etä-äiti

”Mee jo eteenpäin, kyllä se siitä!” – Kuinka paljon ystävän pitää jaksaa kuunnella erosurua?

Teksti: Helka Belt
Ystävät kuulevat paljon eron jälkeen eronneen suruja.

Ystävät kuulevat paljon eronneen ystävän surua. Mutta onko jokin raja, kuinka paljon ystävän tarvitsee kuunnella? Mitä ystävän pitäisi tehdä, kun kuuntelee eronneen tuntoja?

Eron jälkeiset tunteet, varsinkin pettymys, viha ja suru, tuntuvat tukehduttavan sisältäpäin. Siksi onkin hyvä ja monille iso tarve päästä niitä purkamaan. Yleensä purun kohteena ovat ystävät. No eihän sitä kumppaniakaan enää ole, kelle purkaa.

Ystävät voivat kuulla loputtomiin siitä, miten toinen on pettynyt, vihainen, surullinen, ahdistunut, elämältä tuntuu putoavan pohja, mitä mä nyt teen, entä lapset ja niin edelleen. Erosuru tuntuu jatkuvat loputtomiin ja lopulta ystävä tuntee olevansa voimaton. Mitä minun nyt pitäisi sanoa, kun lohduttavat sanat eivät näytä auttavan?

Eronnut Eero kertoo kokemuksestaanHän on vereslihalla, mutta sitä harva tuntuu tajuavan. Pitkää avioliittoa seurannut, vajaa kaksi vuotta kestänyt parisuhde on päättynyt. Hän on kuin tuuliajolla ja hyvin yksinäinen. Hän haluaisi puhua, mutta ei tiedä kenelle ja miten. Avautuminen on vaikeaa ja kuuntelijoita harvassa.

Kun ystävältä loppuu sanat, voi hän turhautua ja sanoa: mene jo eteenpäin, kyllä se siitä. Tarkoitus on hyvä: sanoa, että asiat järjestyvät. Ystävä koettaa ratkaista tilanteen, koska on voimaton lohduttamaan. Silloin hyvää tarkoittavat sanat voivat tuntua eronneesta julmilta. Enhän minä tarvitse muuta kuin kuuntelevaa korvaa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Hidasta elämää (@hidasta) jakama julkaisu


Jossain vaiheessa on eronneenkin hyvä ymmärtää, ettei ystävä jaksa märehtiä eroa loputtomiin. Siksi on erittäin hyvä kääntyä vertaistuen puoleen. Niiden, jotka ovat tunteneet samaa ja kokeneet saman. Vertaistuki jaksaa märehtiä, loputtomiin. Eroseminaariohjeistuksessa lukee, että suruiltana saa märehtiä ilman mitään tsemppiviestejä ja tsemppaamista. Märehdi. Itke. Sure. Tämä voi auttaa sinuakin. Etsi jokin eroryhmä, jossa saat jakaa kokemuksia saman kokeneiden kanssa.

Ystävän ei tarvitse kuunnella kaikkea, mutta ystävän ei tarvitse myöskään ratkaista tilannetta. Kuuleva korva ja lämmin syli voi joskus olla se kaikki, mitä eronnut toivoo.

Näin ystävät säästyvät pahimmalta erosurulta, jonka edessä he ovat voimattomia, eivätkä tiedä, mitä tehdä. Joskus ystävät voivat myös pelätä, että ero ”tarttuu”. He haluavat suojella omaa suhdettaan. Tämäkin on hyvin ymmärrettävää.

Ystävän ei tarvitse kuunnella kaikkea, mutta ystävän ei tarvitse myöskään ratkaista tilannetta. Kuuleva korva ja lämmin syli voi joskus olla se kaikki, mitä eronnut toivoo. Olin henkisesti vereslihalla ja olisin halunnut puhua. En olisi kaivannut yhdessä tekemistä ja menemistä, vaan sitä, että joku olisi ollut läsnä ja malttanut vain kuunnella, eronnut Eero jatkaa haastattelussaan.

Tärkeintä on siis olla läsnä. Mutta voi myös sanoa, jos ei jaksa enää. Erosuru voi kestää kauan ja sillä ei voi loputtomiin ystävääkään rasittaa. Siksi suosittelen juttelemaan niin paljon kuin sielu sietää omasta erostaan muiden eronneiden kanssa. Toisen ymmärtävä katse voi olla kaikki, mitä tarvitset jatkaaksesi taas seuraavaan päivään.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Nyt on sinkkujen vuoro!💕💕💕. . Eilen oli ystävänpäivä. Huom YSTÄVÄNPÄIVÄ. Silti koko päivän sai nähdä vinkkejä rakkauselokuviin, kuvia rakastuneista, rakkaustarinoita vailla vertaa. Ystävänpäivästäkin on tullut romanttisen rakkauden päivä, jolloin sinkut voivat tuntea entistä enemmän, että ovat jotenkin epäonnistuneita. Eivät toki kaikki. Mutta ihmettelen tätä, että ystävänpäivästäkin on tehyt pariskuntien päivä. Eikö pitäisi ylistää ystävyyttä, tuota ihanaa asiaa, joka ei ole sidoksissa parisuhdestatukseen?. . Mutta nyt onkin Single Awanress Day, ja haluan tuoda tämän viestin esille: sinkut ovat ihan yhtä arvokkaita kuin seurustelevatkin. Jos elit eilen ensimmäistä kertaa ystävänpäivää sinkkuna, saatoit todella tuntea yksinäisyyttä ja epäonnistumista. Mutta olet arvokas ja ihana ihminen, sinkkunakin ja varsinkin sinkkuna. Ihanaa lauantaita!💙💙💙. . #singleawarenessday #single #singlemum #sinkku #sinkkuäiti #sinkkujenpäivä #ystävyys #avioero

Henkilön Helka Belt /Etä-äiti-blogi (@belthelka) jakama julkaisu

Terveisin, Helka

Lue myös

X