Etä-Äiti

Vuoroviikkolapsi, kaksi asuinkuntaa ja alkava koulu – Näin ratkaisimme tilanteen, jatkuuko vuoroviikot?

Teksti:
Helka Belt

Miten ratkaista kouluasia, kun lapsi asuu kahdessa kunnassa?

Kohta on edessä koulun valinta, ja se ei ole ihan yksinkertaista, kun lapsi asuu kahdessa kunnassa vuoroviikoin.

Olen alkanut aika ajoin pohtimaan, mitenköhän nuoremman kouluasiat järjestetään. Asumme hänen isänsä kanssa eri kunnissa ja koulukuljetus ei ole käytännössä eikä teoriassakaan mahdollinen.

Molemmat meistä sekä lapsi toivoisimme kuitenkin vuoroviikkoasumisen jatkuvan. Onnistuisiko tämä mitenkään, kun koulu alkaa?

Joulun jälkeen kouluhaut alkavat. Kauhullakin välillä näitä mietin, kunnes oli pakko nostaa asia isän kanssa puheeksi. Huomasin heti, ettemme kumpikaan olleet halukkaita muuttamaan asumisratkaisua. Tulisiko tästä ensimmäinen tilanne, jossa joutuisimme miettimään lapsen vuoroviikkoasumisen lopettamista?

Tulisiko tästä ensimmäinen tilanne, jossa joutuisimme miettimään lapsen vuoroviikkoasumisen lopettamista?

Pohdin tätä aikani, kunnes joku Instagram-seuraajani ehdotti sitä, että poika menisi aamuisin ja iltapäivisin koulun tarjoamaan kerhoon. Monessa koulut tarjoavat tällaista palvelua. Näin isä voisi tuoda samalla tavalla lapsen kouluun kuin nyt tuo päiväkotiin, ennen kello kahdeksaa. Muutoinhan isä ei voisi tuoda ja hakea lasta koulusta, koska koulupäivät ovat hyvin paljon lyhyempiä kuin työpäivät.

Otin asiasta selvää, ja poikani mahdollisesti tulevassa koulussa on aamu- ja iltapäivähoitopaikka. Innoistuin heti, kunnes mietin, tulevatko päivät liian pitkäksi, kun poika on yhteensä 8 tuntia koulun tiloissa, kun jotkut ikäkaverinsa ovat sen nelisen tuntia, jonka ekalla luokalla päivä usein kestää.

Kunnes taas tajusin, että harvapa lapsi voi olla vain neljä tuntia poissa kotoa. Onhan se ydinperheessäkin vanhemmilla töitä ja lapsi hoidossa työpäivien ajan. No, totta. Jotenkinhan nuorten koululaisten hoito jokatapauksessa pitää suunnitella, jos vanhemmat ovat työssäkäyviä. Ihan samoinhan minun lähiviikoillani lapsi tarvitsee hoitoa koulun jälkeen, koska ei kai ykkösluokkalainen vielä yksinään voi kotona montaa tuntia päivällä olla?

En vain ollut osannut ajatella tätä, koska olin vain tuskissani miettinyt sitä, päättyykö hyvin sujunut vuoroasuminen tähän.

En vain ollut osannut ajatella tätä, koska olin vain tuskissani miettinyt sitä, päättyykö hyvin sujunut vuoroasuminen tähän. Eli olin olettanut pahinta, ennen kuin edes olin ottanut selvää asiasta.

Poikamme koulu alkaa ensi vuonna.

Sovimme lapsen isän kanssa, että tämä on hyvä ratkaisu. Pojan kaverit pysyvät samana, asumisratkaisu säilyy ja elämä jatkuu samanlaisena kuin nytkin. Olisi muutenkin kohtuuttoman isoja muutoksia koulunsa aloittavalle, jos asumiskuviotkin muuttuisivat radikaalisti. Tämä oli itse asiassa todella hyvä ratkaisu meidän perheellemme.

Nyt voimme kaikki alkaa odottaa koulun alkamista hyvillä mielin.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Helka Belt /Etä-äiti -blogi (@belthelka) jakama julkaisu

Lue myös:
Vuoroviikkolapsemme arjen järjestelyt
Vuoroviikkolapset suosittelisivat omille lapsilleen vuoroasumista
Meidän vuoroviikkolapsemme ei todellakaan harrasta mitään

Terveisin, Helka

Lue myös

X