Etä-Äiti

Vuoroviikkolapset suosittelisivat omille lapsilleen myös vuoroasumista – Yksi asia ehdottomasti oltava kunnossa

Teksti:
Helka Belt

Monien lasten mielestä vuoroviikkoasuminen on paras tapa pitää molempiin vanhempiin hyvät välit.

Joskus parjattukin vuoroviikkoasuminen sopii lapsille usein kuitenkin hyvin.

Minulla on kaksi erolasta ja kaksi kokemusta vuoroviikkoasumisesta: toiselle se kävi, toiselle ei. Edelleenkään etäpoikani kanssa vuoroasuminen ei käy kyseeseen.

Tuostakin huolimatta hänkin on sitä mieltä, että vuoroasuminen on lapselle parasta. Silloin tapaa molempia vanhempia yhtä paljon ja toinen ei tunnu niin etäiselle. Hän kuitenkin muistuttaa, että vuoroasuminen on kivaa vain, jos koulu on molemmista kodeista lähellä ja kaveriporukkaa ei tarvitse viikottain vaihtaa. Harrastuksiin on päästävä myös joka viikko.

Näiden ns. reunaehtojen vuoksi vuoroasuminen onkin usein suhteellisen haastava järjestää, jos vanhemmat asuvat kovin kaukana toisistaan.

Myös tehty tutkimus osoittaa, että lapset suosittelevat omille lapsilleen tätä asumismuotoa, jos ero tulisi. Se kertoo siitä, että yleisesti vallalla oleva mielipide siitä, että vuoroasuminen on lapselle se raskain asumisen muoto, on väärä.  Yhtä lukuun ottamatta kaikki kertoivat, että valitsisivat vuoroasumisen omille lapsilleen. – Se oli pysäyttävä tulos. Toki he asettivat tiettyjä edellytyksiä vuoroasumiselle, ne liittyivät tavaroiden siirtelyyn ja kuljettaviin matkoihin, artikkeli ja tutkija jatkaa. Tämä näyttää olevan hyvin sopusoinnussa sen kanssa, mitä poikanikin on sanonut.

Lue myös: En ole Sinkkosen kanssa samaa mieltä: vuoroasuminen KÄY nuorillekin lapsille

Vuoroviikkoasuminen toimii hyvin, jos lapsen sosiaalinen piiri ei vaihdu viikottain.

Linnavuori kertoo olevan itse vuoroasumisen kannattaja. Suurin syy mielipiteeseen on järjestelyn positiiviset vaikutukset lasten ja molempien vanhempien suhteeseen, tutkija kertoo Ylen artikkelissa. En voi olla olematta muuta kuin samaa mieltä. Koska olen etä-äiti, on minulla omakohtaista kokemusta siitä, ettei etälapseen vaan voi saada yhtä läheistä suhdetta kuin vuoroviikkolapseen. Se on myös vanhemman kannalta hyvin surullista.

Raikas näkökulma asiaan: lapset nostivat esille sen, että suhde molempien vanhempian kanssa tulee lapsella olla hyvä. Tällöin lapsen kokemus nousee keskiöön, ei vanhempien.

Usein, minä itsekin, nostetaan esille se, että vuoroasumisessa vanhempien välit tulevat olla asialliset. Tutkimus tuo raikkaan näkökulman asiaan: lapset nostivat esille sen, että suhde molempien vanhempien kanssa tulee lapsella olla hyvä. Tällöin lapsen kokemus nousee keskiöön, ei vanhempien. Myös toinen tutkimus puhuu tämän puolesta: hyvät suhteet vanhempiin, ei vanhempien kesken, nousi nuorten mielestä tärkeimmäksi asiaksi vuoroasumisessa. Tämä varmasti osaltaan myös lievittää joidenkin vuorovanhempien huonoa omatuntoa siitä, ettei vuoroasuminen ole hyväksi lapselle.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Helka Belt /Etä-äiti -blogi (@belthelka) jakama julkaisu

Lue myös: Vuoroviikkoasumiseen liittyviä yleistyksiä ja kumoan ne kaikki

Terveisin, Helka

X