Etä-Äiti

Yllätyseroja ei ole olemassakaan – Mitä tarkoittaa kapinointivaihe?

Teksti:
Helka Belt

Mielestäni mikään ero ei voi tulla täysin yllätyksenä.

Väittäisin, ettei mikään ero tule kuin salama kirkkaalta taivaalta. Mitä sitten ovat ne ns. yllätyserot, joista puhutaan?

Silloin tällöin lukee artikkeleita yllätyseroista, joissa toinen parisuhteen osapuoli on lähtenyt koiralenkille, eikä ole tullut koskaan enää takaisin. Hän on pakannut tavaransa, vienyt ne kaikessa hiljaisuudessa uuteen kotiinsa ja on ehkä jo uudessa suhteessakin, kun sitten vasta ilmoittaa eropäätöksestään kumppanilleen.

Jätettävälle ero tulee kuin salamana kirkkaalta taivaalta ja hän kertoo, ettei erosta ollut mitään tietoa ja toinen vain otti yksi päivä ja lähti. Mistä tällaisessa on yleensä kyse?

Kun pureudutaan lähtijän motiiveihin ja päätöstä edeltäviin vaiheisiin, huomataan, ettei ero tullutkaan yllätyksenä. Yhtäkkinen parisuhteesta lähteminen, mikä voi vaikuttaa ulkopuolisesta ja jopa kumppanista täysin holtittomalta, kertoo lähtijän henkilökohtaisesta kapinointivaiheesta.

Kapinointivaiheessa henkilö haluaa irrottautua kaikesta tutusta ja totutusta.

Jokaisella meistä on jotain traumoja ja tapoja toimia johtuen lapsuudestamme. Olemme voineet tottua elämään näiden kanssa pitkäänkin ja unohtaa omat tarpeemme ja tunteemme, jopa parisuhteessa. Jossain vaiheessa tällainen elämäntyyli alkaa ahdistaa. Jos parisuhde on alkanut vaiheessa, jossa edelleen elää unohtaen omat tarpeensa ja toivomuksensa (koska ei ole ehkä edes tiennyt niistä silloin), joutuu parisuhde välttämättä jossain vaiheessa kriisiin.

Kapinointivaiheessa henkilö haluaa irrottautua kaikesta tutusta ja totutusta. Silloin haluaa alkaa tekemään sitä, mitä itse haluaa, toteuttaa omia unelmiaan ja tavoitteitaan. Parisuhde ja perhe-elämä saattavat tuntua juuri siltä vanhalta, josta haluaa päästä eroon. Tällöin toiminta voi vaikuttaa jopa holtittomalta, mutta oikeasti kysymys on itsensä etsimisestä ja vanhoista, huonoista toimintatavoista luopumisesta.

Tämän ei tarvitse merkitä eroa, jos toinen osapuoli ymmärtää, että kumppani on kapinointivaiheessa ja kapinoiva haluaa pysyä parisuhteessaan. Kummankin on hyvä kuitenkin tiedostaa, että suhde tulee muuttumaan paljon kapinoinnin tuloksena.  Yleensä kapinoija kuitenkin haluaa lähteä. Hän on miettinyt kaiken valmiiksi ja pudottaa pommin kumppanilleen. Koiralenkistä alkoi uusi elämä, ja takaisin ei ole tulemista.

Hän on miettinyt kaiken valmiiksi ja pudottaa pommin kumppanilleen. Koiralenkistä alkoi uusi elämä, ja takaisin ei ole tulemista.

Bruce Fisher kysyy kirjassaan Jälleenrakennus: oletko kokenut kapinointivaiheen ja miten se vaikutti suhteeseesi. Minä olen kokenut kapinointivaiheen. En silloin ymmärtänyt termejä tai vaiheiden teoriaa, mutta oikein klassisesti solahdan tuohon määritelmään. Vaikka en osannut selittää omia tekemisiäni järkevästi varsinkaan kumppanilleni, voin kuitenkin edelleen oppia tuosta elämänvaiheestani, jolloin sanonta jokainen suhde voi olla opettava suhde pätee hyvin.

Räpistelin irti lapsuuteni yhteisöstä, traumoistani,edellisen huonon parisuhteen tuomista ongelmista ja miellyttämisen kaavasta ja halusin vain juosta vapauteen ja yksinoloon. Siksi parisuhteeni päätyi eroon. Sen ei silti tarvitse sinulla päättyä, jos osaat sanoittaa kumppanillesi, että haluat muuttaa elämäsi enemmän omasi näköiseksi. Helppoa ei varmasti tule olemaan, mutta kapinointivaiheen ei tarvitse olla suhteen kuolinilmoitus.

Lue lisää: Miksi halusin vauvan ja perheen ja heti sen jälkeen erota?

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Tämä ❤🙏. . #eroperhe #eroseminaari #suomalaineneroseminaari #avioero #parisuhde #erostaeteenpäin

Henkilön Helka Belt (@etaaiti) jakama julkaisu

Terveisin, Helka

X