittaminen hoitajaksi on parempi vaihtoehto kuin se, että lasta viedään päiväkotiin. Olen täysin vakuuttunut, että täysin vastakkaisiakin mielipiteitä löytyy. Mutta mennäkseni asian ytimeen, jätänkö minä sitten isomman lapseni hoitamaan joskus pienempää?

Jätänkö minä sitten isomman lapseni hoitamaan joskus pienempää? Jätän.

Jätän. Esikoiseni ollessa nyt 15-vuotias olen hyvillä mielin jättänyt kohta viisivuotiaani hänen hoitoonsa muutamiksi tunneiksi, en toki koko päiväksi tai yöksi. Yhtäkkiä aloin miettimään, onko tämä edes laillista? Olenko tehnyt väärin? Nopea googlaus kertoi, ettei laki sano mitään eksaktia ikää, jonka jälkeen lapsi voi hoitaa toista lasta. Joka tapauksessa vastuu on aina vanhemmalla, ei isollakaan lapsella, jos jotain tapahtuu. Tämän toki olen aina tiedostanutkin.

Minun nuoruudessani hoidimme usein pikkusiskoa ilman äitiä. Silloin sain myös hakea kolme vuotta nuorempaa siskoani hoidostakin. Meidän pojan päiväkodissa ainakin on sääntö, ettei alaikäinen saa hakea lasta hoidosta. En sano, että kun meidänkin nuoruudessa sai tehdä jotain, se olisi hyvä toimintatapa tässä ajassa, jossa nyt elämme. Maailma on muuttunut paljon ja on ehkä hektisempikin kuin nuoruudessani. Silti olen sitä mieltä, että tässä voisi ehkä vähän höllentää sääntöjä.

En jättäisi kaksivuotiasta teinini kanssa, mutta viisivuotiaan voin kyllä jättää.

On täysin isommasta lapsesta kiinni, voiko häneen luottaa ja antaa hänelle pikkusisaruksen hoitovastuun. On aina muistettava, että isokin lapsi on lapsi ja hänen vastuulleen ei voi kasata liikaa. Myös pienemmän lapsen ikä vaikuttaa asiaan. En jättäisi kaksivuotiasta teinini kanssa, mutta viisivuotiaan voin kyllä jättää.

Olen kuullut argumentteja, että lapsen pitää antaa olla lapsi, eikä hän ole mikään lastenhoitaja. Uskallan olla eri mieltä. Vastuun ottaminen nuoremmasta on todella tärkeää teinille, jonka tulee oppia, miten toimia vastuullisesti. Olen nähnyt, miten hän on kasvanut vastuuseen ja nauttii myös siitä, että häneen luotetaan. Myös sisarussuhteen kannalta heidän yhdessä viettämänsä aika on äärimmäisen tärkeää. He kumpikin pitävät kahdestaan vietetystä ajasta.

Sanottakoon vielä, että olen myös kysynyt molempien poikien isiltä, onko heille ok, että toinen hoitaa nuorempaa. Olemme tehneet yhdessä päätöksen, että se sopii meille kaikille.

”Suomessa laki ei määrää kuinka vanha on kypsä hoitamaan sisaruksiaan tai minkä ikäisen saa jättää yksin kotiin. Yle pyysi mielipiteet lapsiasiavaltuutetulta, Mannerheimin lastensuojeluliiton asiantuntijalta ja nettilukijoilta.” Yle

Koska tilanteet ovat aina yksilöllisiä, en lähtisi kovin terävästi ketään neuvomaan, mikä on missäkin tilanteessa oikein tai hyvä tehdä. Kuitenkin aikuisen on aina muistettava, että hän tekee päätöksen hoitovastuusta ja on aina lopullisessa vastuussa lapsistaan. 

Lue myös:
Ylen artikkeli aiheesta, jossa mm. lapsiasiavaltuutettu kertoo oman näkemyksensä asiaan.
Teini ja taapero – upea parivaljakko

Terveisin, Helka

Facebook II Instagram

X