Etä-Äiti

Ystävä pelasti minut henkiseltä ja fyysiseltä romahdukselta – Tarkisti joka päivä, miten voin

Teksti:
Helka Belt

Hädässä ystävä tunnetaan –sanonta on osoittautunut minulle konkreettisesti todeksi. Tavallisessa arjessa – niissä kuuluisissa ruuhkavuosissa–  ei aina muista ystäväänsä tai ei ehdi, vaikka kuinka haluaisikin muistaa ja tavata. Kun elämässä tapahtuu jokin kriisi, ystävyyden merkitys kuitenkin konkretisoituu. Huomaa, kuka oikeasti välittää.

Ystäväni soitti joka päivä, olinko hengissä

Elin pari vuotta sitten todella haastavassa tilanteessa sairauteni takia ja mikä pahinta, myös mielenterveyteni alkoi järkkymään.

Ystäväni huomasi tilanteeni. Hän otti ohjakset käsiinsä, koska ymmärsi, että minulla ei enää ollut jaksamista huolehtia itsestäni saati lapsistani. Hän soitti joka päivä, missä kunnossa olen. Hän kysyi, olinko voinut hoitaa lapseni hoitoon sinäkin päivänä. Epätoivoni syvimmissä syövereissä hän aina sanoi, että höpsis nyt noita juttuja, sinä selviät kyllä. Kun sanoin, etten jaksa enää, hän sanoi, että jaksat kyllä. Se ei ollut vaikeuksiani vähättelevää tsemppaamista vaan todellista pepulle potkimista. Saa olla paha mieli, muttei siihen tarvitse jäädä makaamaan ja rypemään.

-En kestä, jos toinen polvi vielä kipeytyy.

-No ei ole vielä kipetynyt, joten ei huolehdita siitä vielä.

-Minulla ei ole edes rahaa ostaa ruokaa, miten surkea voi ihminen olla.

-Minä tilaan sinulle kauppakassista ruokaa ja se tulee ovellesi. Tästä ruoka-asiasta ei siis nyt tarvitse huolehtia enää.

Hän tyrmäsi kuin nyrkkeilijä jokaisen vastaväitteeni tai masentuneen mieleni lausahduksen. Hän on toiminnan nainen ja lupasi ottaa yhteyttä kanssani mielenterveystoimistoon, lääkäreihin, perheneuvoloihin ja mihin tahansa instanssiin, joka voisi auttaa minua tilanteessani. Lisäksi luvallani hän konsultoi tuttua lääkäriään, joka myös otti minuun yhteyttä. Tämä lääkäri antoi konkreettisia neuvoja fyysisen sairauteni hoitoon, kun en ollut vielä päässyt erikoislääkärin vastaanotolle.

Ystävän tuki merkitsee paljon –  muista ystävääsi ystävänpäivänä mutta myös kaikkina muina päivinä

Vaikka ei voikaan poistaa kipuja tai sairautta, voi ystävä silti tehdä paljon. Masennus ei päässyt äitymään pahaksi, kun hän soitti joka päivä ja valoi uskoani tulevaisuuteen ja osoitti, etten ole yksin.  Hänen toiminnallinen tyylinsä tarttua asioihin ja ongelmiin tsemppasi minuakin ja sain viimein vaadittua itselleni hoitoa, josta oikeasti olisi jotain apua. Siitä tilanne alkoikin parantua, sain kunnon lääkkeet ja mielialani koheni vauhdilla.

Ei anneta kiireen ja arjen viedä meidän ajatuksia ystävistämme.

Minulle merkitsee sanomattoman paljon tuo tuki, jota tuolloin häneltä sain. Voin sanoa, että ilman sitä olisin ihan varmasti romahtunut henkisesti niihin kipuihin ja ahdistukseen. Myös fyysisen kivun sietäminen on helpompaa, kun on luottamusta tulevaisuuteen. 

Muista ystävääsi ystävänpäivänä mutta myös kaikkina muina päivinä. Näytä, että hän merkitsee. Ystävän tuki hädässä on mitä tärkein apu. Mutta myös tavallisessa arjessa kannattaa osoittaa, että arvostaa toisen läsnäoloa. Ei anneta kiireen ja arjen viedä meidän ajatuksia niistä tärkeimmistä –  ihmisistä, jotka välittävät.

Kiitos.

 

Terveisin, Etä-äiti

Seuraathan jo Facebook-sivujani?

 

Kuva: Panu Pälviä
X