Etä-Äiti

Vuoroviikkovanhemmuuden lain ongelmakohdat näkyivät arjessamme juuri tänään – ”Tää on ihan älytöntä”

Teksti:
Helka Belt

”Tää on just niin älytöntä, ettet sinä voi viedä lasta sinne omaan terveyskeskukseen. Mikä järki ajaa tänne ees taas monta tuntia yhden saikkutodistuksen takia.”

Sanoin tämän lapseni isälle, vuoroviikko- ja etävanhemmalle. Ja älyttömältä se tosiaan tuntuukin. On ihan käsittämätöntä, että tasavertainen vanhempi, joka hoitaa lastamme ja asuu hänen kanssaan tasan yhtä paljon kuin minäkin, joutuu miettimään, saako viedä lapsen tähän lähiterveyskeskukseen vai ajanko ruuhka-aamussa montakymmentä kilometriä lapsen äidin asuinalueen terveyskeskukseen.

Valinnanvapauskaan ei kaiketi tarkoita sitä, että saisi vapaasti mennä juuri tänä aamuna tuohon terveyskeskukseen. Siitäkin pitää ilmoittaa etukäteen, jos haluaa valita jonkun toisen terveyskeskuksen vaikkapa lapsensa omaksi keskukseksi. Mutta eihän sekään toimi, koska sitten minä en voisi viedä omalla paikkakunnallani lasta lähikeskukseen.

Elämme jossain keskiajalla vuoroviikkovanhemmuuden lainsäädännön osalta.

Elämme jossain keskiajalla vuoroviikkovanhemmuuden lainsäädännön osalta. Onneksi sitä ollaan uudistamassa, jos laki jossain vaiheessa nyt astuu voimaan. Mutta vaikka kuinka koetin lukea uudistustekstiä, ei laki toisi näihin oikeasti vanhempia koskeviin arjen ongelmiin ratkaisua. Ei rahan ja etuuksien osalta, eikä juuri tämän terveydenhuollon osalta. Mahdollisesti onneksi neuvola- ja hammashoitopalveluihin se saattaa tuoda muutoksen. Ehkä tähän terveyskeskuskäytäntöönkin.

Uudistuessaan laki silti sanoisi, että lapsella voi olla vain yksi virallinen koti. Toivon sydämestäni, että sinne voi kuitenkin merkata, että lapsella on kaksi tosiasiallista osoitetta ja hän saisi terveyspalvelut molemmilta kotipaikkakunniltaan.

Toivon, että sinne voi kuitenkin merkata, että lapsella on kaksi tosiasiallista osoitetta ja hän saisi terveyspalvelut molemmilta kotipaikkakunniltaan.

Onhan tämä ihan älytöntä säätämistä. Isällä on paljon hankalampi hoitaa lastamme täysimääräisesti, koska häntä ei nähdä tasavertaiseksi vanhemmaksi kanssani. Minusta tämä on myös alentavaa häntä kohtaan. Hänen vanhemmuutensa rankataan laissa alemmaksi kuin minun, lähivanhemman. Tässä on selkeä epäkohta, joka pistää vihan nousemaan.

Lue myös:
Vuoroviikkolapsemme arjen järjestelyt
Kuka ostaa vuoroviikkolapsen vaatteet?

Tänään minulla on noussut kiukkusavu korvista asti. Voisiko tähän jo tulla ihan oikea järkevä muutos, jooko? 

Terveisin, Etä-äiti

Facebook || Instagram || Twitter

X